Wke

Hur att rida genom lera

Mud är en oundviklig del av livet för off-road cykel ryttare. Det kan verka skrämmande de första gångerna du rider igenom det, men det finns tekniker för att få igenom det utan att sakta ner, glider eller faller in i det! Denna guide syftar till att hjälpa dig att tänka igenom de olika stegen för att förbereda för lera rida, rida i leran, och städa upp efteråt, så att du har en fantastisk tid och din cykel håller längre.

Steg

Hur att rida genom lera. Förbered dig innan du ger dig ut på resan.
Hur att rida genom lera. Förbered dig innan du ger dig ut på resan.
 1. 1
  Kolla vädret och vet villkoren för de spår du håller på att rida på innan du beger dig ut. Om du inte vet det villkor, utgå från att det finns en stor möjlighet att lera på spåret om det har varit regn nyligen eller om det är av en temperatur då en hel del dagg bildas på omgivande träd och växter. Om det finns bäckar och andra vattendrag som går tvärs över banan, förväntar leriga förhållanden på vissa ställen. Den andra källan av lera kan vara, ryttare och andra sportiga användare av leden.
 2. 2
  Förbered dig innan du ger dig ut på resan. Klänning lämpligt för vädret, som alltid, men tänk på att även lägga damasker för att skydda den nedre halvan av benen från leran. Det är ingen tvekan om att du fortfarande kommer att få ganska lerigt men det kommer inte kännas som obehagligt ridning om dina underben är ganska dy-free. Andra saker att tänka på är:
  • Många spår "nära" denna tid på året för att undvika erosion, vara medveten om leden du är på väg till en av dem.
  • Bär. Du kan inte alltid vara säker på vad som finns i leran. Hårda föremål och infektion som skapar partiklar kan hamna i ögonen om du inte är försiktig.
 3. 3
  Förbered cykeln för lera. Din mountainbike bör förberedas för lera hela tiden, så att det är lättare att hålla ren och skydda den. Vissa saker som hjälper inkluderar:
  • Välj chunky däck, det bredare vreden på slitbanan, desto mer lera sändas innan den har en chans att stelna på däcket.
  • Bra för mud-ridning inkluderar riktade däck (fiskbensmönster) och semi-slicks, en mjukare däck som tillåter cykeln att skära genom slem på ytan för att nå för hårdare marken nedanför. Och smalare däck (1 1/2 "(40mm) kan vara bra i lera.
  • Spraya hela ramen med glidmedel. För enkla leriga förhållanden, kan detta bidra till att stöta bort lera byggs upp på ramen.
  • Använd en tjock smörjolja för kedjan. Det måste vara tjock för att hålla på i ansiktet av leran. Även om det är dyrare, är kedjan vax att föredra, eftersom det inte kommer att hålla grus från leran som glidmedel kommer. En tung smörjmedel / skyddsmedel upplöst i en lättare bärare, såsom en motorcykel kedja glidmedel eller "Boeshield T-9" är lättare att tillämpa men clings fortfarande tätt.
  • Håll lågt däcktryck, ca 35-40 psi. Detta gör att däcket att forma sig bättre under de förhållanden.
  • Byt bromsbeläggen innan de lämnar eller tar ett extra par. Bromsbelägg bära ner till stiften eller bostäder när man ständigt letar fallande leriga försämras, om det är vått, fungerar leran som sandpapper, slipa bort.
  • Lägg stänkskydd till ned-röret och framhjulet för att skydda fronten så bra som möjligt.
  • Kontrollera att kugghjulen är väl rengjorda innan du ställer. Mud kan få dem att hoppa runt annars.
  • Om du är en seriös mud-ryttare, se till att dina bromskablar och kablar redskap är av hög kvalitet, för att möjliggöra en smidig skift och bromsning när leran är svår.
 4. 4
  Öva att vänja sig lera gradvis. Mud ridning tar tag att vänja sig först, och det är viktigt att inse att leran från en säsong kan mycket väl vara mycket annorlunda från lera som bildas i en annan säsong, så att veta dina lokala förhållanden och cykelns lyhördhet för förändringar är något som kommer att växa med tiden och erfarenhet. Slutmålet för alla mountainbike ryttare är att vara bekväm ridning kontinuerligt utan att behöva sänka tempot, så ta itu med lera med fingerfärdighet bör vara en målsättning att inkludera i din repertoar av off-road ridning färdigheter. Samt att veta hur dina lokala förhållanden påverka din ridning, här är några allmänna tips om lera och vattnig spår:
  • Mud skapar en ridning yta.
  • Mud kommer att sakta ner din ridning, oavsett din skicklighet med cykeln. Ju mer blötlagda marken, desto mer cykeln kommer sannolikt att sjunka till marken när du rider genom leran.
  • Ridning spår efter regn är inte off-road ryttare vän. Undvik dem så mycket som möjligt. Undvik också spår som är riktigt sumpiga och tydligt djupt i lera.
  • Traction är hårdast på lera eller krita stigar som är våta eller har lera.
  • Ta alltid extremt försiktig med hörnen. på hörnen kan leda till att du glider rätt över. När du närmar hörn, vara beredd att stå upp om ett hjul snurrar. Använd bromsen sparsamt när du närmar hörn.
  • Ju fuktigare leden, desto mer grepp du har.
  • När det finns ett val, alltid välja spår som du kan se över leden täckt av lera och / eller vatten.
  • Gräs delar av ett spår kan ge dragkraft mellan lera. Däremot kan rötter och stenar gör det mycket hala, och kräver erfaren teknik.
  • Akta diken för vatten, särskilt som en nybörjare och inte råkar köra in i dem. Många spår har diken för att säkerställa att vattnet rinner ner på sidorna av leden snarare än att urholka leden, detta är sant för promenader, vandring, cykling, skidåkning, och spår i allmänhet, och dessa kan vara användbara för grepp och rengöring av cykeln på tillfälle.
 5. 5
  Vara tankeväckande. Ibland utmaningen är så stor att den undgår ditt sinne som ännu en cykel ridning detta objekt orsakar och skada för leden, för framtida ryttare, för andra användare, och för själva miljön. Om leden är i så dåligt skick att rida det bara kommer att resultera i att lämna stora skölpar och hjulspår, avstå rida tills vädret blir bättre, eller hitta ett spår som är mindre trasslat.
 6. 6
  Lär dig några tekniker för att rida genom lera. Börja din långt innan din cykel når leran plåster. När du närmar leran plåster, stanna lös, i sadeln, och förbereda för glidning. Om möjligt, hålla närmare vegetation där linjen på spåret kommer att vara mindre benägna att vara så lerig.
  • När man står inför glidning vid höga hastigheter, Luta inte din cykel ett eller annat sätt eller dina däck kommer att glida ut och du kommer att falla. Istället styr med styret och styr med precision. Detta kommer att kräva lite lutande, men det fortfarande ger din cykel en centrerad balans samt fortsatt dragkraft med dina däck. Det är också en bra idé att sprida din vikt över cykeln, men om du behöver glida tillbaka på sadeln (sitsen), använd Stångändarna.
  • Håll trycket på pedalerna.
  • När närmar utgången av leran, börjar en sprint. Du kommer att känna anslutning av dina däck med hård smuts och därefter ta fart.
  • Luta dig tillbaka lite när man går neråt för att placera din vikt ytterligare över bakhjulet. Din bakre däcket biter mer och din framdäcket inte verkligen behöver all denna vikt på det ändå.
  • Gör inte något drastiskt! Ditt mål är att bibehålla hastigheten, inte öka den eller ändra din linje.
  • Alltid välja rätt växel innan klättring eller fallande. Med härkomst, kontrollera din hastighet innan djup lera, eller du kanske befinner dig slungas ut som du når leran.
 7. 7
  Njut av den och inte vara kräsen. Många ryttare älskar lera eftersom den testar förarens kompetens och teknik till sina gränser och väl, de älskar att bli smutsig! När du har spenderat tid att vänja sig vid känslan och lära sig att hålla din takt går trots att leran är i vägen, kommer du förmodligen hitta dig själv att koppla om det mer och börja njuta av den upplevelse varje gång.
 8. 8
  Rengör cykeln. Efter varenda leriga rida, se till att rengöra din cykel ordentligt. Du kommer att bli förvånad när leran hamnar, så du måste göra en grundlig inspektion av cykeln för att se till att leran har avlägsnats från överallt, titta på slutet av styret, i mellan kedjan stannar, under gaffeln kronan, etc. Våt lera är lättast att ta bort när det är vått, så försök att rengöra din cykel så fort som möjligt. Var medveten om att avlägsna torr lera med en torr trasa (lättare för ett tunt skikt) kan också tråkig eller ta bort lacken.
  • Rengör lera borta från dreven med ett kedjehjul skrapa.
  • Häng cykeln upp för att torka efter en lerig åktur. Detta kommer att bidra till att säkerställa att vattnet inte kan rosta rören. Bara ta sitskonsolen innan hängning.
  • Spraya cykeln med glidmedel som en snabb skyddsåtgärd om du inte har tid att tvätta cykeln samma dag.
 9. 9
  Slutligen städa själv. Efter en särskilt lerig rida, gratulera dig själv för att använda en gammal tradition för att försköna huden men var noga med att tvätta det hela ordentligt. En trevlig varmt bad eller en varm dusch är perfekt efter en hård dags ridning.
  • Ren inuti och bakom öronen, två ställen där lera kan gömma undan.

Tips

 • Glöm inte att ta med en handduk, och ta en dusch efteråt. Du kanske eller kanske inte blir smutsiga.
 • Ha reservdelar, torra kläder i bilen. Ytterligare par strumpor är alltid en bra idé.
 • Icke-tätade lagren bör ersättas med förseglade patroner om du regelbundet åka i lera och våta förhållanden.
 • Något annat att tänka på är hur man ska transportera ditt hem cykeln tillbaka. Få människor vill leran från en lerig tur att hamna över hela bilen. Om din cykel går inne i bilen, se till att ge tillräcklig täckning över säten och bagageutrymme med något som liknar en presenning som kommer att fånga leran. Dessutom, eftersom du kommer att bli lerig också täcka säten med plastfolie eller plastpåsar och placera alla leriga kläder i extra plastpåsar, och inte på sätena.

Varningar

 • Se upp för något annat dolt under lera (armeringsjärn) eller något som kan vara förrädiskt, såsom två fot (60cm) av lera där det fanns endast två inches (5 cm) tidigare.
 • Du kommer att bli smutsig. Lev med det.
 • Var försiktig när du tvättar din cykel. Om du har cykling genom ett område som har lokal växt eller djur problem med sjukdomar, inte tvätta din cykel över jord, växter, eller i närheten av djur när du kommer hem, om du överför oönskade parasiter, bakterier eller andra bakterier som har gifta en hiss med leran. Å andra sidan, om du är säker på att området är rent, överväga att tvätta lera utanför i trädgården, för att utnyttja vattnet för att vattna växterna samtidigt.

Saker du behöver

 • Damasker, lämpliga kläder och skor
 • Skyddsglasögon
 • Hjälm
 • Mountainbike
 • Gear skisserats ovan för att skydda mountainbike