Wke

Hur kan man förbättra prostata hälsa

Prostatan är en liten körtel hos män, nära deras blåsor. Många män upplever prostata problem, och när de blir äldre är det viktigt att titta efter tecken på prostatacancer. Det finns många livsstilsförändringar som kan göras för att skydda dig från problem med din prostata. Var säker på att du vet om någon i släkten med cancer eller prostataproblem. Förbättra prostata hälsa genom att äta hälsosam mat, hålla din vikt i schack och besöka din läkare regelbundet.

Steg

Hur kan man förbättra prostata hälsa. Se din läkare regelbundet.
Hur kan man förbättra prostata hälsa. Se din läkare regelbundet.
 1. 1
  Ät gott. Se till att din kost innehåller en mängd olika frukter, grönsaker, magert protein och fullkornsprodukter.
  • Inkludera livsmedel med en massa av lykopen, såsom röda paprika och tomater. Lykopen är det som gör frukt och grönsaker röd, och har visat sig som en cancer-fighting ingrediens.
  • Ät fisk med höga halter av omega-3 fettsyror, bland annat lax och tonfisk. Dessa livsmedel kommer att hjälpa din prostata samt ditt hjärta och immunsystemet.
  • Öka mängden soja du äter. De egenskaper soja, som finns i många vegetariska rätter, bekämpa cancer. Trading komjölk för sojamjölk är ett sätt att få mer soja i din kost.
 2. 2
  Gå ner i vikt. Om du är överviktig, få dig på en diet och motion plan som kommer att få dig i en hälsosam intervall. Att upprätthålla en hälsosam vikt kommer att hålla din prostata frisk.
 3. 3
  Se din läkare regelbundet. Ha din prostata undersökt varje år.
  • Tala med din läkare om eventuella problem i din släkthistoria den avser din prostata.
  • Diskutera eventuella symptom du har upplevt, inklusive inkontinens, impotens eller om du har märkt en förstorad prostata.
 4. 4
  Ta zinktillskott. De flesta män inte får tillräckligt med zink i sin kost, och kosttillskott kan hjälpa till att hålla din prostata frisk. Zink brister har lett till förstorad prostata.
  • Ta 50 till 100 milligram zink per dag för att minska en förstorad prostata.
  • Var noga med att diskutera eventuella tillägg du tar eller funderar på att ta med din läkare.
 5. 5
  Utför Kegel övningar. Spänn musklerna runt din pung och anus under några sekunder, släpp sedan. Gör denna övning i 10 repetitioner 5 gånger per dag för att förbättra din prostata hälsa.
 6. 6
  Prova att ta Saw Palmetto bär. Detta tillägg har fått blandade recensioner från användare och det medicinska området, så tala med din läkare innan du försöker det. Vissa människor tror att det minskar inflammation och prostataförstoring.
 7. 7
  Undvik alkohol. Begränsa mängden koffein du förbrukar. Försök att ha endast 1 kopp kaffe per dag.

Tips

 • Vet symtomen på en potentiell prostata problem. Dessa inkluderar blod i urinen, smärta när du kissar eller har sex, ländryggsmärta eller alltid känner att du behöver kissa.

Varningar

 • Se till att du inte ignorera prostatabesvär. Om en förstorad prostata inte korrigeras, kan det leda till allvarligare problem inklusive urinvägsinfektioner, njure och stenar i urinblåsan och andra problem med dina njurar och urinblåsa.