Wke

Hur du kontrollerar din prostata

Kontrollera din prostata med en digital rektal examen är en viktig del av att upptäcka prostatacancer tidigt. Medan processen görs oftast under årliga läkarundersökningar, kan de med en omedelbar oro eller med en historia av prostatacancer gör denna examen hemma också. Här är Google för att kolla din prostata.

Steg

Hur du kontrollerar din prostata. Förbered dina händer.
Hur du kontrollerar din prostata. Förbered dina händer.
 1. 1
  Förbered dig. Försöker examen din egen prostata kan vara lite svårt för människor som aldrig har haft det kontrolleras innan. Egenkontroller är aldrig lika bra som att låta din läkare undersöka dig, men de kan vara en effektiv "check" mellan läkarbesök.
  • Du kanske vill ha den första tentan kompletteras med din läkare så att han kan förklara exakt hur man ska gå tillväga. Efter det blir det lite lättare för dig att göra en egen undersökning.

Diagrammet ovan visar hur du sätter ett finger för testet. Fingret ska tippa nedåt och spika upp, åt andra hållet från vad som känns naturligt.

 1. 1
  Förbered dina händer. Tvätta händerna, värma upp dem genom att gnugga dem tillsammans.
 2. 2
  Ta på skyddshandskar. När de smörja på fingret. Du kan använda allt från vaselin till ett vattenbaserat glidmedel finns på apotek. Luta sig framåt för att placera prostatan i en bättre position för undersökning.
 3. 3
  Sätt ditt finger i ändtarmen. Börja leta efter prostatan, genom att nå upp tills du träffar orgeln. Du är faktiskt känner det thru väggen i ändtarmen.
 4. 4
  Kontrollera fasthet det. Detta kommer att låta dig veta hälsotillståndet hos din prostata.
  • "Soft:" Prostatan har konsistensen av mjuk hud, vilket innebär att prostatan är frisk.
  • "Firm:" Prostatan är hårt, som en knoge, vilket innebär att prostata kommer att behöva ytterligare tester.
 5. 5
  Om prostatan är "fast", boka tid för att se en läkare så snart som möjligt. Detta kan vara ett tecken på ett allvarligt problem.

Tips

 • Tvätta händerna grundligt innan någon typ av insättning till kroppen, handskar om det behövs.
 • Badrummet är en trevlig bekväm och privat ställe eftersom vissa kvinnor inte kommer att förstå. Töm tarmen och ogiltiga. Handskar och glidmedel är ett måste!
 • Minns digital rektal tentor är det enda sättet att säkert undersöka vår prostata.
 • Sätt ena foten upp på toalettsitsen. Böja sig och sprida dig benen tills ett par meter. Kittla mellangården och försiktigt infälld pekfingret lite sedan koppla av och sätter hela ditt finger. Du hittar din prostata. Rotera fingret och undersöka hela prostata. palpera för fasthet och stötar. Ta din tid! Böj dig framåt så behövs och vet att processen blir lättare med praktiken.
 • Det viktiga här är att få en bra övergripande känsla. Känn din kropp! Tyvärr kvinnor gör detta bättre än vi gör och det måste förändras.

Varningar

 • Trimma naglarna först.

Saker du behöver

 • Kirurgiska handskar
 • Smörjning