Wke

Hur kan man hantera och återhämta sig från fullständig knäledsplastik

Komplett knäledsplastik kirurgi (eller Total knäplastik, aka TKA) föreslås när osteoartrit, inflammatorisk artrit, eller (i fallet med en gammal skada) traumatisk artrit orsakar invalidiserande smärta, stelhet, svullnad och / eller låsning i knäleden till den grad begränsad funktion och en minskad livskvalitet. Fattar beslutet att ha operationen kräver att du väga den smärta och obehag av din befintliga skick mot riskerna för kirurgi och lång återhämtning tid som krävs för att återfå de flesta eller alla av din rörlighet. Medan återhämtningen proceduren varierar över landet och världen, och från person till person, kan den här artikeln hjälpa dig att förbereda och vet vad som väntar.

Steg

Hur kan man hantera och återhämta sig från fullständig knäledsplastik. Upprätthålla en robust röda blodkroppar.
Hur kan man hantera och återhämta sig från fullständig knäledsplastik. Upprätthålla en robust röda blodkroppar.
 1. 1
  Upprätthålla en robust röda blodkroppar. Ungefär en månad innan operationen, kan din läkare ha du tar järntillskott för att öka hemoglobin i blodet systemet.
 2. 2
  Delta preoperativ seminarium om erbjuds. Detta kommer att förklara vad du kommer att gå igenom medan du är på sjukhuset och vad som väntar när du går hem för återhämtning.
 3. 3
  Förbered kroppen före operation. Post-kirurgi rehabilitering kommer att vara betydligt lättare om dina muskler är starkare. Fråga din läkare om övningar du kan göra hemma för att förbereda, eller överväga att arbeta med en personlig tränare eller fysisk therapist.Physical terapi innan operationen kan tillåta dig att få kontroll över din kropp snabbare (forskaren Beaupre genomförde en studie under 2004 och fann att alla som övade hade kortare återhämtning gånger) Dessa är de saker du kommer att lära dig under seminariet samt.
 4. 4
  Tänk kropp-själ-medicin såsom guidade bildspråk eller meditation för att förbereda sig för den smärta som deltar i rehabilitering och återhämtning.
 5. 5
  Diskutera med din vårdgivare om autolog blodgivning - det är, donera ditt blod för eget bruk om du förlorar för mycket blod under operationen, cirka två veckor innan operationen. Vissa kirurger använder en bipolär förseglingsanordning som kan minska eller eliminera behovet av detta steg.
 6. 6
  Boka tid med din vårdgivare att ha en pre-operativa fysiska, cirka 10 dagar innan operationen. Han eller hon kommer att kontrollera din allmänna hälsa, beställa blod arbete, en lungröntgen, och andra tester för att avgöra om du är frisk nog för kirurgi.
 7. 7
  Ha en preoperativ examen med din kirurg, vanligen en dag eller två innan operationen. Sista minuten-detaljer kommer att diskuteras och du kommer att bli ombedd att underteckna några papper, bland annat ett medgivande, där du kommer att ge tillstånd för kirurgen att utföra knäledsplastik.
 8. 8
  Anländer ett par timmar före planerad tid för operation, på dagen för operationen, så att du kan gå igenom de släppa in rutiner och eventuella sista tester minuten som kan behöva göras. Narkosläkaren kommer troligen sluta med att granska din historia och att diskutera anestesi alternativ med dig. En kateter placeras i urinblåsan så att du inte kommer att komma ur sängen för att kissa under första dagen. Du kommer att vara på uppvakningsavdelningen i flera timmar innan du flyttas till ditt rum. Det kommer att föreslås att du lämnar dina värdesaker hemma - dina besökare kan ta dem senare, om det behövs, tillsammans med din och andra personliga saker. Kom dock ihåg, kommer du inte att kunna hålla ett öga på dem varje minut. Du kanske inte känner för att göra mycket förutom att vila under den första dagen.
 9. 9
  Beroende på hur länge du är på uppvakningsavdelningen, kan du behöva smärtstillande medicin som anestesi avtar. Var inte tvekar att be om det.
 10. 10
  När sjuksköterskorna känner att du är stabil, kommer de att begära ett rum på en ortopedisk eller kirurgisk våningen och du kommer att överföras dit efter tillfrisknande.
 11. 11
  När du är i ditt rum, kommer du förmodligen att lämnas ensam en stund, även om dina vitala tas ofta, och du kommer att bli tillfrågad om ditt behov av smärtstillande. Detta bedöms ofta genom att be dig att bedöma din smärta enligt en viss skala.
  • Du kanske kan ta emot besökare, beroende på sjukhusets policy.
  • Du kommer ibland att vara kvar i sängen hela dagen, men vissa kirurger har du åtminstone stå upp den första kvällen av din operation dagen.
  • Om du är upp till det, kan du ha en måltid, förmodligen en till att börja med. Fast föda är vanligtvis erbjuds när tarm ljud hörs.
  • Du kan få antikoagulantia såsom heparin, för att undvika blodproppar i kirurgiska benet. Likaså kommer du förmodligen att få kompression slang och / eller "squeezers ben" (leggings med alternerande på / av luftpump), som också bidrar till att förebygga blodproppar.
  • Din kirurgiska ben kan eller inte kan placeras på en kontinuerlig passiv rörelse (CPM) maskin, beroende på läkarens order och om den omfattas av din sjukförsäkring politik. Syftet med CPM maskinen är att starta ditt knä rörelser innan du ur sängen, att minska stelhet och för att förhindra utveckling av ärrvävnad.
  • Vissa sjukhus inställningar möjliggöra self-administration av smärtstillande genom en IV pump. Detta kallas patientkontrollerad analgesi (PCA). När du har ont, kan du ge dig själv medicinering genom PCA pumpen genom att trycka på en knapp. Maskinen kommer inte att tillåta dig att ge dig själv mer än en förprogrammerad mängd så att du inte kan överdosera.
  • Om du har svårt att sova, be om en sömntablett.
 12. 12
  Den andra dagen, kommer dina vitala tas, ditt blod kommer att dras, katetern tas bort, kommer du att biträdas ur sängen, och sjukgymnastik kommer att startas. Du kommer förmodligen börja med att bara sitta i en stol för en stund. I de flesta inställningarna, kommer du att få se hur man tar en dusch, antingen med eller utan ackompanjemang.
  • Den sjukgymnast kommer att lära dig att komma ur sängen med log-roll manöver, vilket gör att du kan komma ur sängen utan att sätta mycket stress på ditt knä. Han eller hon kommer då att lära dig hur man använder en rullator. På det första mötet, kan du bara gå 10 meter innan du återvänder till din säng eller stol. Att sitta i en bekväm stol är ett uppmuntras alternativ till att ligga i sängen som hjälper till med din lungfunktion och cirkulation.
 13. 13
  På tredje dagen kan du ha sjukgymnastik flera gånger. Du kan gå två till tre gånger så långt som den föregående sessionen. Smärtstillande medicin kan göra promenader (med stöd) enklare och mindre smärtsamt. Tänk på att ökad rörlighet ger ökad cirkulation och snabbare läkning. Använd CPM maskinen enligt läkarens anvisningar.
 14. 14
  Beroende på ditt tillstånd kan du släppas på den fjärde dagen. Recept behöva skrivas, morgon mediciner måste administreras, och andra utcheckning förfaranden kommer att äga rum. Från den tid läkaren skriver att din ansvarsfrihet tills du lämnar kan vara några timmar. Ha kläder hands, se till att byxorna kommer att passa över en svullet knä. Din läkare kommer att ge dig recept för läkemedel som kan fyllas på ett lokalt apotek - en familjemedlem kan göra det när du vilar bekvämt hemma. Dessa recept är för värktabletter och andra läkemedel din läkare anser är nödvändig för din återhämtning.
 15. 15
  Komma i bilen kan vara svårt eftersom knäet kommer att vara mycket hård. Har stolen gled tillbaka som för som möjligt och ryggstödet nedfällt så att du kan flytta dina skinkor så långt bort från dörrkarmen som möjligt. Väl inne kan du flytta ryggstödet till normalt läge. Alternativt kan du dra i skinkorna-först in i baksätet och hålla benet förhöjda för skjutsen hem.
  • Om du har några vårdgivare i ditt hus som kan hjälpa, kan du kanske gå till en utökad vård anläggning efter utskrivning från sjukhus. Detta kommer ge dig mer tid att återhämta sig, så när du går hem kan tendera att själv lättare.
 16. 16
  På din första dag hemma, försöka vila intermittent under dagen. När du känner dig utvilad, det är en bra tid att göra de övningar du visades av sjukhuset sjukgymnast. Om ditt försäkringsbolag ger dig ett hem CPM maskin, använda den enligt läkarens ansvarsfrihet instruktioner. Detta kommer att lämna dig lite tid för något annat, utom kanske en god bok eller tv.
 17. 17
  Återigen, beroende på din läkare och ditt försäkringsbolag kan du få sjukgymnastik hemma. Om försäkringsbolaget inte betalar för sjukgymnastik, tänka sig att betala för det själv för att minimera risken för komplikationer. Du kommer att behöva ställa in tidsgränsen för sessionen med terapeuten. Sessionerna kommer att hjälpa dig att återhämta sig snabbare och mer fullständigt.
 18. 18
  Efter användning av rullator, kommer du examen förmodligen att gå med käpp. Öva gå i en nivå och säker plats och ha någon med dig under dina första promenader med sockerrör. Om du har trappor i ditt hem, kommer sjukgymnasten på sjukhuset har instruerat dig om användningen av kryckor, och kommer att ha testat din förmåga att förhandla trappor självständigt med dina kryckor. Om du inte kan hantera trapporna med kryckor, är det bäst att bo på ett enda golv, sätta upp en säng och säng kommoden i ett vardagsrum, till exempel.
  • Går med käpp ger dig mycket mer frihet. Kom ihåg att hålla käppen i den andra handen från kirurgiska knä. När du går upp eller ner för trappor, minns den kirurgiska benet går ner först och det andra benet går upp först.
 19. 19
  När du har möjlighet att ta sig runt i samhället och det finns inga fler hinder hemma, är det klokt att söka en bra sjukgymnast i ett bekvämt läge. Att kunna köra beror på ett antal faktorer, exempelvis hur ofta smärtstillande, om din bil är en automatisk eller växelspaken, och vilken knäet ersattes.

Tips

 • Klipp dina tånaglar dagen före operation. Tvätta håret kvällen innan eller på morgonen av din operation.
 • Narkotika orsakar ofta förstoppning, så med din favorit botemedel hemma kan vara en av de trevligaste saker du kan göra själv. Du kommer förmodligen att få medicin för detta medan du är på sjukhuset.
 • Smärta är bäst hållas i schack genom att ta medicin innan smärtan blir outhärdlig. Till exempel, om du har Percocet beställt för var 3 timmar, försöka ta det var 3 timmar - det finns ingen anledning att hålla ut så länge du kan stå ut med det, åtminstone för den första dagen eller två.
 • Överväga att ta smärtstillande medicin ungefär en timme innan du är planerade för terapi för att göra det lättare att tolerera smärtsamma stretching som är nödvändigt för att återhämta sig ordentligt från total knäledsplastik.
 • Om du har ett val av sjukhus, anser en som har uppnått Magnet status, en indikator för omvårdnad förträfflighet.
 • Använd ett extra sovrum om möjligt för sjukgymnastik och / eller CPM maskin. Så att du inte kommer att behöva flytta CPM maskinen på och utanför sängen varje natt.
 • För att hitta en kvalificerad sjukgymnast att hjälpa återhämtningen efter total knäoperation, överväga att besöka webbplatsen för Europeiska Fysiska Therapy Association. De har en sektion som heter "Hitta en PT" där du kan söka efter terapeuter i ditt område med expertis inom ortopedi. Terapeuter med intials "OCS" har certifierats av denna nationella organisation som har en särskild kompetens inom området för ortopediska skador och operationer såsom TKA talet.
 • Du kanske vill ha en diskussion med din nattliga sjuksköterska om huruvida du vill bli väckt för din smärta medicinering.
 • Tänk på alla de saker du kan göra innan din operation att göra livet mindre komplicerat efteråt. En del läkare kommer att ge sina patienter ett recept i förväg för smärtstillande behövs hemma - här sättet, kommer du inte att behöva stanna på vägen hem från sjukhuset och vänta på ett recept som ska fyllas. Om du kan laga mat eller gå matinköp, överväga att lagra din frys med microwavable måltider. Rada upp några vänner för att checka in på dig, springa ärenden åt dig, gå med dig, eller helt enkelt ge lite sällskap. Kom ihåg, uppskattar de flesta alla möjlighet att hjälpa en vän, även om de flesta av oss har svårt att be om den hjälpen.
 • De flesta sjukhus kommer inte att kräva att du ska ha ett sjukhus klänning under din vistelse. Du kanske känner sig mer bekväm i dina egna kläder, särskilt eftersom du kommer ofta att vara ute i hallen promenader - lösa kläder med resår i midjan, eller shorts, göra det bästa bemärkelse. Du kommer att uppskatta skor som du kan sätta på utan att böja.
 • När du måste flytta din nya knä utanför eller på en säng, använd ditt goda ben att stödja och lyfta den. Inom några veckor kommer du inte längre behöver göra detta.
 • Om du inte har en stationär cykel hemma, fråga runt för att se om du kan låna en medan du återhämtar, när du har OK från din kirurg. En övning peddler är en billigare och bekvämt alternativ till en stillastående cykel.

Varningar

 • Detta är en betydande kirurgi med en smärtsam återhämtningsperioden. Låt inte en rädsla för smärta hindra dig från att ha operationen. Smärtan är acceptabel och kan hanteras med medicinering. Slutresultatet är väl värt smärtan i återhämtningen.
 • Knäledsplastik kan förlänga eller förkorta lem skapar eller förvärrar (eller fixering) ett ben-längd diskrepans.
 • Välj kirurgen och sjukgymnasten noggrant. Betrakta en kirurg som använder Computer Aided Surgery att bättre anpassa protesen och medhjälpare för att göra alla viktiga sågsnitt på din lårben och skenben.
 • Knäproteser kan innehålla nickel. Vissa människor är allergiska mot detta element. Diskutera detta med din kirurg, det finns proteser tillverkade av zirkonium.
 • För att undvika oväntade utgifter, kolla med ditt försäkringsbolag innan de genomgick operationen, så du vet gå in på det exakt vad din försäkring täcker, inklusive självrisker, copays, och antalet terapin besök täckt.