Wke

Hur man använder en urinkateter för en kvinnlig

Urinvägskatetrar dränera urin från blåsorna av patienter som inte kan tömma sin blåsa på egen hand, eller vars begränsad rörlighet hindrar dem från att gå på toaletten. Sätta in en kateter i urinröret kvinnliga patienter kan vara problematiskt, som att hitta den kvinnliga urinröret meatus är en utmaning. Detta är särskilt fallet om patienten är överviktig eller har haft barn.

Steg

Hur man använder en urinkateter för en kvinnlig. Placera patienten på rygg med knäna isär och fötterna ihop.
Hur man använder en urinkateter för en kvinnlig. Placera patienten på rygg med knäna isär och fötterna ihop.
 1. 1
  Placera patienten på rygg med knäna isär och fötterna ihop. För att underlätta positionering, kan du placera en hopvikt handduk under hennes korsbenet, den triangulära ben vid basen av ryggraden.
 2. 2
  Öppna en steril kateter kit. Den bör innehålla en engångskateter, tops eller dynor, ett desinfektionsmedel för att rengöra urin meatus och omgivningarna, antiseptisk, smörjmedel, latexhandskar, och ett draperi för patienten.
 3. 3
  Tag på handskarna.
 4. 4
  Öppna antiseptisk lösning och smörjmedlet. Applicera antiseptisk till dynan. Om patienten har ordinerats lidokain för smärtlindring, använda den istället för smörjmedlet ingår i kitet.
 5. 5
  Placera steril duk över patienten.
 6. 6
  Testa ballongen om du infogar en Foley-kateter. Blås upp ballongen genom uppblåsningsventil med steril koksaltlösning med sprutan, om det blåser upp, ta bort saltlösning för att tömma det innan insättning. Om ballongen inte blåsa, kassera katetern.
 7. 7
  Applicera en generös mängd smörjmedel eller lidokain gelé till slutet av katetern.
 8. 8
  Använd din icke-dominanta hand för att separera de inre blygdläpparna. Håll blygdläpparna separeras under hela proceduren.
 9. 9
  Testa inte ballongen på en kisel kateter. Ballongen gör att helt återgå till det pre-uppblåsta form efter tester, vilket kan irritera urinröret under införande.
 10. 10
  Rengör vulva med antiseptisk.
 11. 11
  Hitta urinröret meatus. Använda klitoris och vagina som landmärken, leta efter urinröret meatus mellan de två.
  • I vissa kvinnliga patienter, kan urinröret meatus döljas innanför slidöppningen. Att visualisera det, använd tummen på nondominant handen trycker mot vulva ca 1/2 till 1 tum (1 till 2 cm) nedanför klitoris och dra uppåt. Detta kommer också att stabilisera vävnaden som du sätter i katetern.
  • Du kan bättre se urinröret meatus bättre genom att badda området med jod. Detta kallas den "blinkning"-metoden.
 12. 12
  Sätt i katetern. Ta tag i katetern inte mer än 2 inches (5 cm) från änden och för in den i urinröret meatus, mete det något uppåt. När du ser flödet av urin från katetern, fortsätt sätta in den i ytterligare 1-2 inches (3-5 cm).
 13. 13
  Blås upp ballongen om du använder en Foley kateter för att hålla den på plats. Kapaciteten av ballongen är tryckt på inflationen ventilen. Efter inflation, dra försiktigt i katetern för att positionera ballongen mot blåshalsen.
 14. 14
  Tejpa katetern till patientens ben och bifoga en påse urin samling.

Tips

 • Ibland, när urinröret meatus är svårt att visualisera, kanske du upptäcker att du har riktat katetern i slidan stället urinröret meatus. Låt missriktad katetern på plats för att hjälpa dig att undvika slidan medan du använder en ny kateter för din nästa försök.

Saker du behöver

 • Kateterisering kit
 • Topisk lidokain gelé
 • Jod svabb
 • Medicinsk tejp
 • Urinuppsamlingspåse