Wke

Hur man botar diarré

Diarré är inte ett villkor: det är ett symptom på en annan hälsofråga, såsom en infektion eller ett virus. Det kan också vara en reaktion på födoämnesallergier, mediciner, parasiter eller bakterier i livsmedel eller vatten. I de flesta fall diarré kommer att gå iväg på egen hand inom några dagar. Eftersom det är kroppens sätt att spola gifter från ditt system, är det ofta bäst att låta det ha sin gång.

Steg

Hur man botar diarré. Styr diarré genom din kost.
Hur man botar diarré. Styr diarré genom din kost.
 1. 1
  Styr diarré genom din kost.
  • Begränsa dig att rensa, koffein-fria vätskor, salta kex och naturliga probiotiska yoghurt under de första 24 timmarna av diarré, när den är som mest aktiva skede.
  • Lägg enkel toast, bakad potatis, ris, pasta, ägg, kokt spannmål och bananer till din diet som frekvensen och volymen av diarré minskar. Fortsätt att dricka mycket klara vätskor.
  • Börja äta fisk, kyckling och äppelmos, utöver de ovan nämnda livsmedel, när avföringen börjar att bibehålla sin normala form och konsistens.
  • Återuppta din vanliga kost 24 timmar efter det att diarrén har upphört.
 2. 2
  Använd en over-the-counter anti-diarré medicin för bekvämlighet, om nödvändigt. Välj en som innehåller loperamid, vismut sub-salicylat eller attapulgit. Följ förpackningens anvisningar för dosering.
 3. 3
  Återställ din vätskebalans och elektrolytbalans genom att dricka mycket vatten, färsk grönsaksjuice och tydliga buljonger. Diarré kan störa din elektrolytbalansen.
 4. 4
  Få extra sömn för att hjälpa din kropp att bli friska. Eftersom diarré är ett symptom, det är en bra indikator på att din kropp försöker kämpa mot ett problem. Fighting ett hälsotillstånd kräver din kropp att fokusera alla sina resurser.

Tips

 • Vissa kosttillskott kan hjälpa till att förebygga och minska symtomen på diarré. Dessa inkluderar probiotika, råmjölk, glutamin och zink. Prata med din vårdgivare innan du tar kosttillskott.
 • Naturläkemedel kan också vara till hjälp för behandling av diarré. Men om diarrén orsakas av vissa typer av infektioner kan naturläkemedel förvärra situationen. Du ska aldrig försöka ett naturläkemedel utan att tala med din läkare först. Naturläkemedel som är kända för att vara till hjälp för diarré inkluderar björnbär eller hallon teblad, carob pulver, extrakt av blåbär och agrimony.

Varningar

 • Se din läkare om det finns blod i diarré, blir kroppen uttorkad eller om diarrén varar mer än tre till fem dagar.
 • Följande livsmedel och drycker är kända för att göra diarré värre och bör undvikas: choklad, grädde, citrusfrukter och juice, kaffe, rött kött, råa frukter och grönsaker, kryddstark mat och alkohol.
 • Ring läkare om ett spädbarn eller unga barn har diarré i mer än 24 timmar eller visar tecken på uttorkning.