Wke

Hur man gör själv nysa

Känner du någonsin en kommer på, men det bara dröjer på spetsen av ditt? Kanske du vill få en nysning av ditt system innan du ger ett tal, delta i ett möte, äta en måltid eller hälsar din dag. Eftersom nysningar är en naturlig reaktion, kan det utlösas genom att tillhandahålla rätt stimulus. Du kanske måste göra lite experimenterande, men eftersom nysningar triggers är lika individuell som kittlig fläckar.

Steg

Hur man gör själv nysa. Placera handen på en relativt kall yta, som metall eller sten, eller ett fönster.
Hur man gör själv nysa. Placera handen på en relativt kall yta, som metall eller sten, eller ett fönster.
 1. 1
  Kittla näsan. Eftersom syftet med nysningar är att befria kroppen från främmande ämnen i näsan, kan du lura den att tro en nysning är i sin ordning med "kittlande" den med en vävnad (eller en bomullspinne, eller ens ett hårstrå - men inget vasst eller hårt, se Varningar nedan).
  • Ta en vävnad.
  • Rulla upp i hörnet till en liten punkt.
  • Sätt punkt i näsborren.
  • Vänd och vicka vävnaden - det ska kittla lite.
  • Fortsätt att kittla din näsa och du bör så småningom nyser. Brummande kan hjälpa saker tillsammans genom att skapa ytterligare vibrationer.
 2. 2
  Placera handen på en relativt kall yta, som metall eller sten, eller ett fönster. Flytta handen på och utanför ytan några gånger, Sensation förändringar kan utlösa nysa.
 3. 3
  Ta en doft av jord.
  • Häll lite ut på en bit papper eller yta. Slipa det vidare med en mortel om du kan.
  • Placera några lager gasväv (eller något annat fint filter som inte kommer att låta någon peppar genom) över peppar, lägg näsan nära den, och andas sakta.
  • Tänk på att om några stora bitar av peppar får genom cheesecloth och i näsan, det förmodligen kommer att brinna, så håll en vävnad i närheten så att du kan blåsa näsan.
  • Använd nysningar pulver. Detta kan hittas på udda presentbutiker eller online. Följ instruktionerna på förpackningen.
 4. 4
  Titta plötsligt på ett mycket starkt ljus. 17% till 35% av människor är "sol sneezers" som har genetiskt ärvt fotiska nysa reflex. Du kan vara en av dem. Begränsa din exponering för ljus och blunda. När dina ögon har anpassat sig till mörkret, öppna ögonen och snabbt sätta på ett starkt ljus, gå in i ett ljust rum, eller titta på en ljuspunkt utanför (men inte direkt mot solen, vilket kan skada dina ögon). Om du har fotiska nysa reflex, kommer du nyser antagligen, och förmodligen flera gånger i följd.
  • Varför händer detta? Den trigeminusnerven som kontrollerar nysningar, råkar köra höger vid sidan av synnerven. I vissa människor, överstimulering av synnerven "smittar av sig" på trigeminusnerven (på samma sätt som datakablar kan "crosstalk") och kroppen felaktigt reagerar med nysningar.
 5. 5
  Ta ett djupt andetag av kall luft. Om du är inne och det är ganska kallt ute, försök att kliva ut och plötsligt andas in kall luft. Detta kan också utlösa nysa reflex. Ett annat sätt att göra detta är att ta en varm dusch och sedan sticka huvudet ut snabbt och ta ett djupt andetag av kall luft. Eller, sticka huvudet i frysen och andas!
 6. 6
  Tugga stark mint. Den plötsliga tillströmningen av stark smak kan sätta på en nysning. För vissa människor, Altoids-märke myntverk och även stark mintsmak tandkräm kan framkalla en nysning passform.
 7. 7
  Plocka dina ögonbryn. ögonlocket muskler som sluter dina ögon är en del av det nätverk av nerver aktiveras under en nysning. Stimulera dem genom plockning hårstrån kan göra din trigeminusnerven känsligare, möjligen utlösa en nysning.
 8. 8
  Håll en massageapparat upp till näsryggen. Detta kan skapa en intensiv kittlande känsla som gör att vissa människor nyser. Sedan titta på ljus när näsan börjar kittla.
 9. 9
  Placera tungan på taket i munnen glida då den bakåt tills den hårda delen av taket försvinner. Hjälp av spetsen på din tunga, flick kanten av den hårda delen. Om du gör detta några gånger, sedan efter en kort fördröjning kanske du nyser.
 10. 10
  Använd vatten! Det kan låta grov, men få en kopp varmt vatten. Sätt näsan i det bara något! Var försiktig. Luta huvudet bakåt, och du kommer att gå in i en nysning passform, kanske två eller tre gånger.
 11. 11
  Dra en näsa hår.
 12. 12
  Luta huvudet bakåt när du känner att du behöver nysa men det är inte riktigt komma på, ibland utlöser nysa.
 13. 13
  Drick mycket läsk eller låta bubblorna vara bredvid näsan. Den starka smak och lukt gör näsor gå lite roligt och ibland gör du nyser.
 14. 14
  Försök att "falska nysa". Den fejkade av en nysning kan lura näsan i faktiskt nysningar.
 15. 15
  Försök lätt repas nära ögonbrynen. Om en nysning kommer på och det kommer inte att släppa ut, prova lätt repa som kommer att bygga upp nysa och nysa du kommer.

Tips

 • Att nysa, titta på den ljusaste ljus nära dig och du bör känna en nysning kommer upp.
 • Kittla näsan med en fjäder.
 • Inte alla människor kan göra detta, men fortsätt öva och du kan få kläm på det!
 • Vibrera din överläpp genom att göra en låg ljud samtidigt blåser ut av er mun. Observera, bör du försöka att stänga dina läppar tillsammans och bara låta lite luft. Blås tillräckligt hårt, kommer detta vibrera näsan och definitivt få dig att nysa. Jag använder detta hela tiden på morgonen för att rensa näsan.
 • Var försiktig när du plockar dina ögonbryn och näsborrar! Det gör ont och kan få dig att gråta. Det lämnar också röda märken! Och plocka inte de verkliga ögonbryn hår, bara plocka utanför de som inte är så tjock. Var noga med att inte överdriva det!
 • Breath långsamt genom näsan. Detta skulle kunna öka risken för att du nysningar..
 • Om du har problem, försök att göra det buller som en elefant gör. Låter konstigt men det fungerar.
 • Ha en vävnad hands så att du kan nysa in i det. Tvätta händerna så fort som möjligt. Om du inte har en näsduk och kan inte tvätta händerna omedelbart, nysa i armvecket eller hylsan så att du inte sprider några bakterier med händerna.

Varningar

 • Insidan av näsan är en grogrund för MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aureus). Om du bryter huden i näsan riskerar du något som leder till möjligheten av en hud-äta bakterier eller en out-of-control-virus.
 • Med hjälp av en hårnål eller andra små vassa instrument för att stimulera näsan hårstrån kan vara farligt. Du kan falla och peta upp i näsan med det och även det kan ha massor av bakterier på det att din näsa är oförmögen att klara av. Kom ihåg, är näsan en öppning på insidan av kroppen, inte fresta inte bakterier.
 • Aldrig försöka stoppa en nysning som pågår. Till exempel, inte hålla näsan eller blockera din mun medan nysning. Detta kan orsaka allvarliga skador. Kraften och hastigheten av den genomsnittliga nysa, vid förhinder utstötning från kroppen, kan så småningom orsaka hörselskador och skador på blodkärlen i huvudet, speciellt om du gör en vana att stoppa en nysning när det redan börjat.