Wke

Hur man handskas med att ha en ganglion

Ganglion cystor orsakar sällan någon smärta eller andra medicinska problem. Om de gör det, följ din läkare leverantör råd om hur man handskas med detta hälsotillstånd. Medicinsk behandling är vanligtvis inte nödvändigt för ett ganglion cysta om det finns smärta inblandad eller cysta blir infekterat. Nedan finns åtgärder din läkare kan rekommendera som behandlingar för ett ganglion cysta.

Steg

Hur man handskas med att ha en ganglion. Kontrollera att det är ett ganglion cysta.
Hur man handskas med att ha en ganglion. Kontrollera att det är ett ganglion cysta.
 1. 1
  Kontrollera att det är ett ganglion cysta. En läkare oftast bara måste ta en ser att erkänna det som en, men om du inte kan besöka läkare bara för att bekräfta, tänka på följande:
  • Om ganglion är smärtsamt (35% av dem är inte) smärtan är oftast nonstop, värkande, och förvärras av gemensamma förslag. Om smärtan är skarpa eller plötslig, kan det inte vara en ganglion. Rådfråga en läkare eller sjuksköterska.
  • Den vanligaste platsen för dessa cystor är baksidan av handen vid handleden, såsom visas i den inledande bilden. De har också ofta visas på scapho-lunate leden (din inre handleden, nära basen av tummen). Vissa mindre vanliga platser för en ganglion är:
   • Basen av fingrarna på handflatan, där de visas som små ärtstora knölar
   • Fingertoppen, strax under nagelbanden, där de kallas slemhinnor cystor
   • På utsidan av knät och fotleden
   • Den övre delen av foten
  • Om den misstänkte cysta ligger någon annanstans på kroppen, det finns en mycket god chans att det inte är en ganglion, och du bör få den kontrollerad av en läkare i fall det är något värre.
  • Cysta kan kännas fast eller svampig.
  • Dessa cystor är vanligare hos kvinnor, och 70% förekomma hos personer i åldrarna 20-40.
 2. 2
  Överväga att lämna den ensam. Om cysta är inte smärtsam, är det enda problemet med en ganglion kosmetisk. 38-58% av ganglion cystor gå iväg på egen hand.
 3. 3
  Uppnå ett eller flera av de behandlingar som diskuteras nedan.

Icke-kirurgisk behandling

 1. 1
  Ha en för att begränsa rörelse. Man tror att cystor orsakas av trauma, där vätskan går in i den del av det gemensamma, men kan inte komma tillbaka ut på samma sätt som det kom i. Att begränsa rörelse skulle kunna minska mängden vätska som går in i cysta.
 2. 2
  Massera ganglion cysta att uppmuntra vätska lämnar cysta. Du kan också hända att lägga lätt tryck under flera minuter kommer att minska svullnaden tillfälligt.

Kirurgisk behandling

 1. 1
  Aspirera eller dränera. Din kan välja att tömma cysta.
 2. 2
  Ganglion cysta kan genomborras på flera platser för att främja dränering och kollapsen av cysta. Detta görs genom att din medicinska leverantör.
 3. 3
  Din läkare kan välja att ta bort hela ganglion sac och anslutande vävnader. Detta är vanligtvis ett öppenvården förfarandet. Du kommer att behöva narkos genom en IV, och området kring cysta webbplatsen kommer att vara öm och eventuellt smärtsamt under läkningsprocessen. Du kommer sannolikt att ordineras ett smärtstillande medel som Vicodin. Om cysta var på handleden, kommer saker som att skriva och matlagning vara svårt för åtminstone ett par dagar.

Varningar

 • Försök inte gammaldags "Bibel" metod för att ta bort cysta. I gamla dagar en tung bok, oftast familjen bibeln, användes för att krossa ganglion cysta. Denna typ av cysta kallades ofta bibeln cysta (eller "Bible bulor") av detta skäl. Cysta kommer förmodligen komma rätt tillbaka, och du kan skada omgivande vävnad i processen.