Wke

Hur man kan behandla en skottskada

Skottskador är en av de mest traumatiska skador du kan drabbas. Det är svårt att bedöma omfattningen av skador som en skottskada, och de flesta av dem långt utöver vad man rimligen kan behandla med första hjälpen. Av denna anledning är det bästa alternativet för de flesta skottskador att få offret till sjukhus så fort som möjligt. Men kommer den här artikeln ge viss vägledning om vad du kan göra för att stabilisera offret under tiden.

Steg

Hur man kan behandla en skottskada. Se till att du är säker.
Hur man kan behandla en skottskada. Se till att du är säker.
 1. 1
  Ring efter hjälp. Ring för akut medicinsk hjälp.
 2. 2
  Se till att du är säker.
  • Om offret sköts oavsiktligt (t.ex., medan), se till att allas skjutvapen är pekade bort från någon annan person (er), rensat för ammunition, trygg och säker.
  • Om offret var i ett brott, försöka se till att skytten inte längre på plats och att både du och offret är säkra från ytterligare skada. Använd personlig skyddsutrustning om det finns.
 3. 3
  Flytta inte offret om du måste göra det för att hålla honom säker eller att få tillgång till vård.
 4. 4
  Agera snabbt. Tid är din fiende i behandling offret. Offer som når sjukvårdsinrättningar under "Golden Hour" har en mycket bättre sannolikhet att överleva. Försök att hålla dina rörelser snabbt utan att göra dem rasande.
 5. 5
  Kontrollera a, b, c, d, e talet. Bedöma dessa fem kritiska faktorer:
  • A (Airway) - Om personen talar, är deras luftvägar förmodligen klar. Om personen är medvetslös, kontrollera att se till att hans luftvägarna inte hindras. Vrid offrets huvud åt sidan för att underlätta en bättre andning och få tungan ur vägen. Om offrets mun är fylld med blod, försöka hjälpa dem ta bort det genom att hosta eller snabbt sop upp det med en trasa eller klädesplagg.
  • B (Andning) - Är offret ta regelbundna andetag? Kan du se hans eller hennes bröst stiger och faller? Om offret inte andas, sopa hans eller hennes mun för hinder och börja räddning andas omedelbart.
  • C (Circulation) - Att utöva tryck på blödning, sedan kontrollera offrets vid handleden eller halsen. Har offret en märkbar puls? Om inte, påbörja HLR. Styr någon större blödning.
  • D (Disability / Deformitet) - Funktionshinder hänvisar till skador på ryggmärgen eller nacke. Kontrollera för att se om offret kan röra händer och fötter. Om inte, kan det finnas en skada på ryggmärgen. Deformitet hänvisar till saker som förening eller uppenbara frakturer, dislokationer, eller något som ser ut på plats eller onaturligt. Dessa skador kan förvärras genom att flytta offret.
  • E (Exposure) - Leta alltid efter en exit sår. Kontrollera offret så grundligt som möjligt för andra sår som du kan vara ovetande om. Ägna särskild uppmärksamhet åt armhålan, skinkor eller andra svåra att se områden. Undvik helt klä av offret innan ambulansen kommer, eftersom detta kan avancera chock.
 6. 6
  Kontrollera blödning. Styra blödning är det viktigaste du kan göra för att rädda ett skott offrets liv.
  • Tillämpa direkt tryck är det bästa sättet att styra de flesta sår. Använd en dyna över såret och anbringa tryck direkt på såret. Om du har något tillgängligt, även din hand eller fingrar kan användas för att kontrollera blödning. Lägg nya bandage över det gamla, inte ta bort bandage när de blir blöt.
  • Använd tryckpunkter i armen (mellan armbågen och armhåla), ljumske (längs bikinilinjen), eller bakom knäet för att kontrollera blödning i armen, låret eller underben, respektive.
  • Det finns inte mycket som kan göras med konventionella metoder, om såret innebär bålen, men kemisk hemostater (QuickClot, Celox, etc.) har visat sig vara mycket effektiv på alla större blödningar. Se till att du följer instruktionerna på förpackningen för ansökan, men det är oftast så enkelt som att hålla såret öppet, hälla i pulvret eller sätter pulvret paketet / svamp / applikatorn och applicera ett starkt tryck i fem minuter.
 7. 7
  Var beredd på att behandla offer för stötar. Skottskador leder ofta till chock, ett tillstånd som orsakas av trauma eller förlust av blod som leder till minskat blodflöde i hela kroppen. Räkna med att ett skott offret kommer att visa tecken på chock och behandla den därefter genom att se offrets kroppstemperatur är så normala som möjligt - täcker upp honom om hans hud känns kall, eller ta bort kläder och lufta honom om han brinner upp. Däremot höjer inte benen om skottskada är att bålen, eftersom detta kommer att öka blödning och gör det svårare för offret att andas.

Särskilda anvisningar för regioner av kroppen

 • Head - skottskador i huvudet är ofta dödlig. Håll huvudet högt och få offret att ett trauma center så snart som möjligt.
 • Ansikte och hals - Dessa sår blöder normalt allvarligt. Använd direkt tryck att kontrollera blödning och hålla offret upprätt. Var noga med att inte försvåra andningen samtidigt kontrollera blödning. Med skador på nacken, var försiktig så att blodflödet till halspulsåder inte störs, eftersom detta kan minska blodflödet till hjärnan.
 • Bröst och rygg - Applicera direkt tryck för att kontrollera blödning, förstå att det kan vara svårt att kontrollera bröstet blödning eftersom revbenen gör det svårt att komprimera de strukturer som blöder. Skottlossning i bröstet kan orsaka vad som kallas en "sugande bröst sår." Dessa hända när luft färdas i och ut ur såret med varje andetag. Behandla dessa på följande sätt:
  • Seal lindad med hand eller tätt material (t.ex. plastfilm).
  • Applicera en lufttät bandage på tre sidor av såret (se bild nedan). Stäng inte bandage på den fjärde sidan. Detta gör att bröstet för att uppnå dess vanliga negativa trycktillstånd. Luft kommer fly genom ventilen under inandning.
 • Buk - Applicera direkt tryck till skadan webbplats. Som med bröstet, kan kontroll av blödning i dessa fall vara ganska svårt.
 • Arm eller ett ben - Använd direkta påtryckningar för att kontrollera blödning. Om du har en längd av tyg eller snöre till hands (eller kan riva en rabatt kläder), gör ett tryckförband. Arm-och benskador från skottlossning kan höjas ovanför hjärtat att hjälpa till att kontrollera blödning. Använd tryckpunkter i armen, ljumsken, eller bakom knät om direkta påtryckningar inte kontrollera blödning.

Tips

 • När medicinsk hjälp anländer, vara beredda att informera dem vad du har gjort hittills.
 • Skottskador är en vanlig orsak till ryggmärgsskada. Om offret verkar ha en ryggmärgsskada, inte flytta honom om du inte absolut måste. Om du måste flytta offret, se till att hålla i huvudet, nacke och rygg linje.
 • Det är mycket svårt att exakt bedöma hur allvarlig en skottskada baserat på vad som är synligt på offret, inre skador kan vara svår även under omständigheter där entrén och sår exit är små.
 • Oroa dig inte om att ha sterila förband eller smutsiga händer. En infektion kan behandlas senare.
 • Skottlossning orsakar tre typer av trauma: penetration (förstörelse av kött av projektilen), kavitation (skador från kulans stötvåg i kroppen), och fragmentering (orsakad av bitar av projektilen eller bly).

Varningar

 • Även med den bästa första hjälpen, kan skottskador vara dödlig.
 • Undvik blodburna sjukdomar. Se alla öppna sår du har inte kommit i kontakt med offrets blod.
 • Placera inte ditt eget liv i fara vid behandling ett pistolskott offer.