Wke

Hur att få avslappnad innan sängen

Är du oftast inte trött när du går till sängs? Här är några saker att prova som kan hjälpa dig att få avslappnad innan sängen. Du behöver inte göra alla de steg som anges här, men gör bara ett fåtal av dem kan hjälpa en hel del.

Steg

Hur att få avslappnad innan sängen. Ta en varm dusch eller bubbelbad.
Hur att få avslappnad innan sängen. Ta en varm dusch eller bubbelbad.
 1. 1
  Ta en varm dusch eller bubbelbad. Du kan även gå så långt som att använda en lavendel duschkräm, eftersom lavendel är en lugnande doft. Ta några minuter att blunda känna vattnet tvätta dina bekymmer borta.
 2. 2
  Läs en bra bok som du tycker om. Kontrollera att det är en bok som inte innehåller våld, eller något som inte kommer att få dig alltför upphetsad eller intensiv.
 3. 3
  Prova en varm dryck. Du kan prova örtte (specifikt kamomill, som hjälper kroppen att slappna av), varm mjölk, eller något annat du gillar. Se dock till att det inte innehåller mycket socker.
 4. 4
  Hoppa koffeinhaltiga drycker. Om du känner att du behöver använda detta för att vakna upp dig själv, försök att bara dricka en eller två koppar per dag, och inte efter 03:00. Eller om du bara gillar smaken, prova koffeinfritt.
 5. 5
  Ta några minuter för att försiktigt tänja kroppen - som om du var redo att utöva, men i en mer maklig sätt. Linger i den positionen för en stund, andas mjukt. Detta kan verkligen hjälpa dig att slappna av.
 6. 6
  Meditera. Sitta eller ligga stilla och tänka att varje andetag bär stress och spänningar ur kroppen. Du kan visualisera spänningen utförs direkt ur kroppen av din andedräkt själv, på varje utandning. Du kan föreställa dina spänningar som sand, smältande vax, rök, etc, som löses bort ytterligare, över hela kroppen, varje gång du andas ut.
 7. 7
  Läs en bra, men tråkig bok. Detta kommer säkert att göra dina ögonlock sjunka
 8. 8
  Bli av med brus-om du hör ljud utifrån, blockera det med antingen ett vitt brus generator, eller kanske naturljud på en iPod (om du lyssnar på iPod göra skärmen mörk för att hålla dig avslappnad)

Tips

 • När du har gjort några av dessa saker för att känna sig avslappnad, det är bra att utveckla en enkel rutin som hjälper dig att hålla avslappnad som du går till sängs. Om det är svårt för dig, på grund av känslomässig stress, ett kaotiskt hemliv, eller av någon anledning, prova att göra den avkopplande visualisering i steg 6 medan ser i ditt sinne en trygg och lugn plats - verklig eller inbillad - som är en fristad för dig. Välj en plats som du kan se tydligt i ditt sinne, och när du hittar den rätta, använda det varje gång. Sen när du gör din väg till sängen, kan du hämta den här nödhamn för att påminna dig om avkoppling och frid som du kände det.
 • Några av dessa saker är bäst gjort bra innan du går till sängs - en timme eller två om möjligt tidigare.
 • Sömntabletter kan hjälpa till med avslappning, men de kan vara mycket beroendeframkallande så försök några andra tips innan man tar till dem.
 • Grönt te har en mycket blygsam mängd koffein jämfört med vanligt te eller kaffe. Det kan vara till hjälp för någon som försöker underlätta tillbaka sin konsumtion av stimulerande drycker.
 • Tända ett doftljus utvecklar en lugnande och avkopplande atmosfär.

Varningar

 • Aldrig ta sömntabletter inte ordinerats till dig av en läkare.

Se till att inte stanna upp för sent