Wke

Hur man ska leva med en äldre person

Leva med den äldre personen har unika belöningar och kan ha utmaningar för alla inblandade om dem. Ha tålamod samt förståelse. De kan mycket väl föredra att vara självförsörjande, och kommer säkerligen ogillar att bli nedlåtande. Men det finns vissa tillfällen när de inte kan ta hand om sig själva eller behöver hjälp med att göra det. Genom att vara sig själv och till dem, vara ärlig om dina egna begränsningar (tid, kompetens och resurser), kan du leva lyckligt med en äldre person och de kan leva lyckligt med dig.

Steg

Hur man ska leva med en äldre person. Definiera gränser med alla som delar en bostadsyta med dig, både fysiskt och psykiskt.
Hur man ska leva med en äldre person. Definiera gränser med alla som delar en bostadsyta med dig, både fysiskt och psykiskt.
 1. 1
  Definiera gränser med alla som delar en bostadsyta med dig, både fysiskt och psykiskt. Göra intrång inte genom dessa utan tillåtelse.
 2. 2
  Lär dig att acceptera personens beslut. De kanske inte kan plocka upp saker om de släpper dem, städar väl efter sig, till exempel i kök och badrum, och kan inte vara glömsk av att stänga av apparater och lampor, och låsa dörrarna. Förutsätt inte att personen är slarvig eller medvetet hänsynslös. Erbjud dig att göra saker för dem om du kan, och vänta och se om vad du såg som ett utelämnande var avsiktligt från deras sida. Till exempel kan de föredrar att lämna en korridoren ljus på natten.
 3. 3
  Skilj mellan vad som kan förbättras och vad som inte kan förbättras när det gäller hälsa, funktionella begränsningar och rörlighet. Inte påverkar det på grund av ålder detta villkor är normalt, idag många undersökningar visar att det inte bara kan man bibehålla god hälsa och funktion upp till det sista levnadsåret, men att man kan vända vissa villkor med fysiska och psykiska pone näringstillskott och regelbunden metabolisk kontroll. Åldersdiskriminering finns också i medkänsla och man bör inte falla i fällan att tänka "ingenting kan göras".
 4. 4
  Granska några mediciner med dem (med deras medgivande). Lista de läkemedel och de drog varningar interaktion, samt instruktioner för att ta medicin som kräver antingen fasta, eller ta med mat, och så vidare.
 5. 5
  Håll utkik efter förändringar i humör eller beteende. Ofta kommer en äldre person inte erkänna att något stör dem eller att de är i smärta, inte sova, eller har problem med att äta, och dessa kan vara indikationer för att söka professionell medicinsk hjälp.
 6. 6
  Håll huset organiserad och, speciellt i en situation där personen har begränsad rörlighet, använder en rullator, rullstol eller annan rörlighet assistans, eller deras syn är dålig. Diskutera installera förflyttningshjälpmedel om du har möjlighet och personen kan använda dem. Detta kan innefatta stödhandtag vid toalett och badkar, en duschstol, eller en rullstolsramp. En utrymmesbesparande alternativ till en ramp är en elektrisk rullstolslyft.
 7. 7
  Var medveten om temperaturen i hemmet. Äldre människor kan vara mycket känsliga för kyla, eller ibland, värme.
 8. 8
  Förstå särskilda behov i kost, saltintag, och liknande. Äldre människor är ofta på dieter, och lockas precis som resten av oss. Socker och salt är två vanliga livsmedel som ofta är begränsade.
 9. 9
  Ge personen respekt och integritet så mycket du kan. De kan behöva hjälp med personlig hygien, och det är inte en bekväm sak för någon av er, men när det är möjligt, bör de ha så mycket privatliv och personlig utrymme som det är praktiskt att låta.
 10. 10
  Se upp för bedragare och bedrägerier som utnyttjar och lever på äldre personer. Detta kan inkludera con män, säljare, och människor som arbetar under täckmantel av religiösa organisationer. Var inte förolämpad om dina egna erbjudanden om hjälp granskas.
 11. 11
  Föra noggranna register för dem om de inte kan. Detta bör inbegripa att veta var deras familj är och hur man kontaktar dem, akut medicinsk information, kontoutdrag, dokument försäkring och annan affärsinformation om de vill att du ska.
 12. 12
  Hjälpa personen om du kan med att hålla sin grundläggande grooming presentabel. Ofta äldre människor inte kan trimma finger och tånaglar, kam eller borsta håret, eller sätta på och.
 13. 13
  Var respektfull, artig och uppmärksam på personens känslor och idéer. Undvik att behandla personen som ett barn. Äldre människor har upplevt livet mycket djupare än vi ofta uppskattar. Ställ frågor till dem, lära av sina erfarenheter, och uppmuntra dem att vara lycklig.
 14. 14
  Stötta den äldre personens autonomi för att göra sina egna val i livet, och inte ersätta din egen bedömning. Varje vuxen har kapacitet att göra åtminstone några, om inte alla, av hans eller hennes egna beslut, så bidra till att förbättra personens förmåga att göra och välja så mycket som möjligt för sig själv. Förutsätt inte enbart på grund av hög ålder att folk inte kan sköta sina egna angelägenheter, även om du inte håller med dem.
 15. 15
  Förstå den äldres socioekonomiska bakgrund, och de viktiga historiska händelser personen upplevt. Genomlever händelser såsom krig, ekonomiska depressioner, katastrofer och politiska omvälvningar har en stor inverkan på en person, särskilt under yngre, uppväxtåren.

Tips

 • När det är möjligt lyssna till berättelser om en äldre person. Deras livserfarenheter kan lära dig något eller ge dig nya insikter.
 • Respektera deras önskemål om mindre portionsstorlekar. Det hjälper inte att berätta för dem att "äta vad de kan". Helt enkelt låta dem äta vad som är bekvämt för dem.
 • Äldre människor ofta inte reser bra, på grund av dålig syn, låg uthållighet, och inkontinens - det kan alla vara fast och förbättras.
 • Det finns ett brett spektrum av produkter på marknaden för att hjälpa äldre människor att hantera vardagen vissa kan vara användbar som stora tryckta publikationer, ljudband och CD-skivor, telefoner högtalare och fotvärmare. Men alltid frågar vad som är lämpligt och acceptabelt.
 • Ju mer aktiv personen är, ofta bättre deras hälsa är övergripande, så tänk att du kan göra för mycket för dem, lika enkelt som för lite. Varje äldre person som fortfarande kan gå någorlunda väl ska aldrig sitta för länge, som blodproppar och försämrad blodcirkulation i extremiteterna kan vara skadligt för dem.

Varningar

 • Kontrollera med apotekspersonal om personen tar flera mediciner för läkemedelsinteraktioner och biverkningar.