Wke

Hur man spelar boule

Petanque är den franska motsvarigheten till sporten Bocci utom kulorna är gjorda av metall, och om storleken av en apelsin, spelytan är som en baseball infield (smuts, grus, hårt packad sand) och kan eller inte kan ha en gräns. Syftet är att stå i en cirkel dragen i marken, och rulla, lob, kasta din boll så nära som möjligt till ett mål boll. Endast ett lag får poäng per runda, och lagen spelar så många rundor som det tar att komma fram till 13 poäng. Det första laget att nå 13 poäng vinner.

Steg

Hur man spelar boule. Spelarna delas in i två lag.
Hur man spelar boule. Spelarna delas in i två lag.
 1. 1
  Spelarna delas in i två lag. Du kan spela 1 vs 1 (3 bollar per spelare), 2 vs 2 (3 bollar per spelare), eller 3 vs 3 (2 bollar per spelare).
 2. 2
  Lagen singla slant för att se vem som börjar.
 3. 3
  Utgångspunkten laget ritar en cirkel i marken - Sedan kastar målet bollen eller Cochon ut till ett avstånd av 6 till 10 meter.
 4. 4
  Utgångspunkten laget kastar sedan sin första boule, försöker komma så nära som möjligt till Cochon. Sedan den 2: a lagets spelare står i cirkeln, och försöker få sin boule närmare Cochon än motståndarlaget. De kan försöka att göra detta genom att rulla sina boule, lobbing det, eller ens kasta den i motståndarlagets boule flytta den bort.
 5. 5
  Lär att om det laget skulle bli en boule närmare än någon av sina motståndare, det kallas "att ha punkten" - Och då motståndarlaget måste försöka kasta ett klot närmare.
 6. 6
  Förstå att det lag som inte har den närmaste boule (till Cochon) håller kasta boule tills de antingen blir närmast, eller de körs av boule att kasta.
 7. 7
  När alla boule kastas, bara de boules för ett lag som är närmast cochonet läggas till rinnande poäng. Det är, om lag-A "har punkten" och har 2 av det 3 boule närmast Cochon dessförinnan motståndarlagets boule (i detta exempel, den 3: e närmaste boule), sedan laget-A får 2 poäng läggs till deras poäng.
 8. 8
  Vet att lagen fortsätter att spela tills ett lag når 13 poäng (laget som hade den punkten, börjar den nya rundan, rita en cirkel runt positionen för Cochon och använder den som ny kastar cirkeln).

Tips

 • Spelarna har olika kasta stilar. Efter lite träning, är en spelare brukar betecknas: Pointer (en som kan rulla, kasta, lob en boule nära cochonet), Shooter (en som är bra på att kasta, rulla ett klot för att slå sin egen eller en motståndares boule), eller en miljö (både en pekare och en Shooter).
 • Bollar kallas boule, målet bollen kallas "cochonet" (smågris på franska).
 • Boule är oftast kastas med handflatan nedåt. Detta möjliggör användning av vissa underskruv (som hjälper till att stoppa den päronformade kulan från att rulla för mycket på en jämn yta.
 • Det kan finnas massor av strategi som används när man spelar boule. Defensiva "väggar" av boule framför cochonet (till exempel) blockera en motståndare från att rulla in och "få poängen"
 • Det är tillåtet, efter den initiala Kasta av cochonet, att en boule kan (medan som spelas) flytta cochonet till en annan position.

Varningar

 • Varje spelare måste stå i samma cirkel och inte lyfta fötterna från marken tills deras boule kastas.
 • När cochonet bedöms död, och båda lagen har klot fortfarande att spela - då inga poäng delas ut, och det lag som kastade ut cochonet den rundan, börjar den nya omgången. MEN, om endast ett lag har klot kvar att spela - då det lag vinner så många poäng som de har "boule kvar att spela."
 • Om du använder en begränsad domstol (vanligtvis stränginstrument linjer på marken) och Cochon flyttas utanför gränsen av spelfältet (ca 4 meter med 15 meter) - då det anses: "död"