Wke

Hur man spelar futsal

Har du någonsin spelat fotboll? Om så är fallet, kommer du att älska Futsal. Futsal är en snabb-tempo, spännande form av inomhusfotboll, ofta spelas på en basketplan, med fem spelare per sida. Spelet är en sprint. Spelar komma igång omedelbart, med snabba och kontrollerade passningar och nära-range skott. Futsal är en av de snabbast växande sporterna i världen. Det är den enda form av inomhusfotboll erkänts av FIFA, (Federation Internationale de Football Association), den internationella styrande organet i fotboll.

Futsal har mycket gemensamt med fotboll. Båda lagen försöker sparka bollen i motståndarens mål. Bara målvakten kan använda händerna, och innehav går till det andra laget om bollen går out of bounds. Det finns dock några viktiga skillnader. Var noga med att känna dem innan du spelar, eller kommer du att hamna på efterkälken. I denna artikel förutsätts grundläggande kunskaper i fotboll regler och beskriver några av de viktigaste skillnaderna mellan de två spelen.

Steg

Hur man spelar futsal. Hitta en liga där du kan spela.
Hur man spelar futsal. Hitta en liga där du kan spela.
 1. 1
  Hitta en liga där du kan spela. En snabb webbsökning visar var det finns en liga närheten.
 2. 2
  Klänning för fotboll men utan bommar. Du måste ha benskydd. Bär mjuka sulor Sportskor, liksom inomhus fotbollsskor, basketskor, etc.
 3. 3
  När du kommer dit, märker hur tonhöjden varierar. Målet är mindre. Det finns inget mål box. Hörnor har inte bågar eller flaggor. Ofta finns det ett nät runt planen för att innehålla bollen.
 4. 4
  Så snart du kan, få en futsal boll och få en känsla för det. Det är tyngre och studsar mindre än en fotboll.
 5. 5
  Fråga vad din position är. Eftersom det finns bara fyra spelare och en målvakt, positioner tenderar att vara mindre strukturerade än fotboll. Alla rör sig upp och tillbaka.
 6. 6
  Förstå hur substitutioner fungerar. Futsal tillåter obegränsad substitutioner, gjorda i farten. Spelaren måste lämna planen på en viss plats innan sub kan komma på. Du måste vara uppmärksam på anvisningar från åskådarplats att veta när man ska komma ut.
 7. 7
  Lär regeln skillnader - De gör futsal kul!
  * När bollen går out of bounds, kasta dig inte det i. Du måste placera bollen på linjen där det gick ut och sparka den i, och du har fyra sekunder att göra det. Om du inte har sparkat det då, tar det andra laget besittning.
  * Du placerar bollen direkt på hörnet för hörnor.
 8. 8
  Om du är en målvakt, det finns också olika regler.
  * Du måste kasta bollen i spel.
  * Du har fyra sekunder för att sätta bollen i spel eller det andra laget får bollen.
 9. 9
  Förstå vikten av fouls. När ett lag har samlat fem fouls, blir det andra laget tilldelas en direkt frispark utan mur för varje efterföljande foul. Futsal tillåter inte någon hårt spel, såsom axla eller glidande tacklingar.. Gula och röda kort används precis som i fotboll.

Tips

 • Målvakter skall bära knäskydd. Volleyboll knäskydd är ett bra val. "Fingersave" handskar är en bra idé eftersom bollen är tung.
 • Räkna med ett mycket snabbt spel med massor av snabba vändningar. Det finns ingen chans att hämta andan och titta på dina lagkamrater hantera bollen. Spelare sprint svårt att hålla bollen i bounds.
 • Erfarna spelare kommer att hålla bollen under deras fot medan deras lagkamrater inrättas för en pjäs. Du kan stjäla det från dem, men inte sparka spelare!
 • Spel har två 20-minuters halvor, med en 1-minuters timeout tillåts per halvan för vatten raster. Var noga med att ha vatten med dig - det finns inte tillräckligt med tid för att lämna banan.
 • Futsal kan också spelas utomhus på en liknande yta.

Varningar

 • Headers är tillåtna, men de gör ont!