Wke

Hur man väljer en rullstol

Det är mycket lättare för handikappade att komma runt självständigt än det brukade vara, och det finns olika typer av rullstolar på marknaden: motordrivna skotrar, motordrivna rullstolar, motordrivna rullstolar, och push-rullstolar. Här är de funktioner, fördelar och nackdelar med varje.

Steg

Hur man väljer en rullstol. Inse att denna rullstol inte behöver mycket fysisk styrka att göra det lättare för äldre personer att använda.
Hur man väljer en rullstol. Inse att denna rullstol inte behöver mycket fysisk styrka att göra det lättare för äldre personer att använda.

Motordrivna skotrar:

 1. 1
  Inse att denna rullstol inte behöver mycket fysisk styrka att göra det lättare för äldre personer att använda.
 2. 2
  Kom ihåg att dessa kan trottoarkanter och vägkorsningar lätt.
 3. 3
  Observera att dessa inte får plats i en bil och inte mycket lättmanövrerad, särskilt i folkmassor och du bör alltid överväga att bära ett extra batteri ifall det dör.

Motoriserad / elrullstolar:

 1. 1
  Välj denna rullstolen om du har mycket begränsad rörlighet, detta drivs av en joystick i ena handen för enkel användning. Lär dig att använda denna joystick eftersom det är mycket kraftfull och du kan krascha ibland först.
 2. 2
  Kom ihåg att dessa också kan förhandla med trottoarkanter och vägkorsningar någorlunda enkelt.
 3. 3
  Välj här rullstolen om du är en självständig person som inte skulle vilja hjälpa till med det. Inse igen att dessa är mindre lättmanövrerad än självdrivande stolar men är mer lättmanövrerad än skotrar eller push-rullstolen.
 4. 4
  Observera att du inte kommer att kunna passa in dessa i de flesta bilar men du kan passa dem i modifierade fordon.

Självgående rullstolar:

 1. 1
  Köp den här stolen om du vill ha enkel tillgång till butiker och mycket lätt styrning.
 2. 2
  Observera att du kan passa en i bilen, vilket ger dig total mobilitet!
 3. 3
  Detta är också en oberoende rullstol som du kan använda ensam, utan hjälp.
 4. 4
  Inse att denna rullstol är inte för personer med begränsad överkroppen styrka eftersom det är mycket hårt arbete för armarna. Personer med andningssvårigheter, högt blodtryck, etc. kan också ha problem.
 5. 5
  Terräng blir ett stort problem när du använder den här stolen, så ta din vanliga miljö beaktas. Manövrering på tjocka mattor, till exempel, kommer att vara långsammare än på golvplattor och linoleum. Kommer uppförsbacke kan vara ansträngande, men kommer nedförsbacke är farligare.
 6. 6
  Om hjulen bli blöt eller smutsig, kommer dina händer blir smutsiga samt. Också, dina händer är sårbara för skador från hjulen. Planerar att bära halvvantar medan du rör om i den här stolen, och för att hålla naglarna korta.
 7. 7
  Trots alla dessa varningar, om du är i relativt god fysisk kondition norr om knäna, är det ganska sannolikt att stolen du vill. Du kommer att kunna röra sig mer naturligt än i en motordriven stol. Ännu bättre, kommer du behålla och kanske utveckla din totala styrka och balans.

Push-wheelchairs/transport stolar:

 1. 1
  Använd denna stol om du inte vill göra något arbete alls i dessa, så dessa är bra för personer med extremt begränsad eller rörelse eller ingen rörelse alls i överkroppen.
 2. 2
  Välj denna stol om du vill ha lättare tillgång till trottoarkanter trottoarkanter.
 3. 3
  Lägg märke till att de flesta av dessa kommer att lägga sig ner för att passa in i en normal bil
 4. 4
  Inse att du inte kan använda dessa på egen hand, så kommer alltid att behöva någon med dig, kommer du att känna dig mindre oberoende i ett, eftersom du måste rikta din pusher dit du vill gå: det är en smärta när du handlar.
 5. 5
  Kom ihåg att dessa inte är mycket lättmanövrerad och är så svårt att flytta runt i affärer och trånga ställen.

Tips

 • Rullstolar / skotrar kan vara mycket dyrt. Titta på webbplatser och i tidningsannonser för begagnade sådana.
 • Platser som sjukhus, Röda Korset, eller din lokala köpcentrum kommer att låta dig låna rullstolar / skotrar - oftast gratis
 • Låna rullstolar / skotrar innan du köper en, för att se vilken du gillar bäst

Varningar

 • Gå inte ut på egen hand förrän du vet hur man arbetar din stol, och är övertygade om att du inte kommer att fastna!