Wke

Hur undertrycka kräkreflexen

En av de mest obehagliga känslor man kan uppleva är ofrivillig munkavle. Okontrollerat, kan det lämna din hals rå och öm, och ger dig en smärtsam händelse av laryngit. Om du har en känslig kräkreflex, kanske du har svårt att svälja tabletter, besöka tandläkaren, eller äta mat som du inte är särskilt förtjust i. Kanske varje gång du går till läkaren och få din halsont odlas för strep, förlorar du nästan din lunch på den stackars doktorn! Den gag reflex är kroppens naturliga försvar mot kvävning på främmande föremål, men upp till en tredjedel av friska människor har inte ens det! Lyckligtvis finns det sätt att lindra din gag reflex, med några tricks och utbildning som förklaras nedan.

Steg

Hur undertrycka kräkreflexen. Bedöva din mjuka gommen.
Hur undertrycka kräkreflexen. Bedöva din mjuka gommen.
 1. 1
  Bedöva din mjuka gommen. När ett objekt rör vid mjuka gommen (långt bak i gommen), kan det utlösa kräkreflexen. Du kan använda en bedövande hals spray att desensibilisera den mjuka gommen, eller en gel som normalt används för att lindra tandvärk. Effekterna bör pågå i ungefär en timme, och din mjuka gommen kommer att vara mindre reaktiva.
 2. 2
  Koppla din gag reflex. Genom att successivt få din mjuka gommen vana vid beröring, kan du minimera gag reflex, eller kanske till och med bli av med det helt. Detta är det första steget att svärdswallower måste ta och det kräver ansträngning och tålamod under tiden:
  • Ta reda på var din kräkreflexen startar. Detta kan göras genom att helt enkelt använda din tandborste att borsta tungan. Poängen närmast framför tungan som gör dig gag är där du vill koncentrera.
  • Borsta tungan precis där din gag börjar. Ja, du gag, och det blir obehagligt, men inte för länge. Tillbringa ungefär tio sekunder borsta det området (och munkavle), och sedan kalla det en natt.
  • Upprepa processen under de närmaste nätterna på exakt samma plats. Du kommer att märka att du gag mindre varje gång du gör det.
  • Öka borstning området. När du kan röra din tandborste på den platsen utan munkavle, är det dags att flytta tandborsten längre bak. Försök borsta ¼ till ½ tum (6mm-12mm) bakom där din gag brukade börja. Detta är din nya startpunkt. Upprepa processen som du gjorde i den första platsen.
  • Fortsätt att föra borsten längre tillbaka. Varje gång du flyttar tandborsten tillbaka, har din gag varit okänsliga i den föregående punkten. Fortsätt röra det längre och längre bakåt tills du har nått längst visuellt hänseende tungan. Så småningom kommer tandborsten komma i kontakt med den mjuka gommen, om det inte redan.
  • Vara långlivade. Hela denna process bör ta ungefär en månad att slutföra. När processen är klar bör du kunna ha en läkare kompress baksidan av halsen utan munkavle. Du kanske måste göra om processen från gång till gång, eftersom din reflex kan återkomma om du inte gör det. Ett bra sätt att hålla dig okänsliggjort är att borsta tungan regelbundet. Inte bara kommer det att hjälpa dämpa gag reflex, kommer det också ge dig fräschare andedräkt!
 3. 3
  Koppla av. Den gag reflex utlöses av en kombination av psykologi och fysiologi. För vissa människor, kommer den psykologiska aspekten spelar en större roll. Kanske du har haft en traumatiserande upplevelse på en läkare eller tandläkare kontor i det förflutna, eller i allmänhet, har du en rädsla för att förlora kontrollen. Kommunicera med tandläkare eller läkare tills du känner dig säker på att de kommer att backa om du ber dem att veta att du är i kontroll kommer att hjälpa dig att slappna av. Några av stegen ovan, exempelvis kontrollerad andning, kommer att hjälpa. Du kanske också vill öva någon form av meditation. I mer extrema situationer, vissa människor.
 4. 4
  Lyft båda benen om du sitter eller ligger ner på rygg. Skärpning magmusklerna kan hjälpa till att stoppa munkavle.
 5. 5
  Gör en knytnäve. Stäng din vänstra tumme i vänster hand och göra en knytnäve. Kläm fast.
 6. 6
  Sätt lite salt på tungan. Fukta fingertoppen, doppa den i lite salt, och badda spetsen av tungan med det. Ett annat sätt att göra detta är att sätta en tesked salt i ett glas vatten, och skölja munnen med det. Glöm inte att spotta!
 7. 7
  Hum. Du kanske tycker att det är svårt att sätta munkavle och nynna på samma gång.
 8. 8
  Lyssna på musik. Distraherande ditt sinne kan hjälpa till att hålla den från att ge för mycket fokus på det som gags dig.
 9. 9
  Akta gag reflex på morgonen. Vissa människor rapporterar att de är mer benägna att gag tidigare i dag. Försök att schemalägga gag-inducerande aktivitet för den sena eftermiddagen eller kvällen istället.
 10. 10
  Andas genom näsan. Ta en avsvällande förväg kan hjälpa klara de nasala passager och underlätta andning, om din näsa är överbelastad. Denna metod kan inte vara en bra idé om det är en foul lukt som är utlösande din gag reflex.

Tips

 • Ät inte precis innan den verksamhet som tenderar att utlösa gag reflex, för att minimera risken för kräkningar.
 • Håll fingrarna långt borta från din hals! Det orsakar kväljningar och eventuellt kräkningar.
 • Öva att äta mat som gör dig gag. Om du fortfarande gag, undvik maten.
 • Kontrollera för att se om du har allergier. Om du borstar tänderna och du gag, kan det vara tandkräm, om du hittar din kräkreflex händer i duschen, kan det vara din tvål som utlöser det. Du kan prova att ändra produkter, eller gå organiskt, eller mer utan kemikalier.
 • Om du använder fingrarna, alltid se till att de är rena för att minimera risken för infektion.
 • Försök att hålla en journal för att hjälpa dig att hitta ett mönster när kräkreflexen dyker upp. Det behöver inte vara något fancy-bara anteckna tid, datum och aktivitet du gjorde.

Varningar

 • Kom ihåg att kräkreflexen är kroppens sätt att skydda dig från kvävning.
 • Rådgör med din läkare. Överdriven munkavle kan vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd, som GERD (gastroesofageal refluxsjukdom), vilket har att göra med din mage och nivåerna syra i den.
 • När frikoppla gag reflex med en tandborste, börja inte alltför långt tillbaka. Det är möjligt att okänsliga en längre led i tungan utan att först behandla en fläck mot fronten, och det är inte vad du försöker uppnå.