Wke

Hur vet jag om någon har ett beroende personlighetsstörning

Beroende personlighetsstörning kännetecknas av ett överdrivet behov av att tas om hand som leder till undergiven och klängande beteende och rädsla för separation. Den finns hos personer som aldrig har kunnat bilda en stark självkänsla och som finner ändamål (och säkerhet) som lever i skuggan av en annan. Ofta inleds tidig vuxen ålder (vid vilken tidpunkt den personen bör ha en anständig känsla av själv), kan detta tillstånd leda orolig, rädd, och osäker beteende än kan hindra den sjuke från att leva ett fullt och meningsfullt liv, och för övrigt den resulterande tendensen att "hålla fast" kan orsaka någon måltavla den sjuke att känna kvävas eller - om att vara manipulativ - att försöka styra den sjuke varje rörelse och tanke.

Om du är orolig för att någon du känner kan ha beroende personlighetsstörning, kommer den här artikeln hjälper dig att upptäcka tecken och att uppmuntra den sjuke att söka hjälp.

Steg

Hur vet jag om någon har ett beroende personlighetsstörning. Överväg möjligheten att personens kan ha lagt grunden för att utveckla beroende personlighetsstörning.
Hur vet jag om någon har ett beroende personlighetsstörning. Överväg möjligheten att personens kan ha lagt grunden för att utveckla beroende personlighetsstörning.
 1. 1
  Överväg möjligheten att personens kan ha lagt grunden för att utveckla beroende personlighetsstörning. Alltför orolig eller otrygg föräldrar är ofta orsaken till ett barns oförmåga att individualisera från dem. Om en person som var ständigt straffas eller att känna sig för att söka sin självständighet eller för att agera självständigt som ett barn, kan de känna att självständigt tänkande och handling är en riskabel väg att följa. Medan de behöver för att gå vidare från sina barndomsupplevelser, erinrar aspekter av det som kan ha fört om deras beroende personlighet kan vara till hjälp för att upplysa dem om varför de försöker fästa sig på andra människor som kommer att göra allt det hårda arbetet för beslut- göra och tänka för dem. Om du kan ta dig tid att lyssna på dem och försiktigt ställa frågor om sin barndom, kanske ett mönster av olycklig fastsättning avslöjas.
  • Observera att det kan vara en kombination av genetiska, biologiska, och miljömässiga faktorer som leder till denna sjukdom.
 2. 2
  Känna igen tecknen. Du kommer att behöva leta efter fem eller fler av följande egenskaper i de förmodade drabbade att kunna dra en första slutsats att de kanske lider av beroende personlighetsstörning. Följande egenskaper i kombination är vägledande (även om den sjuke kommer fortfarande att behöva professionell diagnos):
  • Upplever de ständigt svårt att göra dagliga beslut? Behöver en överdriven mängd råd och uppmuntran från andra innan man vidtar några uppdrag är ett tecken på djupt beroende. Men små dessa uppgifter kan, om de inte kan påbörja eller komplettera dessa uppgifter på egen hand, är det vägledande.
   • Fråga dem dessa frågor: Vissa människor tycker om att göra beslut. Andra föredrar att ha någon de litar vägleda dem. Vilket föredrar du? Vill du söka råd för vardagliga beslut? Behöver du ofta hjälp att komma igång med ett projekt?
  • Låt de andra människor till att välja dem i olika frågor som direkt påverkar deras liv? Behöver andra att ta ansvar för de flesta viktiga områden som rör deras liv visar omognad och en brist på förståelse om vikten av eget ansvar.
   • Fråga dem denna fråga: Tycker du själv i situationer där andra människor har gjort beslut om viktiga områden i ditt liv, t.ex. vad jobb att ta?
  • Går de överdrivna längder för att få vårda och stöd från andra? Detta kan även ske till den grad att göra obehagliga saker.
   • Fråga dem dessa frågor: Har du frivilligt för att göra obehagliga saker för andra så att de kommer att ta hand om dig när du behöver det? Är du obekväm när du är ensam? Är du rädd att du inte kommer att kunna ta hand om dig själv? Oroar du dig viktiga personer i ditt liv lämnar dig?
  • Vill du söka de skyndsamt annan relation som en källa av omsorg och stöd när ett nära förhållande tar slut? Är de rebound älskare, till exempel, en person som måste hitta någon ny hittills snabbt efter ett uppbrott? Har de känner sig hjälplösa när ensam på grund av överdriven rädsla för att inte kunna ta hand om sig själva, vare sig ekonomiskt, känslomässigt, eller ens fysiskt?
   • Fråga dem denna fråga: Har du sett att du är desperat att komma in i en annan relation direkt när ett nära förhållande tar slut? Även om den nya relationen inte kan vara bäst för dig?
  • Har de ständigt svårt att uttrycka missnöje med andra? Om de fruktar ogillande, avvisande och en förlust av stöd från andra, kommer de att försöka sannolikt alltför hårt för att behaga människor. Observera att detta måste utesluta realistiska rädsla för vedergällning.
   • Fråga dem dessa frågor: Är det svårt för dig att uttrycka en annan uppfattning med någon du är nära? Vad tror du skulle hända om du gjorde? Låtsas att du ofta komma överens med andra, även om du inte gör det? Varför? Kan det få dig i trubbel om du inte med?
 3. 3
  Om ovanstående kriterier är uppfyllda, se om de också uppfylla följande kriterier, innan man överväger en diagnos av beroende personlighetsstörning (notera att om någon av dessa inte är uppfyllt, de har inte beroende personlighetsstörning):
  • Gör sina beteenden väsentligt avvika från sina kulturella normer, i minst två av följande områden:
   • Cognition (uppfatta och tolka saker, människor och händelser och forma attityder och bilder av sig själv och andra)
   • Affekt (intervall, intensitet, och lämpligheten av känslomässig upphetsning och svar)
   • Kontroll över impulser och tillfredsställelse av behov
   • Sätt att förhålla sig till andra och att hantera sociala situationer.
  • Gör sina symptom manifest över ett brett spektrum av personliga och sociala förhållanden, inte begränsas av specifika triggers eller situationer? Om så är fallet, är deras symtom anses genomträngande, oflexibelt och maladaptiv.
  • Gör sina symptom på beroendet orsakar dem personligt lidande, eller negativa effekter på den sociala miljön?
  • Är deras symptom stabil och långvarig, med sin debut i sena barndomen eller tonåren?
  • Kan andra vuxna psykiska sjukdomar kan uteslutas som orsak till sina symptom på beroendet?
  • Kan organisk hjärnsjukdom, skada eller dysfunktion kan uteslutas som orsak till sina symptom på beroendet? Ett bräckligt farmor som inte kan ta hand om sig själv behöver inte beroende personlighetsstörning.
 4. 4
  Fundera på hur den sjuke verkar känna när de lämnas ensamma. Känner de, obekväma och oroliga? Har de känner obeslutsamma och arg på sig själv för att inte veta vad man ska tycka eller göra? Tänk på hur de reagerar när personen de är kopplade till avkastningen (det kan vara du). Vill hoppa de på dem genast förväntar den andra personen att uppmärksamma dem omedelbart och även skälla ut personen för att lämna dem själva? Känsla hjälplös, övergiven, och obekväm när på egen hand ofta uppstår som ett resultat av överdriven rädsla för att inte kunna ta hand om sig själva.
  • Betala lyssna till människor som är orealistiskt upptagen med tankar och rädslor för att bli lämnad ensam att ta hand om sig själva. Det är en varningssignal om att de inte känner sig kunna klara ensam, oavsett hur lätt uppgiften eller det liv de är ledande.
 5. 5
  Hjälp den sjuke lär sig att ta ansvar. Detta är inte en vana att de helt enkelt kan "snäppa ut" av. Det kommer att ta tid att lära sig att stå på egna ben och att känna sig trygga att uttrycka sina egna tankar och åsikter.
  • Ställ små, uppnåeliga uppgifter som du känner även ett barn kan klara sig utan bekymmer. När de har slutfört dem ensam, berömma dem och öka svårigheten av de uppgifter och beslutsfattande inblandade successivt.
  • Prata med dem om saker de gillar att göra. När de är på väg att lämnas ensam, tyder på att de blir involverade i denna verksamhet under hela den andra personens frånvaro.
  • Hjälp dem att lära sig själva mer. Erbjuda dem böcker om att förbättra självförtroendet, boka dem i en kurs för att förbättra självförtroendet, och spendera tid att berätta för dem vad du har märkt att de är riktigt bra på att göra.
  • Få dem att utöva, äta balanserade måltider och minskar deras stress. Om de är beroende av någon substans, kommer detta att behöva behandlas.
  • Var uppmärksam på risken för övergrepp som begås på den sjuke. Deras armod gör dem mycket sårbara för en manipulativ eller instabil personlighet.
  • Uppmuntra den sjuke att läsa så mycket som möjligt om sjukdomen. Att ha en förståelse för sin sjukdom och se att de inte är ensamma i de känslor kan vara en oerhörd lättnad för dem, samt att visa dem att det finns en väg framåt.
 6. 6
  Uppmuntra den sjuke att få professionell hjälp. Beroende personlighetsstörning kan behandlas genom psykoterapi eller psykoanalys. Det är inte ett livstidsstraff för den sjuke. Men många av de drabbade är sannolikt att motstå att få behandling eftersom de vägrar att se att det är något fel med hur de lever sina liv eller att de är så deprimerad eller beroende att de är undviker inför problem alls. Det är viktigt att motivera dem att söka hjälp - en del av hur du kan hjälpa dem att bli övertygad om att få hjälp är värt det är att förklara hur detta även kommer att hjälpa de människor som de håller att förlita sig på för mycket. Kräv att de förtjänar att upptäcka sig själva fullt ut och att leva ett fullvärdigt liv till det bästa av sin egen kapacitet utan att förlita sig på andra för att diktera det.
  • Eftersom den person som lider av beroende personlighetsstörning kan vara så livrädd att den person (er) på vilka de är beroende av kommer att avvisa / lämna dem, är det viktigt för den psykiska hälso-och sjukvårdspersonal att även bedöma tecken på ångest, panikångest, och somatisk nöd.
  • Använd inte negativa fraser eller formuleringar när uppmuntra dem att söka terapi. Berätta för dem att de är "alltför passiv", "alltför beroende", och en rätt smärta kommer bara göra saken värre!
 7. 7
  Gör din egen del att släppa taget. Om du är den personen, eller någon av de personer, på vem denna person är mycket beroende av, du kommer att behöva för att göra din bit. Detta är mer troligt i en familjesituation men kan också förekomma med vänner och situationer av mentorskap, rådgivning, eller liknande närhet. Om du har länge agerat eller reagerat som en beskyddare, en förmyndare, en rådgivare, och som någon som är villig att avleda livets vedermödor för denna person, då du har aktiverat dem och du måste börja ta denna typ av stöd, medan lidande lär sig att stå på egna ben. Det betyder inte att du inte längre har denna roll, det betyder att vara mycket försiktig att inte andra gissa beslut de gör, att tillåta dem att göra misstag och lära av dem, och att hjälpa dem att lära sig att råd behöver inte alltid tas. Bara kliva in sällan, som du skulle göra för någon som inte lider av denna sjukdom.

Tips

 • De centrala egenskaper beroende personlighetsstörning som anges ovan tjäna som vägledning för diagnos av tillståndet. Dessa egenskaper måste vara konsekvent eller ofta i en persons läggning eller handlingar innan du kan vara säker på att de har sjukdomen, och professionell diagnos bör alltid sökas.
 • Detta tillstånd utvecklas i tidig vuxen ålder och hänvisar särskilt till vuxna eller mogna beteende. Barn eller ungdomar är i allmänhet ganska beroende av sina dispositioner, som utgör en del av naturligt beteende och är lämpliga eftersom de är i en position av att vårdas av erfarna personer. Men eftersom barnen blir äldre, bör du hjälpa dem att tänka och handla självständigt mer och mer genom att låta dem göra några av de beslut och genom att gradvis släppa göra val för dem som ni kan se dem bli mer och mer kapabla. Också vara säker på att skapa en hemmiljö där gör misstag som anses normalt och visar genom exempel hur man plocka upp och gå vidare efter att göra misstag själv. Skrik inte på eller straffa barn för vardagliga misstag, de lär sig att frukta både dig och ständigt gör ett misstag.
 • Beroende personlighetsstörning typiskt grupperade under "Cluster C" typ av personlighetsstörningar, dessa tenderar att visa ängsliga och rädda beteendedrag.

Varningar

 • Var försiktig med för mycket terapi, medan en lite som är målinriktad kan vara till stor nytta, kan för mycket terapi se förflyttningsteknik beroendet på terapeuten.
 • Extremt undergivna och hjälplösa människor är mycket sårbara för övergrepp och behöver omedelbar hjälp för att förbättra sin personliga känsla av egenvärde.
 • Om du är osäker, söka terapi från en kvalificerad person som kan hjälpa dig att lindra eller hålla situationen under kontroll. Rådgivning hjälper ofta att styra eller bromsa alla personlighetsstörning.

Saker du behöver

 • En bra terapeut
 • Böcker i ämnet (låta personen läsa så mycket som möjligt om sjukdomen, kunskap befriar dem)