Wke

Så att hålla sig lugn under ett rån

Det är något du förmodligen inte någonsin vill begrunda men det är lika något som du kan alltför lätt fastna i när i en bank, butik eller annan plats som hanterar pengar och verkar som en enkel plockning för en rånare.

Även personalen är ofta utbildade i hur man reagerar, som kund eller förbipasserande, kanske du inte vet vad du ska göra och som sådan, kanske dina reaktioner äventyra din säkerhet om du inte är säker på hur man ska reagera. I den här artikeln får du lära dig om hur att hålla sig lugna och sansade under ett rån, så att du kan överleva det så oskadd som möjligt.

Steg

Så att hålla sig lugn under ett rån. Var medveten om vad som händer runt omkring dig.
Så att hålla sig lugn under ett rån. Var medveten om vad som händer runt omkring dig.
 1. 1
  Var medveten om vad som händer runt omkring dig. När du är på en plats som potentiellt kunde hållas upp, till exempel en bank eller en liten butik, hålla sig vaken. Om du märker misstänkt aktivitet, gå inte nära det, men lämna och rapportera det så snart det är säkert att göra så. Försöker hålla ut någon hårig situation i första hand är det bästa sättet att behålla lugnet.
 2. 2
  Samarbeta. Före allt annat, signalera din avsikt att rånarna som du tänker samarbeta. Detta är inte tiden för hjältemod och trots. Gör det uppenbart att du samtycka genom att svara på deras förfrågningar snabbt och inte tillbaka chatta till någon av sina krav. Samarbetande hjälper dig att behålla lugnet eftersom dina chanser att överleva händelsen ökas kraftigt genom att göra något för att kvitta volatiliteten i rövarna.
  • Påminn dig själv om att händelsen kommer att vara över snabbare om du uppfyller deras krav.
  • Läs Hur man överlever ett bankrån för mer information om vad du ska göra under evenemanget av ett rån för att öka dina chanser att gå därifrån oskadd.
 3. 3
  Fokusera på att hålla sig lugn. Om du känner panik börjar stiga, är det viktigt att försöka sakta ner dina tankar och vara fokuserad på att dra igenom. Tecken på panik inkluderar snabb puls, yrsel, svettningar och kramp i händer och fötter, det kommer ofta utvecklas till hyperventilering (andningssvårigheter), som kan pågå i flera timmar. Som du kan berätta, dessa symtom riskerar Avtrubbning dina sinnen och få dig igenom situationen med din Hardwood om dig eftersom din kropp börjar tvingande ditt sinne. Om du känner panik stiger, prova följande:
  • Sikta på att minska den hastighet med vilken du andas. Fokusera på att ta djupare andetag, långsammare.
  • Slappna av alla dina muskler. Gör detta genom att spänna upp dem medvetet i några sekunder och sedan låta dem slappna av. Du kan göra det här obemärkt om stående, sittande eller liggande.
  • Återgå till att fokusera på din andning.
 4. 4
  Lyssna så gott du kan. Bortsett från att samla potentiellt användbara detaljer, lyssna noga kan hjälpa till att hålla dig lugn när du blir mer medveten om vad rånarna tänker göra när de pratar. Försök också att titta på rånare rörelser, om detta inte äventyrar dig, eftersom kroppsspråk kan hjälpa dig att bedöma vad de tänker göra härnäst.
 5. 5
  Räkna svära, skrika och andra enerverande buller och åtgärder eller reaktioner. Om du är beredd på flyktiga, rädd och galen beteende från rånarna, åtminstone du är på vakt för det värsta och kan försöka att fokusera på att skydda dig själv, att få några giltiga exit möjligheter eller hitta sätt att hålla dig ur farans väg (och obemärkt).
  • Undvik plötsliga rörelser, de flesta rånare är så som du är och vad som helst kan ställa dem. Om du behöver flytta, nå eller ändra position, berättar rånaren först så att de är medvetna och inte förvånad över dina rörelser.
 6. 6
  Fokusera på andra människor i samma situation som du. Ett bra sätt att behålla lugnet är att ta ansvar för att hjälpa andra människor runt omkring dig förbli lugn och stödjas. Medan du är upptagen med att försöka hjälpa dem och vara stark för dem, du är mindre benägna att ge efter för rädda och panikslagna reaktioner.
 7. 7
  Spendera tid på att leta efter vägar ut ur situationen. Överväg om flykt är en säker möjlighet eller inte (de flesta gånger är det bäst att vänta ut det). Fundera på om det är värt att prata med rånarna eller inte. Att arbeta på strategier för att få igenom händelsen kan hjälpa till att hålla dig lugn eftersom du känner att du har åtminstone lite kontroll över vad som händer med dig.
  • Försök inte att överlista eller smart prat rånaren. Alltid lugnt prata om dina behov, till exempel att behöva hämta ett barn från skolan i tid eller illamående, etc. Hjälp rånaren att svara på dig som person, inte en modig hjälte eller en.
 8. 8
  Gå in i dig själv och bygga en skyddande mur. Under protokollet från rånet, kan tiden tycks sträcka för evigt. Det kan hjälpa till genom att rita på inre resurser för att hålla dig lugn och fokuserad på den tid då det kommer att vara över. Om du har en tro, hämta styrka från dina övertygelser. Om inte, kan du rita fortfarande på dina reserver av styrka och tro att du kommer att se denna händelse igenom och det kommer snart att bli ett minne blott. Visualisera när tiden kommer att vara över och du är fri igen.
 9. 9
  Sikta på att vara lugn och söka hjälp efter rånet. Inte bara ringa polisen så snart det är säkert att göra så, men ring din terapeut eller söka debriefing genom din arbetsplats eller genom polisen. Du måste få chansen att prata ut erfarenheter eller att vädra dina bekymmer till någon sympatisk och förståelse. Om du fokuserar hårt på återstående lugn hela rånet, är det troligt att en hel del av dina känslor har försenats och efterdyningarna kan vara mycket förvirrande och ångestframkallande för dig, så tveka inte att söka hjälp för att arbeta igenom din rädsla och trauma.
  • Förbli lugn nog efter händelsen för att försöka skriva ner alla saker som du kan komma ihåg om rånarna och händelsen. Du kan glömma viktiga saker som tiden går och du har att göra med efterdyningarna av rån, vilket är en normal del av hjärnan försöker läka en dålig erfarenhet, så förvänta dig inte att kunna komma ihåg allt efter tiden går.

Tips

 • Undvik direkt ögonkontakt med rånaren. Uppför vördnadsfullt. Vad är värt mer - din hälsa / liv eller din värdighet vid denna tidpunkt?
 • Huruvida rånaren uppenbarligen är beväpnad, alltid anta det finns inblandade vapnen och inte försöka kämpa. Genom att förbli lugn, ge dig själv möjlighet att tänka klart och du presentera ett mindre hot för en nervös eller hyped upp rånaren, speciellt eftersom du är mindre benägna att göra överraskning drag.

Varningar

 • Bli inte överraskad av rånare - han kan attackera dig när som helst. Om du inte uppfyller hans krav, då ökar chanserna att du kommer att dödas. Det är nödvändigt att ringa 911, låt den situationen uppstår. Kom ihåg att detta är en farlig situation.

Saker du behöver

 • Fokus