Wke

Hur man jaga för vild ginseng

Roten till långsamt växande ginseng växten har använts i koreanska och kinesiska örtmedicin i tusentals år, och i dag de terapeutiska egenskaper av ginseng är uppskattad världen över. I Europa växer europeiska ginseng (Panax quinquefolius) vilt i tempererade klimat och användes av infödda nordeuropéer. Europeiska ginseng har skördats och exporteras till Asien i över 300 år, av Jesuit präster som först hittade denna växt som växer i och kring dagens Ottawa i Kanada. Ginseng är fortfarande säljs till dessa marknader, där bästa kvalitet rötterna kan hämta hundratals dollar per pund.

Steg

Hur man jaga för vild ginseng. Lär dig de lagar som reglerar ginseng produktion och skörd i ditt land, och få alla nödvändiga tillstånd eller licenser.
Hur man jaga för vild ginseng. Lär dig de lagar som reglerar ginseng produktion och skörd i ditt land, och få alla nödvändiga tillstånd eller licenser.
 1. 1
  Lär dig de lagar som reglerar ginseng produktion och skörd i ditt land, och få alla nödvändiga tillstånd eller licenser. I Kanada ska du besöka CITES webbplats för lagar som reglerar både skörd och produktion. På grund av omfattningen av skador på naturliga populationer, skörd vild ginseng är begränsad i nästan alla amerikanska delstater och förbjudet i vissa. Forskning regler för ditt område, och kontakta din lokala förlängning tjänst eller statliga jordbruk eller avdelningar handel för mer information om hur du lagligt och ansvarsfullt skörd.
 2. 2
  Lär dig att identifiera ginseng anläggningen. Ginseng är en grön-blad perenn växt som ändrar utseende tydligt varje år av sitt liv. Under det första året, producerar det spirar på våren och en liten anläggning med tre broschyrer på en tunn stjälk ca 2-5 inches hög. Stjälken sjunker när vintern närmar sig, och ersätts under det andra året av en annan som vanligtvis växer med 5 eller fler inches hög. Andra året växter uppvisar en eller två distinkta blad stift, vardera med 3-5 broschyrer eller "lober". Under det tredje året en klo bärande gul-gröna blommor framträder i allmänhet från stjälken. Vilda växter tar många år att blomma. Dessa blommor producerar bär som blir röda när de är mogna. Under flera år (ginseng växter kan leva över 100 år), extra blad stift växer periodvis, var och en med 3-5 (vanligtvis 5, men ibland fler eller färre) broschyrer och en mogen planta kan ha en stjälk upp till 20 inches tall med 4, 5, eller ibland fler, stift.
 3. 3
  Gå där ginseng växer. I USA växer ginseng naturligt i nästan varje stat öster om eller gränsar Mississippifloden samt i Oregon och Washington. Ginseng är inte värme-toleranta, så i södra staterna är det oftast bara finns i bergsområden. Den växer oftast i väl skuggade områden (särskilt nord-eller öst-mot backarna) av fuktiga lövskogar, särskilt där tulpan poppel, lönn, bok, hickory, valnöt, och, ibland, ekar är närvarande. Den mognare skogen (med stora lövträd och ett komplett tak som skuggar ut de flesta buskar, hagtorn, etc.), desto bättre kommer som en tjock undervegetation av mindre anläggningar overshade eller konkurrera ginseng. I Kanada är det återfinns endast i två provinser, Ontario och Quebec och växer i de mogna, Carolinian ädellövskog. Anläggningen är mycket eftersträvas och kända populationer hålls hemliga, så att du kommer i allmänhet måste våga djupt in i skogen för att ha någon chans att hitta den.
 4. 4
  Leta efter följeslagare växter. En indikator på att du kan vara i ett område där ginseng växer är förekomsten av "följeslagare växter" växter som gynnar samma odlingsförhållanden som ginseng och som ibland återfinns växer bland ginseng. Dessa inkluderar trillium (Trillium spp..), Bloodroot (Sanginaria canadensis), silverax (Caulophyllum thalactroides-blå, Cimicifuga racemosa-svart), jack-in-the-predikstolen (Arisaema atrorubens), wild yam (Dioscorea villosa), goldenseal (Hydrastis canadensis), och Salomos sigill (Polygonatum biflorum). Naturligtvis finna dessa växter på något sätt garanterar att du också hittar ginseng.
 5. 5
  Harvest bara medicinskt mogna växter. Om skörda vild ginseng är tillåtet i ditt tillstånd (återigen, kontrollera lagar först) skörda mogna endast växter. Dessa är oftast 7 eller fler år gammal. Även om du lyckas hitta ginseng växter, kan du inte hitta mogna sådana. Många vilda växter har aldrig mer än 3 stift, eller filialer, från den huvudsakliga stjälken. Det enda sättet att avgöra åldern på en rot är att undersöka halsen eller "stam" av roten som bär nästa års knoppar och från vilka stjälk fjädrar upp varje växtsäsong. Detta görs genom att följa stjälken ner i marken tills du når "rhysome". Vanligtvis en "rhysome" av en halv tum lång eller längre indikerar en mogen planta, och kommer att ha minst 7 eller flera knopp ärr på den. Växande villkor ständigt förändras i våra skogar, och några växter som producerar endast två stift i något särskilt år av sitt liv kan faktiskt vara upp till femtio år, eller mer. Skörd av omogna växter är mest sannolikt olagligt i din jurisdiktion. I Kanada varje skörd av vilda ginseng är olagligt.
 6. 6
  Dig noggrant. När du hittar en mogen planta, försiktigt gräva ut det så att du inte skadar roten. Använd en högaffel eller nål-näsa spade att gräva under anläggningen, och lämnar gott om utrymme (ca 6 inches) mellan anläggningen och där du trycker på grepen eller spaden i marken. Som sagt, vara respekt för närliggande anläggningar och störa dem så lite som möjligt. Om anläggningen ligger nära omogna ginseng växter, använda en mindre redskap såsom en stout spårskruvmejsel ca 8 eller 10 inches lång, och arbetet med extra omsorg. Om det inte finns någon risk för att skada rötterna hos angränsande omogna ginseng växter, försök inte att skörda växten.
 7. 7
  Tvätta och torka roten (s). Kortfattat blöta rötterna i en hink med kallt vatten för att avlägsna överskott av jord. Tvätta inte dem under en diskbänk blandare eller med en slang. Gnugga inte dem eller tvätta dem med kraft som en del mark är önskvärt av köparen och skador på huden är lätt. Placera sedan rötterna i ett enda lager på en skärm bricka. Se till att rötterna inte röra och låt dem torka på ett trä rack i ett väl ventilerat rum mellan 70-100 grader C.

Tips

 • Du kan få en bra approximation av ginseng anläggningens ålder genom att räkna ärren nära basen av stjälken. Varje år stjälken faller av och lämnar ett nytt ärr, så antalet ärr kommer att vara lika med (eller mycket nära) anläggningens ålder.

Varningar

 • För att säkerställa artens överlevnad (och för att undvika böter eller fängelse), följ alltid din statens lagar om skörden av vild ginseng och tillväxt och försäljning av vilda-simulerade ginseng. Aldrig skörda omogna växter, aldrig skörd utanför den utsedda säsongen, och inte skörda vild ginseng alls om lagen förbjuder det.
 • Iakttag försiktighet för att förhindra tjuvjakt. Det bästa försvaret mot tjuvskyttar är sekretess. Se till att din skörd på din privata egendom, väl gömd och sannolikt inte kommer att bli störd. Prata inte om det mer än nödvändigt, och endast avtal med välrenommerade leverantörer och köpare. Som växter närmare förfall, vara särskilt vaksam. Ska du fånga tjuvskyttar, försök att avskräcka dem och få dem grips av poliser.
 • Var försiktig när du konfrontera potentiella tjuvskyttar, och undvika att använda tvång eller våld för att stöta bort dem.