Wke

Hur att bota din paranoia

Paranoia: en psykologisk störning som kännetecknas av vanföreställningar om förföljelse eller grandeur

Steg

Hur att bota din paranoia. "Ingenting är On.".
Hur att bota din paranoia. "Ingenting är On.".
 1. 1
  Se en psykiater. Detta är kanske den viktigaste punkten av alla. En psykiatriker kan hjälpa till att hitta orsaken till paranoia. Du kan försöka hjälpa dig men du har en bättre chans att behandla paranoia om du ser en läkare eller sjuksköterska.
 2. 2
  Erkänn problemet. Du kan inte lösa ditt problem om du inte erkänna att du har en. Kom ihåg att paranoia är vanligast hos människor som har psykiska problem (t.ex. depression) och människor som använder gatan-droger (kokain, heroin, ecstasy osv).
 3. 3
  "Ingenting är On." Om du känner att människor "ser" dig, gör en anteckning säger själv att du vet att du är paranoid och läsa (eller komma ihåg) det i tider av nöd.
 4. 4
  Lita på någon. Försök ha en förtroendefull relation med någon som du definitivt vet att du kan lita på. Detta kan vara din mamma eller någon annan familjemedlem eller det kan vara din bästa vän. Om du känner att du inte kan lita på någon av dessa människor tala med din läkare. Läkare har särskild utbildning för att lyssna på dina problem och, när så är lämpligt, hänvisa dig till en psykiater.
 5. 5
  Försök att inte självmedicinera. Detta kommer bara att förvärra situationen särskilt om de läkemedel du tar är olagliga (t.ex. kokain, heroin osv). Dessa typer av läkemedel är kända för att orsaka och höja symptom på paranoia.
 6. 6
  Stopp. När du har stunder av extrem paranoia och börjar få lite panik, bara sluta. Koncentrera dig på din andning och tänker på avkopplande saker, glada minnen kanske. Om dessa misslyckas, prova mitten nivå huvudräkning.. till exempel, tror på dig själv 13 x 4, sedan arbeta ut det, sedan en annan.. osv.
 7. 7
  Håll en dagbok. Ibland paranoia kan stoppa dig från att lita på människor du har känt hela ditt liv. Och du kan känna en massa känslor om det: skuld, ilska och förbittring. När du verkligen behöver ett utlopp för dina känslor och du kan inte prata med någon, skriva dem i en dagbok. Dagböcker är ett bra sätt att släppa ut dina känslor på ett lugnt sätt och så länge du håller din dagbok gömd, kommer dina hemligheter alltid vara säkra.
 8. 8
  Tänka på andra. Försök att inte bli arg på folk som du tror är emot dig. (Talar om dig, konspirerade mot dig). Kom ihåg: Om du har slutfört steg ett, du vet att du har ett problem. Försök att inte bli arg på folk som försöker hjälpa dig, särskilt familjemedlemmar.
 9. 9
  Kom ihåg. Försök att komma ihåg bra saker som hjälper dig att känna sig lycklig, som din familj och vänner, din relation, eller din tro.

Tips

 • Håll dig borta från droger och alkohol. Du kanske känner att det hjälper. Det gör det inte. Det gör bara din paranoia värre.
 • Bara för att du lider av paranoia, gör det inte du "galen". När du börjar märka själv, sjunker din självkänsla egentligen som inte hjälper din övergripande problemet. Du är en person med vissa svårigheter. Det är allt.
 • Motion och äta hälsosamt.
 • Kom ihåg att oavsett vad som händer, kommer det att vara okej i slutet.
 • Lär dig att meditera så att du kan slappna av när de paranoida tankar slå dig.
 • Lär dig att leva med det. Paranoia är en långvarig sjukdom som kan ta år att behandla och, även då du ändå inte kan garantera att du kommer att vara paranoia-fri för resten av ditt liv. Om så är fallet, lära sig att hantera det. Du kommer att kunna leva ditt liv lite enklare.
 • Tänk på människor för det mesta är bra. Och de är inte konspirerar mot dig.

Varningar

 • Om du börjar få vanföreställningar övertygelser (t.ex. att CIA håller ögonen på dig), söka hjälp omedelbart.
 • Förvara inte dina känslor för dig själv. Det kommer bara göra det värre. Om du tappar upp dina känslor, så småningom kommer de alla kommer ut på en gång. Prata med någon du litar på.
 • Försök att hålla dina misstankar om personer mellan dig själv och din psykiater. Också skadar inte dem på grund av vad man misstänker dem för att göra.