Wke

Hur att interagera med en person som använder rullstol

Människor använder rullstolar för många olika anledningar. Rullstolar möjliggöra och mobilisera, som en bil eller en cykel. Om du interagerar med rullstolen användaren för första gången, kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Du vill inte korsa några gränser eller oavsiktligt förolämpa någon, men på samma gång du vill vara till hjälp och förståelse. Här är hur man hittar en bra balans.

Steg

Hur att interagera med en person som använder rullstol. Undvik antaganden om en persons fysiska förmågor.
Hur att interagera med en person som använder rullstol. Undvik antaganden om en persons fysiska förmågor.
 1. 1
  Undvik antaganden om en persons fysiska förmågor. Du vet inte vad denna persons fysiska förmågor är. Bara för att någon är i en rullstol det betyder inte att de är förlamade eller att de är oförmögna att ta några steg. Vissa människor använder bara en rullstol eftersom de inte kan stå för länge, eller har en vandrande begränsning problem. Många gånger, människor som aldrig använder eller behöver en rullstol hyra dem eftersom en alltför lång promenad är oerhört tröttande, eller de har ett hjärtfel. Även om någon är förlamad, betyder det inte nödvändigtvis betyda att de är helt förlamad. Testa inte om en person verkligen är förlamad. Om du ser en person i rullstol att flytta sina ben eller stå upp, ifrågasätter inte deras förmåga eller funktionshinder, och försöka att inte agera förvånad.
 2. 2
  Hälsar en rullstolsburen samma som du skulle någon. Förläng din hand, även om de har begränsad användning av sina händer eller en benprotes. I allmänhet är det lämpligt att erbjuda att skaka hand oavsett skick.
 3. 3
  Tala direkt till den person som använder rullstolen. Om någon som åtföljer den personen (skjuta rullstolen, till exempel), inte prata med denna följeslagare om personen i rullstolen, till exempel, "Kommer han / hon att behöva hjälp med..?" att räkna ut hur du kan hjälpa. Det är oerhört oförskämd och innebär att personen som använder rullstolen inte kan svara på hans / hennes egen. Alltid behandla honom eller henne direkt och respektfullt. När du upptäcker att du kommer att fortsätta samtalet för lite längre än du hade trott, föreslår du gå någonstans där du kan ta en plats. Om du inte kan flytta till en sittgrupp, sedan stå några meter bort, så att personen inte behöver lyfta huvudet för att titta på dig.
 4. 4
  Känn dig inte blyg om att använda uttryck som "kör längs" eller "låt oss gå för en promenad". Fraserna är bildligt, inte bokstavligt, och en rullstolsburen förstår det. Det kan vara mer obehagligt om du famla i samtalet för att undvika sådana fraser, eftersom det visar att den rullstolsburne tillstånd är på ditt sinne.
 5. 5
  Håll dina synpunkter till dig själv. Kommentarer som "Åh, som zoomar så snabbt!" eller "Se upp, det finns en hastighetskamera i denna hall" eller "Jag såg inte dig -? inte att ha indikatorer" är nedlåtande och förringa, bara tjänar till att göra en rörelsehindrade personen mer inte mindre "annorlunda". Märker inte rullstolen om du inte har ett giltigt, direkt fråga eller kommentar. Skulle du göra kommentarer om hastigheten när man pratar om någons ben? Känner du behov av att kommentera någons glasögon? Se rullstolen på samma sätt som du ser någons glasögon - en ibland irriterande men ändå användbart verktyg för att göra vad du vill och behöver göra, och något som är ingen verksamhet men den person som använder den.
 6. 6
  Inte klappa inte eller vidrör den rullstolsburne (eller rullstolen) om du inte har deras tillåtelse. Eftersom de är "ner lågt" på höjden av barn, folk verkar instinktivt klappa, beröring eller kranen och för alla med spinal eller ryggproblem, kan detta vara smärtsamt, och dessutom är det en gest som kan känna sig nedlåtande. Samma sak gäller för stödd på eller vidrör själva rullstolen.
 7. 7
  Erbjud dig att hjälpa till när det är lämpligt. Att veta när man ska ge en hjälpande hand kan vara knepigt. Kom ihåg att eftersom en person som använder rullstol, behöver detta inte nödvändigtvis betyda att han eller hon är i behov av hjälp. Vanligtvis kommer han eller hon föredrar att förbli oberoende, och är stolt över det faktum att han eller hon har lärt sig att anpassa sig tillräckligt bra för att förbli så. Om du ser en situation där de kan behöva din hjälp, fråga. Vad du än gör, inte flytta rullstolen utan tillstånd. Även om de inte använder rullstolen, flytta den utom räckhåll för dem utan att rådfråga dem först är inte en bra idé.
  • Var beredd på att få höra "Nej". Eftersom många rullstolsburna kan ha behandlats nedlåtande av främlingar i det förflutna, kan vissa verkar ställa upp, eller oförskämd när du erbjuda din hjälp. Låt inte en oförskämd komma tillbaka till ditt erbjudande om att hålla dig från att erbjuda hjälp till nästa person du möter. Klarar inte av en person som du kan se kämpar bara för att undvika att ditt erbjudande om hjälp nekas. Vissa rullstolsanvändare kommer också att acceptera hjälp vid vissa tillfällen, men inte andra. Till exempel kan ett erbjudande om att hjälpa till att driva en rullstolsburen upp en ramp på en trevlig dag avslås, men att samma erbjudande kan accepteras på en dag som är alltför varmt.
 8. 8
  Lär dig var "åtkomliga" ramper. Leta efter dem i toaletter, hissar och i ett köpcentrum, i fall du tillfrågas eller ge anvisningar. Aldrig bara anta, men att en person i rullstol inte kan hitta på dessa platser genom att själv. De vet hur man använder en mall katalog så bra som du gör. Men, ta inte för givet att övervinna trappor är det enda bekymret ett rörelsehindrade personen kommer att ha, att behöva gå 100 meter för att undvika tre trappor är ofta mycket mer av ett problem än att navigera de tre trapporna (det är inte lätt driva en rullstol, manövrering hinder rullstolsplatser senaste som människor som står och pratar mitt i en korridor, eller gå på kryckor). Fråga "Vad är det enklaste sättet för dig att göra det här?" Lyssna och följ deras anvisningar noga.
 9. 9
  Respektera dem även när du inte interagerar med dem. Var inte en av dessa människor som gör livet svårt för rullstolsburna. Du vill inte träffa någon i en rullstol medan du sitter i en handikappad stol eller när din bil är i en handikappad plats. Ju mer du gör det till en vana att vara medveten om rullstolsburna i vardagen, desto mer bekväm kommer du vara när du är ansikte mot ansikte med någon som råkar använda en rullstol. (Ja, vi gör inte alla behöver dessa säten med handikapp tecken, men människor med käppar, rollatorer, kryckor mm gör, och vissa av dessa människor behöver för att använda flygplatsen rullstolar osv som kan vara där de byter från stolen till flygplatsen rullstolen, ibland till och med blinda människor använder rullstolar för en kort stund eftersom den dumma person som arbetar för flygplatsen osv tycker att det skulle vara lättare att få dem dit de behöver vara. Få bilden?)
  • Försök att vara medveten om miljön, även om du inte tror att en person med funktionshinder är i ditt område. Använd inte de tillgängliga toaletter som en kvast garderob, inte sätta saker i mitten av hallen eller gången, och inte använda eller hindra handikappade parkeringsplatser.
  • När du handlar, vara medveten om skoter / rullstolsburna - försöka hålla den ena sidan eller den andra av en gång, hålla dina barn eller följeslagare (s) från gå bredvid dig à jour bildar en vägg, och försöker inte stoppa kort, ta en plötslig vändning eller plötsligt gå baklänges. Dela gången, gå som du vill köra, och vara medveten om att rullstolsanvändare inte har bromsar och gillar inte att tvingas säga saker som "Pardon, kan jag komma förbi?"
 10. 10
  Jämför inte en ung rullstolsburen till en äldre vuxen. "Hallå! Allt du behöver är pärlor och du och mormor kunde vara på ett lag..." är oförskämt. Gör inte det.

Tips

 • Det är inte oförskämt att be din vän i rullstol att bära något. Många funktionshindrade vill kunna återgälda, så de kan erbjuda för att bära dina shoppingkassar eftersom det är lättare för personen i stolen än personen promenader. Acceptera graciöst.
 • När i konversation med någon i en stol, sitta ner dig själv om det är möjligt. Det är mycket ansträngande för den personen att behöva stirra upp på dig. Det är mycket lättare att vara öga mot öga på samma nivå.
 • Om du är värd en händelse som ett bröllop eller fest, kontrollera om det är tillgängligt. Titta på webbplatsen själv och se till att det inte finns några hinder för att komma in i byggnaden, finns det utrymme för stolen att röra sig genom anläggningen, är badrummen utrustade (utrymme att vända, stadiga räcken), och om det är en utomhus händelse, marken eller ytbeläggning ger en rullstol för att röra sig lätt över det. Grus, sand, mjuk eller mycket ojämna ytor kan presentera en utmaning.
 • När i en konversation med en grupp människor, inte stå framför personen i rullstolen. Detta blockerar dem ur konversationen och är mycket oförskämd. Försök att komma ihåg att öppna upp en cirkel mer att inkludera personen i rullstolen.
 • När parkering, undvik parkering bredvid en van med ett handikapp registreringsskylt som verkar vara borta från andra fordon. Den handikapp van åkande kan behöva det tomma utrymmet bredvid van att distribuera sin ramp när de återvänder till bilen. Inte alla utsedda handikapp parkeringsplatser har tillräckligt med utrymme bredvid dem för att rymma den ramp som kan kräva upp till nio meter att distribuera så ibland är det nödvändigt för ramp-utrustade handikapp skåpbilar att parkera långt bort från andra bilar för att få det nödvändiga utrymmet.
 • Om du hanterar en restaurang, försöka identifiera en monter och ett bord som är lätt tillgängliga för en person i rullstol och hålla en bred stig öppen för det.
 • Respektera utbildade djur. Personer med rörelsehinder kan använda leddjur. Om så, kom ihåg att dessa djur högt utbildade. Gör inte husdjur, foder eller distrahera hunden på något sätt.
 • Aldrig överge en kundvagn i en parkeringsplats, speciellt i eller nära en utsedd handikappad utrymme.
 • När du handlar, inte fylla på dina paket på personen i rullstolen. Detta är mycket oförskämd och kan hindra personen i rullstolen från att njuta av sin shopping resa.
 • Dessa instruktioner gäller generellt när de interagerar med alla som använder en anordning för att hjälpa till med deras rörlighet, till exempel en skoter. Behandla en person med en rörlighet skoter som du skulle någon med en rullstol. De används för samma slags hänsyn.
 • Trampa inte över rullstolsanvändare fötter. Bara för att de inte använder dem för att gå gör dem inte längre en del av sin kropp.

Varningar

 • Om du inte vet den rullstolsburne personligen, fråga inte varför de är i en rullstol. Detta kan tolkas som en oförskämd och okänsligt gest. Men om du lär känna någon som är i en rullstol, var inte rädd för att be vid en lämplig tidpunkt. Försök inte att fråga om deras funktionshinder framför en massa människor.
 • Eftersom rullstolen, ungefär som glasögon, är en förlängning av en person, bör det behandlas som en sådan. Rör inte det, eller försöka driva det, inte särskilt ombedd att göra det. Detta gäller särskilt om du inte ens interagerar med den rullstolsburne, dvs om en rullstolsburen är bakom dig och du vila armen på baksidan av stolen.
 • Klassificerar inte eller tänker på människor som använder rullstol som invalider eller sjuka. Rullstolar används för att hjälpa människor att hantera rörelsehinder som kan bli följden av olika förhållanden. Många rullstolsburna visa sin rullstol som ett sätt att friheten för utan stolen de är väldigt begränsade i där de kan gå och vad de kan göra. Det är viktigt att komma ihåg att de är varken smittsam eller psykiskt funktionshindrade, och gillar inte heller vill ha din sympati.
 • Många rörelsehindrade människor är glada att prata med barnen och förklara varför de använder en speciell stol eller "cykel", men vissa inte. Medan de flesta människor gärna diskutera det med dem, kommer inte varje person de möter vill prata om det. Men försäkra dem om att de inte var fel att fråga. Ju mer information barnen har om olika typer av funktionshinder, desto mer bekväm kommer de att vara med dem när de möter dem i framtiden.
 • Gå inte så snabbt bredvid en rullstol eller en person med en käpp som du lämnar dem bakom. Om den grupp du är med börjar lämna den funktionshindrade personen bakom, bromsa för att stanna med den person som har problem.
 • Kom ihåg att inte fråga personen varför han använder en rullstol som han kan känna sig irriterad över att behöva svara på samma fråga om och om igen hela dagen.
 • Med hänvisning till en rullstolsburen som något annat än en rullstolsburen person kan låta oförskämd eller nedlåtande. Här är några ord och fraser som bör undvikas:
  • Rullstolsbunden
  • Courageous
  • Olyckligt
  • Handicapped
  • Arbetsoförmögen
  • Crippled
  • Rullstolsbundna
  • Offer
  • Ogiltig
  • Inaktiverad
  • Handi-kapabel
  • Differentlys-abled