Wke

Hur känslomässigt klara med funktionshinder

Att ha ett funktionshinder kan vara riktigt svårt, men det finns många sätt att acceptera din omständighet. I den här artikeln får du lära dig hur så småningom lära sig att klara av att ha funktionshinder.

Steg

Hur känslomässigt klara med funktionshinder. Organisera dig ordentligt.
Hur känslomässigt klara med funktionshinder. Organisera dig ordentligt.
 1. 1
  Organisera dig ordentligt. Hålla din, kropp och livsstil ren och organiserad kan verkligen sänka din stress och hjälpa dig att bli mer självsäker. Hitta hjälpa till med alla sysslor i hemmet kan du inte göra själv. Om du inte klarar av att städa upp efter dig själv, gör din egen tvätt eller förbereda dina egna måltider, det finns fortfarande flera alternativ:
  • Be familjen om hjälp. Om du har familjemedlemmar som är villiga, är detta oftast det bästa valet. Men låt inte riktigt beroende lockar, ibland risken att få hjälp från familjen är att bli instängd i ohälsosamma familjerelationer, speciellt när de beter sig i missbruk eller nedlåtande sätt. Förstå dina familjeförhållanden och om det visar sig att du skadas av sådana interaktioner, söka alternativa källor för hjälp.
  • Ett andra alternativ är att be vänner om hjälp och återgälda med saker som du kan göra. Om du saknar rörlighet, men du är bra på webbsidan skrift eller notering objekt auktion på nätet, kanske du kan handla sådant arbete på en väns hemsida eller lista sina objekt att sälja, i gengäld för städning hjälp. Naturligtvis ska du inte fortsätta att hjälpa till när det inte är besvarad - din tid och ansträngning är lika värdefulla som de hindrade.
  • Ett pålitligt alternativ, om du kan få det, är att söka lokala resurser för med funktionshinder. Vissa städer, län, program sjukhus, och så vidare, har antingen välgörenhetsorganisationer eller program regering som hjälper funktionshindrade stäng luckorna i deras själv vårdbehov. Du kanske kan få en personlig assistent som har betalt för att komma över, spendera tid med dig, springa ärenden eller kör du runt om du är oförmögen att göra dessa saker på egen hand. Sök på nätet och telefonen din lokala sjukhus, vårdcentraler, myndigheter ber om telefonnummer. Ge inte upp tänkande det finns inget som erbjuds, du vet inte vilka resurser du har tills du har checkat ut dem.
  • Överväga att flytta till en ny stad eller ett område med bättre resurser till förfogande för att hjälpa funktionshindrade personer leva självständigt. Du har rätt att leva i en ren, bekväm miljö och för att få hjälp med att hålla en ren kropp, om du inte kan hantera detta på egen hand. Det är inte ditt fel om du inte kan göra dessa saker på egen hand och det är inte ett tecken fel.
  • Acceptera hjälp nådigt och aktivt söka bättre alternativ om de människor som hjälper dig är nedlåtande, grym eller kränkande. Detta är viktigt på lång sikt - vad som är acceptabelt i en nödsituation kan vara "en hamn i en storm" men inte låta sig fångas i en dålig situation. Sök hjälp linjer och externt stöd från statliga, regionala, eller federala / nationella myndigheter och välgörenhetsorganisationer om du är i en dålig situation och behöver hjälp med att få ut av det.
 2. 2
  Motion ofta. Få på något sätt som du kan. Om du är i en rullstol, så fråga din läkare om träningsmöjligheter för dig - det finns en hel del av dem. Om du inte har möjlighet att delta i övningen, sedan få all mental övning du kan.
  • Skäms inte om du inte kan träna hur andra människor gör. Övningarna är utformade för personer med standardiseringsorgan och en full uppsättning av normala förmågor. Mäter inte dina framsteg mot andras. Bedöm dina framsteg realistiskt i förhållande till dina egna tidigare insatser och resultat. Sluta om det gör ont, speciellt med ryggskada och handikapp, dåliga knän och alla andra faktorer som kan orsaka.
  • Kom ihåg att Special Olympics har det rätt - alla är vinnare. Om du hanterar någon övning alls, eller någon förbättring av fysisk funktion, har du vunnit något. Ansträngning räknas mycket mer än det skulle för någon urkopplad. Räkna inte dina resultat att vara samma som någon som har nedsatt arbetsförmåga och bestämmer sig för att förändra en stillasittande livsstil.
 3. 3
  Var artig och lugn med motbjudande personer. Även om någon gör narr av dig, det finns sätt att vända situationen. När någon gör narr av dig, hålla din värdighet. Var medveten om att heckler just har förstört hans eller hennes rykte. En sarkastisk kommentar eller två kan hjälpa - bedöma din timing och reaktionerna från människor runt Heckler. Vara roligare än de är, speciellt i offentliga situationer med massor av vittnen. Om du skrattar åt någon som försöker att sätta dig ner, kan det vara ett spel-växlare ibland. Spela till publiken, inte den idiot, du kommer inte att ändra den personens sinne, men du kan få dem att se så som de egentligen beter.
  • Var medveten om att många människor är nervösa över hur man ska agera runt någon som är inaktiverat. De är rädda för pinsamma själva och kan vara nedlåtande utan att riktigt inse det, i ett försök att se sig själva som trevliga människor. Var bestämd när de vägrar onödig hjälp - det är en annan stor social fallgrop.
  • Var generös med andras nervositet. Utbilda dem artigt, när de är vana vid det att de ska lära känna dig som person. Många människor verkar ha uppfattningen att personer med funktionshinder borde vara patetiskt tacksam för oönskade råd och någon uppmärksamhet alls. Ju mer du inte spelar dessa spel, desto lättare är det att börja filtrera dina bekanta för människor som behandlar dig med.
  • Efterfrågan respekt, och vara lugn när du gör. Hålla huvudet i ansiktet på alla de sociala utmaningar som funktionshinder bygger verkligt mod. Så småningom alla usel stereotyper, idiotiska reaktioner, codependent spel sinne och nedlåtande attityder andra kommer att bli bekant. Varje situation har sina egna effektiva räknare. Lär dig att bli påstridig snarare än aggressiv eller passiv. Du kommer att behöva mer social kompetens än någon som inte sticker ut som annorlunda.
  • Det finns en stereotyp att funktionshindrade måste vara söt, helgonlika, trevlig mot alla, och aldrig har en dålig dag. Att vara trevlig mot alla på första mötet och skära människor lite slack för initiala dåliga reaktioner kan hjälpa, men om det inte hjälper, kontakta effektiva, självsäkra sätt att hantera besvärliga människor. Lär dig vilka vänner du verkligen kan lita på. Låt inte "vara trevlig mot alla" bli "vara allas dörrmatta och aldrig uttrycka något negativt." Du behöver inte vara Tiny Tim att kräva mänsklig respekt.
 4. 4
  Låt dig sörja och gå igenom alla fem stadier av sorg om ditt funktionshinder. Söka verkligt stöd från terapeuter, kuratorer och betrodda vänner eller familjemedlemmar. Lär dig att avgöra vem som är genuint stödjande och vem är medlidsamma - synd är bara en annan variant av förnedring och vanligtvis täcker upp den andres terror av avvecklingen i din situation. Gör ditt bästa för att inte ta ut din sorg på de människor i ditt liv som verkligen försöker hjälpa, även om de inte är bra på det.
 5. 5
  Piska inte upp dig för det om du inte är trevligt för alla. Definitivt inte slå dig själv för det om andra människor behandlar dig illa. Det är deras problem. Det är ett mått på hur okunniga de är eller hur och grym.
 6. 6
  Bli inte förvånad om folk börjar tänka på dig som modig. När du är klar sörjande och du har blivit van vid något som varje dag, stannar det är en kris eller en tragedi. Vid punkten ditt funktionshinder är bara så det är, och du är van vid det, acceptera komplimanger på ditt mod nådigt. De menar det, och de kan verkligen hitta inspiration i din attityd på en bra dag. Detta är sanningen. Du är en hjälte när din förmåga att möta fysiska gränser och social förnedring inspirerar andra människor - det är okej att klappa dig själv på ryggen för det och må bra om det. Bara inte gnida in den till andra människor.
  • Det finns en skillnad mellan att klappa dig själv på ryggen och få förtroende för din förmåga att möta dina motgångar, och skryt på ett sätt som skadar andra människor är. Ju bättre du hanterar dina bekymmer av något slag, desto mer sannolikt andra människor tar verkligen inspiration från din attityd. Det är en stor komplimang om en verklig skicklighet, så att inte borsta bort det alltför lättvindigt.
 7. 7
  Acceptera ditt funktionshinder. Detta är den svåraste delen eftersom det kan vara mycket nedslående. Acceptera att du aldrig kan gå, höra eller se igen och att du fortfarande kan njuta av livet. Om ditt funktionshinder kan ändras med sjukgymnastik och behandling, ta vara på dagen och bekämpa den varje dag.
  • Acceptera ditt funktionshinder innebär sörjer förlusten av en normal status utan stigma mot dig och ett liv utan enorm olägenhet. Det är inte rätt, det är inte rättvist, det är inte bra. Det finns ingen upp sidan till den men å andra sidan, det är inte något fel med din karaktär heller. tar tid att den gör.
 8. 8
  Utnyttja vad som kan göras. Vissa tillstånd som blindhet eller förlust av en lem kräver omfattande omskolning för att använda vad proteser och strategier liv kan berika ditt liv. Även om du inte kan ändra funktionshindret i sig, kan du förbättra ditt liv genom att använda varje assist och strategi finns. Bli inte generad över att använda en vit käpp eller en eller en rullstol. Du kommer bli förvånad över hur mycket lättare livet är när man har dessa hjälpmedel än inte.
 9. 9
  Söka hjälp från samhället för andra funktionshindrade personer, särskilt de som har samma förutsättningar som du gör. De förstår och de har varit med om allt du går igenom nu. De kan ha listor med telefonnummer och resurser för saker du tror att du inte har råd med. De förstår och accepterar som kommer med plötslig funktionsnedsättning och socialt tryck.
  • Seek stödgrupper med människor som står inför samma utmaningar. Tänk på dem som utmaningar snarare än att tänka på dig själv som ett offer, är detta ett stort steg upp från självömkan. Kom ihåg att dina sociala utmaningarna är verkliga. Inte håller med människor som sätter dig ner eller skrattar åt dig, det är kanske det svåraste att lära sig. Du kan inte hålla på att attityder som nedsättande funktionshindrade eller du skjuta dig själv i foten.
 10. 10
  Försök att övervinna andra. En person med en annan religion, ras, kultur eller social klass kan ha mycket mer erfarenhet av att hantera den påverkar dig leva med än du gjorde på handikappade blir. Om du behandlar dem omkring dig med värdighet, kommer den bästa bland dem återgälda och du kan åtminstone ta reda på vem det envist okunniga är.
  • Vidrig bekanta är inte värt att hänga på. Vidrig vänner och familj kan få en längre chans att arbeta på relationen och mer ansträngning från din sida, men inser att det ibland är en tegelvägg.
 11. 11
  Skaffa en hobby. Hitta något som du gillar att ta dig bort saker, som sömnad, smycken gör,, scrapbooking, måla, rita, skriva, fågelskådning, samla. Utforska dina intressen. Vissa kan även leda till framgångsrik egenföretagande eller nya färdigheter jobb - många hobbies är någon annans yrke. Mest av allt, hitta de aktiviteter du gillar mest. Du kommer att träffa andra människor som råkat i dem och har något mer intressant att prata om än ditt funktionshinder.
 12. 12
  Få god tillgång till internet och en anständig dator. Detta är mycket viktigare än tv. Internet-aktiviteter engagera andra människor och de är verkliga. Delta i sajter som och andra communities. Inte bara kommer du att träffa vänner och bygga upp ett socialt liv, era bidrag är verkliga och ditt sociala liv kommer att omfatta områden som ditt funktionshinder inte påverkar.
  • Efter ett tag, folk du ansluter med regelbundet online eller offline ska vänja ditt funktionshinder. De flesta av dem kommer att sluta behandla dig annorlunda. Den svåraste tiden är först när du reda på vem dina riktiga vänner är. Bygga en solid socialt nätverk är avgörande för att leva väl, funktionshindrade eller inte. Detta är något som den undisabled kan lära sig av dig.
 13. 13
  Kom ihåg att pengar är inte det enda måttet på framgång i livet. Om din tid är användbar för andra människor och de saker du gör är verkligen uppskattade och används, som är viktigt för självkänslan. Vissa typer av invaliditetsförmåner kommer inte låta dig tjäna pengar utan att ta den ur din kontroll och du kan förlora sjukvårdsförmåner om du tjänar. Om du är i den situationen, anser din tid till orsaker du brinner för. Mer än pengar själva, människor arbetar eftersom de behöver känna sig behövd och nyttig. Du kan behövas och användbara oavsett vad dina fysiska gränser är. Så ser inte ner på dig själv eller tror att volontärarbete är något mindre viktigt än lönearbete. Det är viktigare och många människor som inte har tid eftersom de kämpar för att göra en levande kommer vara tacksam att du gav vad du kan - din tid och expertis.
 14. 14
  Gör ditt bästa. Du har inte ett val om att vara handikappade, men hur väl du leva med det är ett val, varje dag. Det är mycket viktigare att klappa dig själv på ryggen för dina framgångar än att slå dig själv för misslyckanden. Döm inte dig själv genom andra människor, lära dig vad du verkligen kan göra och ta några framsteg som något att bygga på.

Tips

 • Oavsett ditt funktionshinder kan vara, och hur illa det kan tyckas, kommer du vänjer det. Du kan känna dig ensam och missförstådd i början. Men riktiga vänner kommer att vara där för dig, och du är aldrig riktigt ensam!
 • Läkare kan ha fel. Kom ihåg att de kan vara fel i båda riktningarna. Även experter missbedömer ofta om du kan återställa alls eller om du inte sätter "tillräckligt ansträngning" i ditt tillfrisknande. Du är den enda som vet hur mycket arbete du lägger in återhämta.
 • Skaffa hjälp från en kurator. En kurator kan hjälpa till.

Varningar

 • Om du är i ett missbruk situation, söka hjälp. Gör ditt bästa för att hålla en öppen kommunikation med resten av världen. Det finns resurser att hjälpa människor att hantera missbruk och du har rätt att leva fria från missbruk även om denna rätt är ibland svårt att försvara.

Saker du behöver

 • Hobbyer
 • Utrustning som gör det lättare för dig hemma och gå ut