Wke

Hur att interagera med människor som har funktionshinder

Vi känner ofta obekväma att prata med eller vara med dem som har ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder. Vi kan frukta antingen säga något kränkande eller gör fel genom att erbjuda stöd. Det är en obekväm position ibland, och viktigt att förstå vad som är acceptabelt och vad som inte.

Steg

Hur att interagera med människor som har funktionshinder. Tänk på antingen vänner eller familjemedlemmar som kanske har vissa svagheter som behöver särskild uppmärksamhet.
Hur att interagera med människor som har funktionshinder. Tänk på antingen vänner eller familjemedlemmar som kanske har vissa svagheter som behöver särskild uppmärksamhet.
 1. 1
  Tänk på antingen vänner eller familjemedlemmar som kanske har vissa svagheter som behöver särskild uppmärksamhet. Kanske benen ont, och de är oförmögna att gå trapporna. Kanske de har en hörselskada, eller är på en speciell diet på grund av diabetes. Visst dessa fall är funktionshinder, och människor behöver lite hjälp, lite hjälp, och en hel del förståelse. Om du har möjlighet att vara hänsynsfull av de människor du känner, kommer du också att kunna göra samma sak för främlingar.
 2. 2
  Fråga folk du känner hur de mår, vad de föredrar, hur de reagerar på situationer, och ta dina signaler och lärdomar från dem. Du kan använda samma lektioner med främlingar.
 3. 3
  Förstå att många föds med ett visst funktionshinder, och växa för att lära sig att ta hand om sig själva. De är oberoende i vardagen och omsorg eftersom de har lärt sig att anpassa sig från början. Vissa funktionshinder förvärvas genom olyckor, och det krävs tålamod för att få igenom och acceptera funktionshinder som har tvingats på dem. Saker som de kunde göra naturligt nu kräver anpassning och tålamod, och kanske aldrig att kunna göra. De kan behöva hjälp för att även enkla saker som att duscha, äta, klä på och promenader. De kan ha förlorat förmågan att hålla ett glas vatten utan att spilla det, eller bära en skylt till bordet av rädsla för att tappa den.
 4. 4
  Sätt dig i deras position. Skulle du uppskatta lite hjälp kanske något som du tyckte var svårt att göra, och du var bland främlingar som inte förstod vad du behövde? Prata med dem, välkomna dem om de är nya i din klass eller arbetsplats. Aldrig stirra på dem som om de vore något slags oddity. Det är inte viktigt att du räkna ut vad just deras problem är, men är mer viktigt att du behandlar dem som en jämlike, prata med dem som du skulle till någon annan, och agera som du normalt skulle agera om en ny person in i din liv.
 5. 5
  Nonchalant och naturligtvis fråga om du kan vara till hjälp för dem om du ser att de behöver hjälp att komma in i en buss, eller om de är blinda, och behöver hjälp att gå över gatan. Aldrig agera som om du inte har märkt dem, de är inte osynliga, utan bara har ett funktionshinder som kan vara av det slag som behöver en hjälpande hand. Vara till hjälp, fråga om du kan hjälpa till, och inte insistera om de berättar att de inte behöver hjälp. Men, om de accepterar, hjälp som du skulle någon annan, och följ deras anvisningar. Var vänlig, vara hänsynsfull och vara stödjande.
 6. 6
  Flytta ur vägen när du ser någon som försöker att navigera en rullstol. Flytta fötterna ur vägen för någon som använder en käpp eller en rullator. Om du märker att de inte kan vara stark och stadig på fötterna, vara beredd att sätta din arm under sin, till stadig dem om de står i ett fordon i rörelse. Du bara kan rädda dem från en allvarlig skada, även om du kan skada dem i att göra så.
 7. 7
  Ha tålamod om personen framför dig är långsamt gå ner för trappan, samtidigt som du håller hårt i räcket. Inte muttra inte under din andedräkt visar otålighet. De kanske har ett fysiskt problem, men de är inte döv. Var säker på att de skulle vilja hoppa ner för trapporna snabbt, så mycket som du skulle vilja att de. Kom alltid ihåg att en dag denna person kan vara du.
 8. 8
  Lär dina barn att vara snälla och förståelse och att aldrig skratta åt någon som kan se konstigt eller roligt för dem. Lär dem att dessa människor har känslor, precis som de gör, och att de bör acceptera sina svagheter eller olikheter utan humor eller förfrågningar.
 9. 9
  Kom ihåg att även de unga kan ha funktionshinder. Om en yngre person inte omedelbart ger dig sitt säte när du kliver på en buss eller tåg, inte blänga inte på dem eller göra arga kommentarer eller försöka shoo dem ur sitt säte. Oftare än man kan tro, har denna person någon form av funktionsnedsättning själva som kräver deras kvar i sina säten.
 10. 10
  Lär dig att om du har ett funktionshinder och erbjuder någon hjälp eller stöd, tror inte att de erbjuder det av medlidande. Inte heller tror att de erbjuder hjälp eftersom de tror att du är svag. Om du behöver hjälp, acceptera det tacksamt, med ett leende och ett tack.
 11. 11
  Om du ser någon som är inaktiverad, gå fram till dem och fråga om du kan hjälpa dem på något sätt.
 12. 12
  Bara för att någon är inaktiverad betyder inte att de bör behandlas med något mindre respekt än någon annan.

Tips

 • Aldrig anta att en person med en osynlig fysiskt handikapp mentalt försämras. Itu med dem direkt och på ett sätt som du skulle behandla andra vuxna.
 • Tycker inte synd när man erbjuder hjälp. Det kommer förmodligen att göra dem obekväma eller nedlåtande.
 • - Hur du kände dig och hur du reagerade
 • Om du ser någon med ett handikapp, inte bara prata med medföljande vuxen eller kamrat. Prata inte med följeslagare under en sittande persons huvud säger saker som "Behöver de..?" eller "Vad är deras problem?", det kommer att få dem att känna att de är en möbel eller ett husdjur, och är mycket oförskämd. Det kommer att såra deras känslor och kan påverka hur de interagerar med andra människor i framtiden.
 • Villkor du kan använda: Sätt alltid människor först
  • Robert har cerebral pares
  • David har Downs syndrom
  • Holly bär en benprotes eftersom hon var tvungen att ha hennes ben amputerat på grund av cancer / olycka / etc.
  • Jenny är en rullstolsburen eftersom hon är förlamad (förlorat bruket av hennes armar och / eller ben)
  • Thomas har dyslexi
  • Sarahs ben / armar / någon annan kroppsdel ​​har inte utvecklats ordentligt / Sarah har en extra tå / finger.
  • Amanda använder en pinne för att hon finner walking smärtsamt och hon kan bara gå korta sträckor och det gör henne svårt att lämna huset och göra vardagliga saker om hennes familj / hennes medhjälpare hjälpa henne.
  • John har en hudsjukdom som kallas psoriasis / etc
  • Nathan har autism / Aspergers syndrom
  • Keith har en psykisk hälsa sjukdom / Keith har en psykisk funktionsnedsättning / bipolär sjukdom / depression / etc.
  • Matthew har muskeldystrofi
  • Fred har en speciell slang i halsen för att hjälpa honom att andas, som kallas en trakeotomi eftersom hans struphuvud togs bort på grund av strupcancer.
  • Casey bär en protes öga eftersom hon förlorade sitt öga till cancer / skada.
  • Paula är döv / dövstum / hörselskadade / hörselskadade
  • Andrew är blinda / synskadade / synskadade
 • Gör inte.
  • Aldrig klappa huvudet - det är väldigt nedlåtande.
  • Peka sin rullstol / stöd / ledarhund / hörsel hund / allseende ögat hund / katt / alla sällskapsdjur utan att fråga. Minns sin rullstol / stöd är deras personliga utrymme, det är en del av personen. Vänligen respektera detta.
 • - Vem gör mobbning / missbruka (gärningsman / gärningsmän)
 • Trakasserier, invaderar privatlivet - t.ex. Om du ombeds påträngande personliga frågor eller med påträngande kommentarer sägs om ditt funktionshinder / tillstånd och om dig själv, din familj och ditt hem, personligt och privat liv, tar mick av / härma ditt funktionshinder / skick, invaderar ditt personliga utrymme, t.ex. står över dig / komma för nära dig, att du känner dig obekväm och varje beröring (inklusive kramar / kyssar) som gör att du känner dig obekväm och att du har invändningar mot, går igenom dina personliga tillhörigheter, din personliga / privata / känslig information och ditt sovrum och / eller dina andra privata områden / rum och gärningar utan ditt tillstånd / godkännande / invite.
 • Bara ignorera en person med funktionshinder för att du tror att personen kanske inte vill diskutera det kan göra personen känner sig otillräcklig, som att du inte vill ta itu med dem som en medmänniska eller om du försöker att undvika att bli bett om hjälp. Erkänna dem som du skulle någon annan person. Deras funktionshinder är en del av dem som personer, och helt enkelt inte erkänna att det är det skulle vara som om du bara erkände dem delvis.
 • Aldrig hämnas och / eller slå tillbaka på något sätt - du kan bli en i trubbel och / eller du kan få ont också och det kan göra att mobbning / övergrepp eskalera och saker kan komma ur handen och du kan inte få tro om du rapportera det. ALLTID hålla dina händer och kropp till dig själv, oavsett hur dåligt och / eller farliga mobbarna / missbrukare.
 • Kom ihåg att människor med begränsad rörlighet (rullstolar, kryckor, käppar, haltande, eller gå stel) ofta har nedsatt balanssinne. Lämna dem inte står i ett fordon i rörelse som en buss eller tåg om möjligt, eftersom detta kan vara en farlig situation. De kan lätt falla när fordonet snabbar upp eller saktar ner. Stå inte på toppen eller botten av en trappa för att vänta eller chatta, många människor kan inte gå upp eller ner för trappor utan ett fast grepp om ledstång.
 • Hjälpmedel, speciellt käppar och kryckor, används olika beroende på vilken typ av varje individs behov. Bara för att någon använder sina kryckor annorlunda än din bror gjorde när han bröt benet betyder inte de använder dem fel. På samma sätt kan en person med en käpp syns perfekt jämn ibland. Detta betyder inte att de är "fejkade" deras behov av käppen. De kan bero hårdare på sockerrör som dagen går vidare, eller de kan uppleva plötslig svaghet i benen eller förlust av balans. Det finns ingen enda korrekta sättet att använda alla hjälpmedel, så att inte kritisera.
 • Det finns osynliga funktionshinder. Människor har hjärtproblem, multipel skleros (MS) i ett tidigt skede, eller små pareser kanske kunna gå, men kan vackla eller inte kunna gå bra. Bara för att folk promenad betyder inte att de inte är funktionshindrade.
 • Vissa människor kommer att anpassa sina hjälpmedel - käppar, rollatorer, rullstolar etc. I vissa fall handlar det om utseende. Komplimanger någon på en snyggt utformad sockerrör är helt bra. Efter allt, valde de sockerrör delvis eftersom de tyckte det såg trevligt. I andra fall handlar det om funktion. Någon som har fäst en mugghållare och en ficklampa till sin rullator förmodligen inte kommer ihåg att du kommentera det eller be att ta en närmare titt, det är säkert mer artigt än stirra på avstånd.
 • Offensiva och inaktuella begrepp och ord, t.ex. retard, cretin, dumbo, spastisk, avhjälpande, nutter, nutcase, kex, ut ur ditt huvud, galet, tokigt, dårhus, krympling, etc.
  • Rullstolsbunden
  • Rullstolsburen
  • Bundna till hemmet
  • Den döva
  • Handicapped
  • Dövstum
  • Den blinda
  • Lider
  • Tillfogas av
  • Eventuella villkor för smekning som personen med funktionshinder / skick kan hitta nedlåtande t.ex. dearie.
  • Babying, tänkte överbeskydda, behandla vuxna med funktionsnedsättning / villkor som de barn och förutsatt att de inte kan fatta sina egna beslut.
  • Att säga negativa saker t.ex. antar funktionshindrade / tillstånd aldrig kommer att uppnå någonting / hitta ett jobb / har en relation / gifta / har barn etc.
  • Använda någon barnspråk
  • Nedlåtenhet t.ex. talar ner till dem, i stället för att prata med dem i en normal röst.
 • Om du blir mobbad missbrukas, diskriminerade, har hatbrott mot dig, behandlas orättvist bara på grund av ditt funktionshinder eller ett tillstånd, inte hålla det för dig själv rapportera det till dina föräldrar och personer som du litar på och du behöver inte stå ut med det. Vara långlivade och fortsätta rapportera det tills du tas på allvar. Det är inte att berätta sagor, det gör det rätta.
 • - De gånger mobbning / övergrepp ägde rum
 • Du kanske känner för att bli arg / upprörd / gråter / förlora humöret, är det svårt, men försök att inte visa dina känslor för mobbare och missbrukare, de viktigaste är att hålla lugnet och hålla huvudet kallt Mobbare älskar att se och få en reaktion och mobbarna älskar att skapa målgrupper och dramer. Inte ge dem tillfredsställelsen. När du ger mobbare och misshandlare ingen reaktion, kommer de att bli uttråkad.
 • För en person som är blind, synskadade eller synskadade, var inte rädd för att använda ordet "se" t.ex. såg du det? För en person som använder rullstol, termer som "walking", "kör" osv används ofta.
 • Var inte rädd för att fråga vad funktionshinder en person har att göra med om du känner att detta kan hjälpa dig att göra en situation lättare för dem (som att fråga en person om de skulle föredra att ta hissen med dig istället för trapporna om du ser de har gångsvårigheter). Denna person har fått den frågan en miljon gånger, mest troligt, och vet hur man ska förklara det i några få meningar. Om funktionshindret samband med en trafikolycka eller den person som anser att de uppgifter för personliga, han eller hon kommer sannolikt svaret att de föredrar att inte diskutera det. Var inte rädd för att såra någon så länge du är artig och tillmötesgående. Du behöver inte skämmas för att vara intresserad av människor. Om du vill att verbalisera sina känslor, kan du säga att du inte menade att förolämpa. Den andra personen kommer förmodligen lugna dig. Detta sätt, känns ingen obekväma och du behöver inte undvika varandra för resten av tiden. Frågor inte ont, inte okunnighet.
 • - Det går att mobbning / övergrepp ägde rum
 • Inte hålla det för dig själv, mobbare och missbrukare som sekretess, så du behöver inte ge dem det. Mobbare och missbrukare är som slithering ormar och de kan vara mycket smyg och de är också fegisar.
 • Undvik att säga / aldrig säga
 • - Metoder för mobbning / övergrepp
 • - Vittnen (om någon såg / hörde) / om det gjordes i privata
 • Anmäl det till människor du litar som dina föräldrar, vårdare, supporter, chef och någon annan du litar på. Vara svårnedbrytbara i rapporteringen och fortsätta med det tills du blir lyssnade till, sympatiserade med och tas på allvar.
 • - Om mobbning / övergrepp ägde rum
 • Avslag på din hjälp kan inte godtas. Det är svårt att komma till rätta med nya funktionshinder. Människor är ibland förväntar orättvis behandling, oavsett orsak. Denna person kan vara pinsamt att du uppmärksammade deras behov av hjälp, och vill inte verka svag. Detta kan bero på att de kanske har haft dåliga erfarenheter med andra människor som hade hjälpt dem tidigare. Ta inte det personligt, bara vill dem väl.
 • Verbal - namn ringer, otäcka, ovänliga, sarkastiska kommentarer av något slag, som skrek åt, förringa, förlöjliga, ovänlig, otäcka retas, konstant, dagligen put-downs, hotar, kritiserar och detaljreglering.
 • Fysisk - att träffas, sparkade, knuffade, knuffades, ägodelar stulna och / eller skadad, varvid egendom skadats på något sätt, etc.
 • Mobbning, missbruk och diskriminering
 • Emotional, direkt eller indirekt - Lämnar av konversationer, händelser, spel, grupper med flit, att känna sig liten och skämmas, som ovänliga, förnedrande, behandlas i en kall och oförstående sätt som ovänliga, är svårt och samarbetsvillig, behandlade orättvist och sämre och sprida illvilliga och / eller osanna berättelser, skvaller, rykten, ljuger, ignorera, inte för att erkänna, sätta upp någon för att få dem i trubbel, gör dem har ett dåligt rykte utan anledning, vilket gör att någon ser ut och känns som en dåre och trycksättning någon att göra saker de inte vill göra och saker som de finner obekväma och saker som är fel och som bryter mot lagen och pressa någon till att göra som är osäkra och farliga.
 • Tråkigt nog vissa personer med funktionshinder och villkor kan vara öppna för och vara ett lätt byte för mobbning, misshandel, hatbrott, orättvis behandling och diskriminering. Mobbning, missbruk och diskriminering av något slag är fel, orättvist, och är olagligt. Du och andra har rätt att vara säker, behandlas med respekt, vänlighet, ärlighet, rättvist och med värdighet i alla lägen. Ingen förtjänar mobbning, misshandel, hatbrott, orättvis behandling av något slag någonsin. Det är mobbarna, misshandlare som har problem och är i fel, inte du.
  • Mobbning och missbruk sker i många olika typer.
 • Håll en dagbok / journal - Skriv ned följande.
 • Om det händer
 • Det finns många handikapp som inte kräver synliga försörjning. Var omtänksam mot människor som verkar i smärta eller alltför drabbats av en fysisk aktivitet, även om du inte vet varför.
 • Sexuella - Varje sexuell handling gjort mot din vilja och utan ditt medgivande.

Varningar

 • Om du använder en käpp eller en krycka och du hittar barn eller vuxna stirrar på dig, eller skrattar åt dig, aldrig gest med krycka eller hota dem med det. Det är helt olämpligt och kommer att resultera i de närvarande att vara fördomsfull mot andra med funktionshinder.
 • Bara erbjuda hjälp om du är fysiskt kunna utföra uppgiften. Om du vet att du inte kan lyfta en baby-vagn eller rullator på en buss eller tillhandahålla ett säkert grepp för en person att kliva av tåget eller bussen, tala om för föraren eller andra människor på bussen som det behövs hjälp, eller erbjuda personen i behov av hjälp att använda en mobiltelefon för att ringa någon. Ignorera inte situationen eftersom du känner dig oförmögen att hjälpa sig själv.