Wke

Hur att somna när du är orolig för att inte somna

Sömnlöshet orsakas ofta av stress, men kan också vara en orsak till stress. När du inte kan somna på grund av dagliga bekymmer, spänning eller starka känslor som ilska eller ångest, kan du börja oroa inte kunna somna eller att sova gott, och därmed ytterligare minska dina chanser att slumra av. Låter det bekant? Här är en steg för steg plan för att hjälpa dig att bryta ut ur denna onda cirkel.

Steg

Hur att somna när du är orolig för att inte somna. Förbered ditt sinne.
Hur att somna när du är orolig för att inte somna. Förbered ditt sinne.
 1. 1
  Förbered ditt sinne
  • Få en attityd: Sluta besatt sömn! Säkerligen en god natt sömn är frisk, men du kan gå flera dagar utan sömn innan du tappar död. Sömn hjälper koncentration, men sedan igen, många människor som krävs för att prestera på högsta standard trots bristen på sömn. Tänk på räddningsteam, kampanj politiker eller föräldrar till ett nyfött barn! Säg till dig själv flera gånger under dagen: "Jag skulle verkligen vilja att sova gott i natt, men jag behöver inte".
  • Ta ut soporna: i slutet av dagen tänka på allt som stör dig och lägg dem på papper. Har en vän, kollega eller familjemedlem gjorde du rasande? skriv ner vad du vill säga till dem i en konfrontation. Är du inför en överväldigande ansvar på kontoret? dela upp den i mindre praktiska uppgifter som du kan utföra ett konstruktivt sätt. Lista också alla de besvärliga ärenden, skulder och tjatar som håller dig vaken på natten, och se vad du faktiskt kan ta hand om på morgonen (avbryter att teckning är du inte längre använder? Betalar din revisor? Tack moster Lucy för att födelsedagskort?). Skriv ner också saker som oroar dig, men du kan inte lösa eller påverka, såsom global uppvärmning eller dina barns välbefinnande på skolresor. Medan du skriver, tänk dig att du fysiskt tar bort alla dessa bekymmer från ditt sinne och släppa ut dem på papper.
 2. 2
  Förbered ytan
  • Städa upp i sängen: precis som ett prydligt skrivbord hjälper oss att komma till jobbet så gör en snygg säng hjälpa oss att få sova. Därför gör din säng med en uppsättning av ny eller nytvättad släta matchande lakan. Vid val av strö gå för en lugn färg, utan mönster, och för naturliga, hudvänliga fibrer. En fräsch, snyggt och bekväm säng skulle uppmuntra sömn eller åtminstone göra din gungade och svarvning mindre irriterande.
  • Städa upp säng område: ta bort alla inte-sova-relaterade poster från den omedelbara närheten av sängen. Detta innebär tallrikar, tidskrifter, din bärbara dator etc. Minska objekt på natten skrivbord till några livstecken: en väckarklocka, en läslampa, en bok, ett glas vatten. Slutligen, placera ett par färska pyjamas på eller vid sängen, som du skulle göra för en gäst.
 3. 3
  Förbered din kropp:
  • Ta ett bad: ett varmt bad kommer att slappna av dina muskler och de-stress dig. Du kan använda lugnande aromatiska badoljor som lavendel. Men om du inte har ett badkar en lång varm dusch kommer också göra susen.
  • Förbered en kopp Baldrian te: Baldrian är en naturlig icke-beroendeframkallande sömnframkallande relaxant som skickar de flesta att zed mark på nolltid. Täck skålen och låt teet till mäsk i 10-15 minuter på natten skrivbordet innan du dricker.
  • Ange sängen: Avslappnad och smidig, kan du nu glida in i din nya pyjamas och ange din vackert gjort sängen. Sip Tea väldigt långsamt när du läser din bok. Sömnighet? Kryp upp, byta lampan, god natt!

Tips

 • Ha inte bråttom att stänga av ljuset. Försök att läsa så länge som möjligt och inte sluta förrän du är riktigt somna.
 • Vad som än händer, oroa dig inte om att inte sova. Om du börjar få panik om det, tänk dig själv att klara nästa dag utan någon sömn och klarar sig bra. Förresten, har ni märkt att en sömnlös natt ger dina ögon en djupare färg, din röst en attraktiv HESHET, och lägger till en viss lat coolt att dina rörelser? Njut av det!
 • Din bok ska vara intressant nog att pränta dig helt och distrahera dig från dina egna tankar, men det borde inte vara den typ av bok som håller dig vaken i ovisshet. Därav de utmanande verk av Proust eller Mann är inte lämpliga men varken är thrillers och deckare. Gå till en bra, lätt och underhållande läsa som Jane Austen, PG Wodehouse, eller Bill Bryson.
 • Ta reda på vad som hjälper dig att sova. Läkare rekommenderar småtimmarna, lätta kvällsmål, svala temperaturer rum, och totalt mörker men många människor känner sig sömnig sent på kvällen, efter en tung måltid, i ett varmt rum, eller med en lugnande nattlampa. Upptäck din egen sömn hjälpare och följ dem.
 • Om du vaknar och dina tankar börjar vandra till bekymmer och oro, försök att föra dem tillbaka till ett ämne som kräver koncentration, men är trevlig och intressant (till skillnad räkna får), till exempel försöker minnas detaljerna i din första dag med din kärlek, eller öppningen dialogrutan från din favorit film.

Varningar

 • Om fullständig insomnia fortsätter i mer än några dagar, eller inte verkar vara stressrelaterade - kontakta läkare.
 • Aldrig ta något läkemedel kemiska sova utan recept, även om du kan få tag på dem.

Saker du behöver

 • papper och penna
 • en uppsättning matchande lakan
 • färska pyjamas
 • Baldrian te
 • en bra roman