Wke

Hur att stoppa sömnlöshet

Sömn är viktigt för din hälsa. Inte få tillräckligt med sömn kan störa tillväxten och läkning av vävnad, liksom kroppens förmåga att reglera sin temperatur, metabolism, hjärnans funktion och minne. Sömn hjälper även ditt immunförsvar fungerar. Sömnlöshet är en allmän term som används för att beskriva ett sortiment av sömnproblem. Sömnlöshet kan hänvisa till svårigheter att somna, oförmåga att sova, och känslan av att fortfarande trött efter att få en hel natts sömn.

Steg

Hur att stoppa sömnlöshet. Se din husläkare för en rutinmässig läkarundersökning om du lider av sömnlöshet.
Hur att stoppa sömnlöshet. Se din husläkare för en rutinmässig läkarundersökning om du lider av sömnlöshet.
 1. 1
  Se din husläkare för en rutinmässig läkarundersökning om du lider av sömnlöshet. Sömnlöshet kan vara ett symptom på andra villkor som bör uteslutas först.
 2. 2
  Anpassa din kost för att stoppa sömnlöshet.
  • Eliminera livsmedel och drycker som innehåller koffein från din kost, särskilt på sena eftermiddagen och kvällen.
  • Ät middag fyra till fem timmar före sänggåendet. Ett lätt mellanmål innan sängen kan hjälpa dig att sova, men en stor måltid kan hålla dig vaken.
  • Undvik att dricka innan sängen så du inte vaknat av behovet av att urinera.
 3. 3
  Skapa en miljö som främjar att sova.
  • Håll ditt sovrum svalt och väl ventilerat.
  • Förvandla ditt sovrum klocka så att du inte kan se det från din säng om du befinner dig klocka tittar på. Betona över tiden gör det svårare att somna.
  • Upprätta en regelbunden läggdags och vakna tid och hålla fast vid det, även på helger och semestrar.
  • Använd sängen bara för att sova och sexuella relationer. Arbeta inte, titta på tv eller läsa i sängen.
  • Upp ur sängen och gå till ett annat rum för att göra en lugn aktivitet i svag belysning om du fortfarande är vaken 20 till 30 minuter efter att gå till sängs. När du börjar känna dig sömnig, gå tillbaka till sängen.
 4. 4
  Övning före middagen. Träning kan ge en ökning av energi för ett par timmar, så det är aldrig bra att utöva omedelbart innan sängen. Några timmar efter att utöva energi är oftast på en låg, vilket gör det lättare att somna.
 5. 5
  Ta ett varmt bad en till två timmar innan sängen. Den varmt bad höjer din kroppstemperatur, främjar sömn.
 6. 6
  Unna dig en aktivitet du tycker avkopplande för 30 minuter före sänggåendet. Läsning, meditation eller yoga är bra sätt att varva ner.

Tips

 • Om du hålls vaken, eller vaknar upp under natten, på grund av din säng partner är snarkning eller andra beteenden, flyttar till soffan för några nätter så att du kan få fast sömn kan vara till hjälp.
 • Även om du känner dig trött under dagen, inte tillåter dig själv att ta en tupplur. Vilar under dagen ofta stör sömnen på natten.

Varningar

 • Du ska bara ta till over-the-counter eller receptbelagda mediciner som en sista utväg, och på inrådan och kontroll av en läkare. Mediciner som stöd sömn kan skapa ett beroende och ofta har negativa biverkningar.