Wke

Hur att träna en kata


De flesta traditionella Eastern kampsporter har kata, Hyeong, eller formulär utbildning, som praktiseras för att utveckla tekniken, eller att helt enkelt föra vidare en tradition. När vissa människor tränar dem, de ser skarp och har en viss närvaro, när andra människor gör dem, de ser ut som något slags fåniga aerob träning. Denna artikel kommer att hjälpa dig att förstå skillnaden och tillämpa den på din kata praktiken.

Kata praktiken är dock mer än bara utför stegen väl, men det är viktigt. En annan aspekt av kata praktiken är analysen av rörelserna i kata för att bestämma de mer avancerade tekniker som kodas där.

Steg

Hur att träna en kata. Få in i tankesättet.
Hur att träna en kata. Få in i tankesättet.
 1. 1
  Få in i tankesättet. Vid öppnandet Kamae (bekämpa hållning), t.ex. uncrossing armarna och sätta fötterna i axelbredd, tänk att du är på väg in i en riktig kamp. Det handlar om två saker: Projektering förtroende och vara medveten om vad som händer runt omkring dig i en fullständig, 360 graders cirkel. Detta bör fortsätta under kata, som visualisera varje punch slående hem kommer att hålla dina attacker skarp och stark. Oberoende av den faktiska hållning (det finns ett brett utbud av öppnande Kamae för tomhänta och vapen konst), är det tänkesätt densamma.
 2. 2
  Gör din första steget (eller grupp av steg) mot en imaginär motståndare till exakt din storlek. Tänk dig att om du inte blockera eller slå perfekt, kommer du att bli dödad. Inte illa, inte generad-dödad. Du måste gå med detta syfte i åtanke, eller om du bara gör någon sorts konstig aerobics på japanska underkläder.
 3. 3
  Koppla av mellan stegen. Det bör finnas en naturlig ansamling av kraften i varje serie tekniker, sedan en paus i-mellan. Om du är stel i hela kata (a) det kommer att se dåligt, (b) du kommer att träna kroppen att telegrafera dina rörelser. Den viktigaste punkten är att slappna av (lägre) dina axlar. Det är naturligt att spänt upp, det är därför kata träning hjälper.
 4. 4
  Vissa stilar har Kamae (stridande ställningar) i mitten av kata. Dessa är inte meningslösa avbrott i form, det är stunder där du ska skjuta dig själv och stirra ner din imaginära motståndare, som för att säga med ögonen "Du kan dra och jag kommer att visa barmhärtighet, men om du inte gör det, Jag kommer att döda dig. " Återigen, inte "jag kommer att skada dig" eller något av det knuffa-blinka grejer, jag kommer * döda * dig. Detta är ett helt annat tänkesätt. Den viktigaste punkten i kata praxis är att utveckla detta tänkesätt så att när du faktiskt konfronteras, det automatiskt slås på, eftersom du har förberett för konfrontation detta sätt (i motsats till den naturliga vägen, vilket är att vara rädd). Om du inte har föreställt verkliga motståndare, utvecklar ni inte denna mentala färdighet i kata praktiken.
 5. 5
  Förstå att oftast den sista tekniken i kata är den farligaste eller sofistikerade. Efter det sista draget, pausa en stund, och sakta återgå till öppningen Kamae (hållning). Detta görs långsamt för att säkerställa den slutliga, imaginära motståndare är död. Inte slappna av din närvaro eller medvetenhet tills du buga, eller du kommer att se ut som du "ringer det in".

Tips

 • En teknik populärt med många högt uppsatta kampsport utövare är att föreställa sig att de är inför en månghövdad drake, attackera från flera håll. Även om det kanske låter dumt, är den punkt att tvinga dig att sträva efter absolut perfektion i varje del av formuläret.
 • När du Kiai, gör det högt. Det visar självförtroende och styrka.
 • Vissa karate skolor kiai (skrika) hela kata, vissa kiai bara i slutet, vissa kiai endast under utförandet av de starkaste teknikerna i kata, kallas på engelska "efterbehandling tekniker" eller "tekniker dödande", vissa inte kiai alls under viss kata. Som karate ursprungligen praktiseras i Okinawa på natten eller tidigt på morgonen, i någons trädgård eller ett rum i deras hus, och denna typ av utbildning förbjöds av fastlandet japanska regeringen, fanns det vissa system som inte har någon skriker tills modern eran. Andra stilar använder kiai att fokusera all energi (ki) i kropp och själ i ett enda slag, så kiai är inte bara ett skrik, men en andningsteknik som kommer ut inte från lungorna, men från tanden. Det är därför de flesta traditionella Okinawa stilar har två eller tre under en kata: de inte skrika i varje teknik, och fokus i de starkaste slag.
 • De flesta Kata tekniker praktiseras mot mitten-zonen av målet (bålen) eftersom detta är kärnan i målet - det är lätt att bob huvudet eller flytta ett ben, men det är svårare att fejka ett drag med hela kroppen. Praktiserande mot mitten-zonen är viktigast.
 • När du tränar en kata, hålla ihåg att inte gå upp och ner. Vissa kata har bara 1 hållning, se om du börjar lågt i din hållning, hålla gör din kata låg, om du börjar högt i din hållning, gå höga.
 • Kata träning hjälper dig att utveckla tekniken, men det hjälper inte dig att utveckla kraft. För att göra det måste du hitta något som gör motstånd, som en boxningssäck eller Makiwara (slående inlägg) för tomma händer, eller liknande anordning avsedd för vapen. Detta bör ske i en långsam, noggrann, progressivt sätt att bygga upp styrkan i handleder och vrister, och en känsla av din egen slående utbud. Det kommer också att förbättra din kata prestanda genom att göra dina rörelser mer kraftfull och realistisk. Människor som bara gör kata utan att slå mot en påse eller post har en ljus, piska-liknande stil som överdriver deras sanna slående sortiment. Det är lätt att se med lite träning, det fungerar i några-eller ljus-kontakt turneringar, men inte i slagsmål, eftersom den inte slår igenom målet.
 • Medan kata träning är betoningen av de traditionella karate, kobudo (traditionella vapen, t.ex. personal), samt iaido (swordsmanship) skolor, är det ett kompletterande praxis inom idrotten karate, kendo (fäktning), aikido, och judo. Oavsett, kan du skilja ditt kata prestanda genom att följa dessa riktlinjer.
 • Oavsett om du kiai eller inte, försöker använda samma fokus i alla kata, men fokusera all din energi (ki) i de starkaste tekniker. De är oftast i slutet av en serie rörelser i en riktning, inte bara spara den för den sista tekniken, eller din kata ser mjuk, och du kommer att träna ineffektivt. Också, inte överbetona inte kiai skriker på varje teknik, som de gör i öppna turneringar. Vissa kampsport skolor, långt från sina källor, har lagt ett kiai som låter som en högljudd viskning genom att blåsa luft genom munnen, lyfta punkten av tungan till alveoles i den övre sidan av munnen. Det är ett slöseri med energi. Andra skolor gör sitt kiai från halsen, vilket kan skada stämbanden, det är också fel. Den enda traditionella kiai i Naha-te görs från tanden. Föreställ varje teknik mot en imaginär motståndare är avgörande, och detta kommer att hjälpa din teknik mot en verklig motståndare vara avgörande, också. Om du lägger till en traditionell kiai från tanden till den starkaste av dessa tekniker kommer din kata vara rätt (även om du inte vinner öppna turneringar).
 • Det finns två tecken som används för "kata" på japanska, den första är en fast form som en sy mönster, den andra är en form som kan anpassas till en given situation. Kampsport kata är det andra slaget, du ska anpassa de metoder för att passa din egen kropp och personlighet (men inte nödvändigtvis att utföra kata annorlunda).
 • Även om det är möjligt att döda någon med en träff, naturligtvis detta inte händer alltid. Poängen med att föreställa en enda, dödligt slag är så att du kommer att fokusera all din energi på att en strejk, så din teknik kommer att nå sin fulla potential.
 • Det finns inget plural på japanska, det är en kata, två kata, inte två "kator."