Wke

Hur berätta om en person har en hjärnskakning

En hjärnskakning kan vara en allvarlig huvudskada. Ibland allvarlig skadan inte är känd omedelbart. Tecken på en mer allvarlig skada kan visas senare på och kräver akut sjukvård. Om du har några symptom, gå till en läkare för att få det checkat ut (om du träffar huvudet). Denna artikel kommer att hjälpa dig att avgöra hur allvarlig en hjärnskakning, och även lista några vanliga symtom.

Steg

Hur berätta om en person har en hjärnskakning. Kontrollera att scenen är säker.
Hur berätta om en person har en hjärnskakning. Kontrollera att scenen är säker.
 1. 1
  Kontrollera att scenen är säker.
 2. 2
  Kontrollera för medvetslöshet.
 3. 3
  Om medvetslös, kontrollera offrets abcs:
  • Airway.
  • Andning.
  • Circulation.
 4. 4
  Flytta inte dem inte är absolut nödvändigt. Om de är medvetslösa det finns en god chans att de kan ha en ryggmärgsskada samt. Så se till att huvud och hals immobiliseras genom att hålla huvudet vinkelrätt mot axeln.
 5. 5
  Kontrollera offret för mental medvetenhet. Om detta test betyder en resa till ER så snart som möjligt. Ställ frågor, såsom:
  • "Vad är ditt namn?"
  • "Var är du?"
  • "Vad har hänt med dig?"
 6. 6
  Kontrollera offrets ögon. Om du har en ficklampa, ljus lysa i deras ögon. Gör sina ögon fokuserar på ljuset och eleverna reagerar korrekt? Eleverna i ögonen fokuserade helt på ljuset bör tygla (växer mindre). Om det inte finns något svar eller om de har oregelbundna ögonrörelser, misstänker en skallskada, stroke eller allvarlig sjukdom.
 7. 7
  Titta efter kräkning. Det är röd flagga för någon som ansågs vara bra, men har nu glidit in i fara.
 8. 8
  Håll patienten vaken under en tidsperiod efter skadan för att se om de är förvärras. Sömnighet eller svårigheter wakening kan vara en annan röd flagga att saker inte är bra.
 9. 9
  Var medveten om att ibland klagomål avtar endast att visas senare-på med mer svårighetsgrad.
 10. 10
  Vet att barn har vad som kallas en klippa när det gäller skador och sjukdomar. De kanske gör bra, och sedan - utanför Klippan i större svårighetsgrad. Håll ett mycket vakande öga på de yngre barnen för varningssignaler. Vuxna tenderar att gå neråt. Pediatriska patienter nästan alltid gå från en bra förutsättning för akuta behov. Få inte panik.
 11. 11
  Också, ibland kommer de att klaga på ringningar i öronen eller en blodig näsa

Tips

 • Mindre gupp kan inte vara en hjärnskakning och skadade personen får adekvat svar och har några klagomål. Det är fortfarande en bra åtgärd för att hålla ett vakande öga för akuta tecken, speciellt kräkningar, trög tal eller förvirring.
 • Ett barn kan rapportera att de mår bra och att ingenting är fel med dem. Det är ändå klokt att titta på för att klippa uppstå.
 • Hjärnskakningar är kumulativa. Långsiktiga skador är vanligt med återkommande skador. Muhammad Ali, världsmästare boxare, drabbas nu av en Parkinson-liknande sjukdom på grund av alla slag mot huvudet.
 • Övervaka alltid offret för en lång tid efter skadan för att vara säker på att de inte förvärras. Låt dem vila, men väcka dem ständigt så ofta och ställa frågor till dem.

Varningar

 • En allvarlig skallskada kan resultera i koma om offret inte behandlas omedelbart.
 • Du är mer benägna att drabbas av upprepade hjärnskakningar om du inte tillåter hjärnan att läka efter en initial hjärnskakning.
 • Upprepad skada på hjärnan kan leda till hjärnan svullnad, långvariga funktionshinder, eller död.