Wke

Hur bli av mul lukt

Är du lider av en rasande fråga om stinkande fötter? Har människor rygga när du går förbi? Gör din hund undvika tugga på dina skor? Här är några förslag som kan hjälpa tämja den skräckinjagande fot lukt.

Steg

Hur bli av mul lukt. Tvätta dina fötter.
Hur bli av mul lukt. Tvätta dina fötter.

Rikta dina fötter

 1. 1
  Tvätta dina fötter. Det låter självklart, men en snabb gnugga med tvål och vatten i duschen är inte tillräckligt. Målet här är att få bort alla bakterier och döda hudceller som bakterier gillar att livnära sig på. Så när du tvättar dina fötter, exfoliera hela ytan av foten med en tvättlapp, pensel, eller något annat slipmedel mekanism och använda anti-bakteriell tvål. Glöm inte att skrubba mellan tårna, heller.
 2. 2
  Torka fötterna. När du torka fötterna, torka dem helt. Fukt, oavsett om det är vatten eller svett, är det som skapar en grogrund för bakterier, Ta dig tid att torka fötterna ordentligt och inte försumma utrymmet mellan tårna.
 3. 3
  Använd handdesinfektion. Det kanske låter konstigt, men en bra doftande (eller oparfymerad) handdesinfektion kan döda bakterier på fötterna och hämmar bakterietillväxt.
 4. 4
  Använd deodorant. Samma deodorant du ansöka under armarna kan också användas för dina fötter. Bara se till att få ett separat deodorantstift för varje område.
 5. 5
  Håll en blandning av 1/2 vanlig vinäger (redan 95% vatten) och 1/2 isopropylalkohol ("tvättsprit"). Dribbla denna dagliga (använd en medicin dropper) över och mellan tårna och irriterad hud på fötterna och sprida det. Båda produkterna är ofarliga för din hud, men ättika dödar svampen och alkohol hämmar eller dödar bakterier. Det hjälper också om kontakt.
 6. 6
  Bära sandaler eller öppen tå skor. Det är så att dina fötter sval och du inte producerar så mycket svett. Även när du gör, avdunstar det på grund av luftcirkulationen. Om du inte kan bära sandaler, gå för läder eller canvas skor som tillåter fötterna att "andas" och undvika gummi och plast skor.
 7. 7
  Sätt antiperspirant på fötterna. Ta det stick av antiperspirant och gnid den på fötterna. Sprayer kommer att fungera lika bra. Kontrollera att det är antiperspirant men och inte deodorant - deodorant bara täcker upp lukter. Antiperspirant reagerar faktiskt med elektrolyter i svett för att bilda "gel pluggar" som blockerar upp dina svettkanalema. Eftersom var och en av dina fötter har över 250.000 svettkörtlar (mer svettkörtlar per tum än någon annan del av kroppen) lite antiperspirant kan gå långt.
 8. 8
  Gnugga dina fötter med en eller flera av följande pulver. Gör detta mellan tårna också. Detta är vad de flesta fot pulver och sprayer innehåller för att bekämpa mul lukt:
  • Talk. Det är en sammandragning, så det ska torka ut fötterna.
  • Bakpulver. Detta skapar en alkalisk miljö som inte är bakterier-vänliga.
  • Majsstärkelse. Detta hjälper till att absorbera svett.

Rikta dina strumpor och skor

 1. 1
  Försök cederträ eller kryddnejlikor. Put cederträ (särskilda Cedarsoles i bästa fall) eller några kryddnejlikor i dina skor. Lukten försvinner efter några dagar.
 2. 2
  Byt strumpor varje dag med tvättade dem. Färgade strumpor verkar vara mer benägna att bakterier och den resulterande lukten mer så än vita strumpor.
  • När du tvättar dina strumpor, vända dem ut och in i tvättmaskinen så de döda flingor av huden har en bättre chans att spolas bort.
  • När du behöver för att bära strumpor, gå för absorberande som är gjorda av bomull eller ull. Icke-absorberande strumpor (som nylon) fälla fukt runt foten, vilket gör en mysig liten vrå för bakterier. Om möjligt, ändra dina strumpor mer än en gång om dagen, och aldrig bära ett par strumpor mer än en gång utan att tvätta dem. Såvida använda öppna skor bör du alltid bära strumpor. Prova två par strumpor för att hjälpa till med uppsugning av fukt från foten.
 3. 3
  Lätt pulver skor och strumpor dagligen med bakpulver. Damma ut gårdagens bakpulver innan du lägger in den friska beloppet.
 4. 4
  Rotera dina skor. Låt dina skor torka ut helt så att bakterierna inte slagit läger där. Det tar minst 24 timmar för en sko för att torka ut helt
  • Ta ut sulorna för att hjälpa torkningen tillsammans. Annars bär samma par dag efter dag är ett recept för illaluktande fötter. Skrynkliga tidningen inne blöta skor torkar dem över natten.
 5. 5
  Tvätta dina skor regelbundet. Många skor kan kastas i tvättmaskinen. Bara se till att de torkar ordentligt innan du lägger dem på.
 6. 6
  Ta bort dina skor. När du har möjlighet att ta en paus, ta av dig skorna. Detta hjälper skorna och fötterna hålls torrare.
 7. 7
  Använd en sko torktumlare finns flera stora, låg effekt sko och torkar stöveln som använder strömmar varmluftsaggregat att långsamt och helt torra blöta, svettiga skor. Placera dina skor på dem i slutet av dagen eller träna och sätta på torra, varma och bekväma skor ca åtta timmar senare. Torkar eliminera fukt som lukt-bakterier behöver för att växa och hjälpa dina skor att hålla längre.

Huskurer för att bota fot lukt

 1. 1
  Blötlägg fötterna. Tro det eller ej, kan dina fötter producera en jättestor halv liter (över 2 koppar) av svett i en dag. Vissa lösningar kommer att torka ut dina fötter, och andra kommer att göra ytan på fötterna ogästvänlig för bakterier.
 2. 2
  Använd blekmedel. Tillsätt ca två matskedar (en ounce) av blekmedel till en liter varmt vatten. Gör detta 5 till 10 minuter om dagen i en vecka. Om du hittar den här blöta att torka på huden, kan du använda lite babyolja.
  • Bleach dina vita strumpor också i tvättstugan. Om dina skor kan motstå det, lägga till samma lösning på insidan av dina skor och blöta ner dem. Vänta 1/2 timme och sedan bara skölja dem i diskhon. Torka dem noggrant innan du använder dem igen.
 3. 3
  Gör ett te blöt. Blötlägg fötterna i te 30 minuter om dagen i en vecka. Den garvsyra i te kommer att torka ut huden.
 4. 4
  Använd salt vatten. Applicera en halv kopp kosher salt för varje liter vatten. Efter blötläggning, skölj inte dina fötter och bara torka ordentligt.
 5. 5
  Applicera aluminiumacetat. Detta kommer att torka ut dina fötter. Blanda 1 paket Domeboro pulver eller 2 matskedar Burow lösning (båda tillgängliga over-the-counter) i 1 liter vatten. Blötlägg i 10 till 20 minuter åt gången.
 6. 6
  Gör en bakpulver blandningen. Applicera en soda matsked bakning för varje liter vatten. Detta gör huden mer alkalisk, som hämmar bakterietillväxt.
 7. 7
  Blanda ättika i vatten. Detta gör huden surare. Lägg till en 1/2 kopp ättika för varje 1 liter vatten.
  • Tänk på att vissa människor fot lukt kan beskrivas som "vinegary" så om det är du, det här blöt kan göra saker värre.
 8. 8
  Sätt babypuder i dina skor. Tillämpa babypuder eller bakpulver i dina skor och strumpor kommer att hjälpa torka ut eventuella framtida lukter.

Tips

 • Byt strumpor varje gång du bär dina skor, och använda några fotsvamp spray.
 • Tvätta fötterna minst en gång om dagen.
 • Gå inte med bara dina strumpor på. De plockar upp massor av bakterier på detta sätt. Sedan, när du sätter dina skor igen, exploderar bakterier befolkningen i den fuktiga, varma miljö.
 • Stress kan stimulera svettning. Det är därför kanske du märker att ditt liv och dina fötter stinker samtidigt.
 • Pulver dina skor utanför, där det finns god ventilation, t.ex. på verandan
 • Prova en naturlig deodorant som kristallen är baserad. Dessa sprayer fungerar genom att göra huden ogästvänlig för bakterier
 • Se till att du får det USDA rekommenderade dagliga intaget (RDI) av zink. En zinkbrist kan leda till mul lukt, liksom allmän kroppslukt och dålig andedräkt. Kontrollera zink ingår i din multi-vitamin eller få ett separat zink tillägg.
 • Klippning och borsta tånaglarna kommer förmodligen hjälpa också.
 • Om du är i en knipa, kan du skrubba fötterna med en anti-bakteriell torka eller en pappershandduk indränkt i tvättsprit.
 • Använd fot pulver som oftast är gjorda av majsstärkelse eller andra icke-talk ingredienser.
 • Kontrollera att du har en dusch en dag. Tvätta fötterna varje gång.

Varningar

 • Torka aldrig dina skor med en hårtork, i en ugn, eller i bakrutan på en varm bil. Överdriven värme fördärvar läder, lossar lim och smälter plasten. Skor bör torkas långsamt och försiktigt för att behålla formen, smidighet och styrka.
 • Skaka fot pulver behållaren försiktigt och direkt in i dina skor för att undvika att producera ett moln av mul pulver.
 • Foot lukt är just det - fot lukt. Om det finns några andra symptom, kan det vara fotsvamp eller ringorm eller en infektion. Få det kontrollerat ut av en läkare. Håll utkik efter pus, återkommande blåsor ihållande torr och fjällig hud, klåda eller tecken på hudcancer.
 • Om du tvättar dina fötter medan i duschen, vara försiktig eftersom dina fötter kommer att bli halare med tvål på dem.
 • Talk, en vanlig tillsats i fot pulver, kan ge lungskador vid inandning ofta.
 • Rådgör med din fotvårdsspecialist eller läkare om du har diabetes, perifer kärlsjukdom (PVD), perifer arteriell sjukdom (PAD), perifer neuropati, eller perifera ödem (dvs. om venös insufficiens). De blötläggning beskrivna behandlingar kan välbetänkt och måste bedömas från fall till fall. Spela det säkert och rådgöra med din fotvårdsspecialist eller läkare.
 • Undvik att skaka upp fot pulver i sovrummet eller bilen för att minska risken för inandning.