Wke

Hur du använder p-piller och morgonen efter piller

P-piller använder hormoner för att förhindra graviditet genom att stoppa utgivningen av ett ägg och hålla spermier från att komma igenom livmoderhalsen. De håller också ägget från att göra det ner i äggledaren, och gör livmodern oemottagliga. Morgon efter piller använder också hormoner och fungerar på samma sätt för att förhindra graviditet, men är utformad för att användas efter att ha sex när du inte använder preventivmedel eller din preventivmedel misslyckas.

Steg

Hur du använder p-piller och morgonen efter piller. Börja när som helst du vill, men de flesta kvinnor väljer att börja efter de börjar sina perioder så att de kan minimera störningar i deras normala menstruationscykler.
Hur du använder p-piller och morgonen efter piller. Börja när som helst du vill, men de flesta kvinnor väljer att börja efter de börjar sina perioder så att de kan minimera störningar i deras normala menstruationscykler.

P-piller

 1. 1
  Börja när som helst du vill, men de flesta kvinnor väljer att börja efter de börjar sina perioder så att de kan minimera störningar i deras normala menstruationscykler. När du börjar ta p-piller, använd ett annat preventivmedel fram till nästa menstruation. Du kan börja:
  • På den första dagen av din menstruation.
  • På söndagen efter mensen börjar. Detta kommer att säkerställa att framtida perioder alltid kommer att ske under veckan i stället för helgen.
  • På den femte dagen av din menstruation.
 2. 2
  Ta piller vid samma tidpunkt varje dag. Du kan ta det på morgonen eller på kvällen, men de flesta kvinnor upplever att de kommer ihåg dem bättre på natten eftersom deras nattliga rutin för sänggåendet inte varierar lika mycket som sina morgonrutiner. Om du misslyckas med att ta ditt piller vid samma tidpunkt varje dag, kan du uppleva spotting.
 3. 3
  Kom ihåg att du får symtom på graviditet under den första månaden när kroppen anpassar sig till hormoner. P-piller kan också orsaka dig att sluta ha perioder, så få inte panik om det händer. Ta ett graviditetstest om det kommer att lätta ditt sinne.
 4. 4
  Se upp för spotting eller genombrottsblödning om du tar piller som är utformade för att hindra dig från att ha perioder varje månad. Det tar ett tag för kroppen att anpassa sig till det nya schemat.
 5. 5
  Tala med din läkare om att ta ett annat märke av p-piller om du besväras av symtom på premenstruellt syndrom.
 6. 6
  Fånga upp alla piller som du missar genom att ta två tabletter för upp till 3 dagar. Om du missar mer än 3 tabletter, kanske du vill överväga en annan metod för födelsekontroll. Oavsett hur många tabletter du missar, använd ett annat preventivmedel fram till nästa menstruation.
 7. 7
  Använd en annan metod för födelsekontroll om du är sjuk och uppleva kräkningar eller diarré, eftersom p-piller inte kan bo i magtarmkanalen tillräckligt länge för att vara effektiv. Antibiotika gör inte piller mindre effektiva, men läkemedel mot tuberkulos gör.
 8. 8
  Sluta ta piller om du upplever gulsot, buksmärtor, bröstsmärtor, smärta i ben, svår huvudvärk eller ögonproblem. Var särskilt uppmärksam på problem om du röker. Det är nog bäst om du slutar röka.

Morgon efter-piller

 1. 1
  Kom ihåg att morgonen efter-piller inte leder till en abort - det förhindrar graviditet, precis som p-piller gör.
 2. 2
  Köp morgonen efter-piller paket over-the-counter från apotek eller få det från din läkare eller en gemenskap hälsoklinik. Du kan starta morgonen efter-piller upp till fem dygn efter oskyddat sex, men ju förr du börjar, desto bättre kommer det att fungera.
 3. 3
  Ta dina piller i 1 eller 2 doser, beroende på vilket du föredrar. Det är bäst att ta dem på en full mage för att förhindra att bli äcklad. Du kan också ta ett anti-illamående medicin innan morgonen efter-piller om du vet att du kommer att bli illamående.
 4. 4
  Räkna med att din nästa period kan komma tidigt och vara ovanligt.
 5. 5
  Ta ett graviditetstest om din mens inte kommer fram.

Tips

 • Vissa märken av p-piller kan också användas som morgonen efter piller. Kontrollera litteraturen som medföljer recept eller webbplatsen för tillverkaren av ditt varumärke för att ta reda på.
 • Berätta alltid för någon vårdgivare från vem du söker behandling som du tar p-piller eller har tagit på morgonen efter-piller. Detta inkluderar vårdgivare som du inte skulle tro behöver veta, exempelvis din tandläkare.