Wke

Hur kontrollerar en kondom

Kondomer har använts sedan slutet av 1950 för att undvika oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Men kondomer är föremål för försämring, skador och slitage som kan minska deras effektivitet. Om du vill veta hur man kontrollerar en kondom för att se till att det kommer att avvärja risken för graviditet eller könssjukdomar, följ dessa steg.

Steg

Hur kontrollerar en kondom. Kontrollera utgångsdatumet på kondomen individuella förpackningar.
Hur kontrollerar en kondom. Kontrollera utgångsdatumet på kondomen individuella förpackningar.
 1. 1
  Kontrollera utgångsdatumet på kondomen individuella förpackningar. Varje kondom paketet kommer att ha ett utgångsdatum tryckt på utsidan av det. Om utgångsdatumet inte har passerats, är kondomen fortfarande okej att använda. Om utgångsdatum har passerat, ska du inte använda kondom.
 2. 2
  Titta på villkor av den yttre förpackningen av kondomen. Kondomer som lagras i plånböcker, bakfickor eller fack handske i bilen är föremål för försämring på grund av extrem värme, ljus eller ständig friktion. Om den yttre förpackningen ser slitna, då är det bäst att vara säker och kasta kondomen.
 3. 3
  Undersök kondom själv en gång tar ut den ur förpackningen.
  • Tryck på kondomen. Om kondomen är antingen väldigt torrt eller klibbigt, använd den inte. Kondomen kan ha skadats under tillverkningen eller förpackning process.
  • Inspektera den visuellt. Håll kondomen försiktigt i handen, försiktigt inspektera kondomen för eventuella hål eller svaga områden. Om du ser några hål eller brister, inte använda kondom.
  • Fyll kondom med vatten. Genom att fylla kondomen med vatten, kan du precisera små hål i kondomen eftersom vatten kommer att läcka ut ur dem. Kasta kondomen bort omedelbart om det läcker vatten.

Tips

 • Om du väljer att vatten testa din kondom, kan processen tvätta bort smörjning. Du kanske vill tillämpa smörjning på kondomen innan samlag.
 • När vatten testar din kondom, att se till några droppar du ser är faktiskt ett resultat av ett hål i kondomen och inte överflödigt vatten som föll på kondom när du sätter vatten i den. Gnugga försiktigt den fyllda kondomen med en pappershandduk innan man kan avgöra om de droppar som läcker ut genom ett hål.

Varningar

 • Påfyllning av kondomen med vatten för att testa för läckor kan försvaga kondomen om du överfylla den. Se till att du inte fyller på kondomen så det sträcker ut som en vatten ballong. Detta kommer att försvaga dess effektivitet och kan orsaka det att lossna inuti dig eller din partner.
 • Använd inte en kondom som tidigare har använts eller för vilken det omslaget har redan öppnats.

Saker du behöver

 • Kondom
 • Kondom förpackning
 • Vatten
 • Pappershandduk