Wke

Hur komma ihåg att ta dina piller

Många kvinnor väljer att ta p-piller av olika skäl. Vissa väljer att ta den för att förhindra graviditet och för andra, ta p-piller rekommenderas att hjälpa till att reglera deras ägglossningscykeln. Starta preventivmedel kan vara förvirrande i början för en del kvinnor, och kan ta lite tid att vänja sig. Men när du väl fått kläm på det, för de flesta kvinnor det blir som en andra natur. Det finns några tips någon kvinna kan följa för att se till att hon tar sitt preventivmedel på rätt sätt.

Steg

Hur komma ihåg att ta dina piller. Fråga din läkare när du ska börja din första pack av piller.
Hur komma ihåg att ta dina piller. Fråga din läkare när du ska börja din första pack av piller.

Med ett p-piller

Preventivmedel allmänhet inte måste startas vid en viss tidpunkt under månaden för att det ska fungera effektivt. Däremot kan starta den på en viss punkt i din menscykel avgör hur snabbt pillret börjar arbeta för att skydda dig mot oönskad graviditet. När du räkna ut när den bästa tiden kan vara att börja din, kommer det att vara smidig segling därifrån.

 1. 1
  Fråga din läkare när du ska börja din första pack av piller. Om din läkare har precis ordinerat piller till dig, kolla med honom för att se när du ska börja med din första pack. Din första p-piller kommer normalt att börja efter att du har mens. Det är okej att gå vidare och starta din p-piller om du fortfarande har mens om du har fått veta av din läkare att det är okej att börja.
 2. 2
  Vet vad som händer när du är klar med din första pack av piller. När din första pack av piller är klar, kommer du att börja din nästa förpackning av tabletter på samma dag som du började ta din första pack av piller. Merparten av tiden, av bekvämlighetsskäl ändamål, är denna dag en söndag. Det är viktigt att hålla fast vid ditt schema även om man fortfarande har mens på dagen när du är planerade att starta din nya paket av piller.

Skapa en påminnelse schema för att ta dina piller

Ta dina piller vid samma tidpunkt varje dag är viktigt. Om du gör det hjälper till att hålla dina hormoner i balans. Gör dig själv en tjänst och få in en bra rutin för att ta dina piller vid samma tidpunkt varje dag.

 1. 1
  Se till att du tar piller vid samma tidpunkt varje dag. Det är viktigt att ta tabletterna vid samma tidpunkt, eftersom detta kommer att säkerställa att de fungerar korrekt. Det förhindrar någon av dina hormoner från fluktuerande, vilket kan leda till en minskning i effektiviteten av pillren. Det hjälper också att hålla dig på ett schema så att du är mindre benägna att glömma att ta ditt piller. De flesta kvinnor tycker att det är bra att ta p-piller med frukost eller precis innan de går till sängs. När du först anpassa sig till p-piller, kan det vara till hjälp att sätta en påminnelse på telefonen för att hjälpa dig att komma i vanan.
 2. 2
  Vet vad du ska göra om du missar en p-piller. Få inte panik om du glömmer att ta ditt piller vid din vanliga tidpunkt. Bara gå vidare och ta din tablett så snart du inser att du har glömt att ta den. Om du har missat din tablett en dag och inser inte det förrän nästa dag, se till att komma ihåg att ta två piller nästa dag. Du kommer att vilja sprida de två piller ut lite. Det kan vara bra att ta en till frukost och en middag eller innan sängen.
  • Det rekommenderas att använda en annan form av preventivmedel om du missar ett piller. Att glömma att ta ett piller kan öka risken för att ett ägg frigörs från äggstocken. Det är därför det är viktigt att se till att du är på ett schema för att ta dina piller. När du tar ett piller blir en del av din dagliga rutin, som att borsta tänderna, du är mycket mer benägna att komma ihåg att göra det.

Räkna ut vilken typ av preventivmedel är rätt för dig

Det finns andra typer av preventivmedel där ute förutom den vanliga p-piller. Det är viktigt att räkna ut vilken som är rätt för dig.

 1. 1
  Ta reda på skillnaden mellan vanliga p-piller och mini piller. Mini piller faktiskt hålla spermierna från att nå ägget, medan när du tar en vanlig p-piller, du behöver inte släppa ägg. Om du bestämmer dig för att ta mini piller, vet att ett piller ska tas varje dag utan uppehåll, och de är i allmänhet mycket effektiva om du använder dem på rätt sätt.
 2. 2
  Förstå att det kan finnas tillfällen då du kanske vill ta en akut form av preventivmedel, även känd som plan B. Om du har oskyddat sex och tror att du är i riskzonen för att eventuellt bli gravid, kan du få en av dessa högre dos piller från apotekspersonal. De kan användas i upp till fem dagar efter oskyddat sex inträffar och du kan fortsätta på din vanliga preventivmedel efter att den akuta preventivmedel.
 3. 3
  Fråga din läkare om spiraler (spiral s) är rätt för dig. LUD har ungefär en 99 procents framgång på att förhindra graviditet. De har en lägre dos av hormoner än p-piller och att de inte behöver tas varje dag. Detta gör dem till ett bra alternativ för kvinnor som kanske har glömt att ta sina piller ofta eller som föredrar en lägre hormon dosering.

Tips

 • Det är alltid bäst att rådgöra med din läkare så att du kan räkna ut vilken typ av preventivmedel är rätt för dig. Varje kvinna är olika och vad som fungerar för vissa kvinnor kanske inte fungerar bra för andra.

Varningar

 • Det finns vissa receptbelagda läkemedel, såsom vissa antibiotika, som kan störa effekten av p-piller. Det har många tillfällen när kvinnor har blivit gravida som ett resultat av minskad effektivitet piller på grund av medicinering användning. Var noga med att fråga din läkare om alla receptbelagda mediciner du har och vilken effekt det kan ha på ditt piller.
 • Det finns vissa biverkningar förknippade med födelsekontroll. Var noga med att kontrollera med din läkare om du har plötsliga humörsvängningar eller oregelbundna blödningar. Kvinnor som tar preventivmedel är mycket uppmuntras att inte röka.
 • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar. Så se till att använda en back-up-metoden för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar.