Wke

Hur köper morgonen efter-piller

Olyckor händer, men du behöver inte alltid behöver ta konsekvenserna. Morgonen efter-piller kan ge dig sinnesfrid när du har haft oskyddat sex, eller är oroliga för att det skydd du använt inte fungerade.

Steg

Hur köper morgonen efter-piller. Besök din husläkare.
Hur köper morgonen efter-piller. Besök din husläkare.
 1. 1
  Agera snabbt. Morgonen efter-piller, eller akut p-piller, är mycket effektivt för att förebygga graviditet om det används mycket snart efter oskyddat sex. Det finns två typer som ofta används. Det vanligaste är Levonelle som är effektivt i upp till 72 timmar (3 dygn) efter oskyddat samlag, och kan köpas från ett apotek så länge du är över 16 år. Om du är över 18 år kan du få tillgång till ett nytt piller, ellaOne, som fungerar upp till fem dygn efter oskyddat samlag. Tänk på att du ska få det så snart som möjligt, eftersom effekten minskar.
 2. 2
  Besök din husläkare. Boka en tid hos din allmänna praxis, men se till att du berättar receptionisten att ärendet är brådskande då du behöver se dem så fort som möjligt. Du kommer att behöva förklara situationen med din läkare, och de kommer då att förskriva det åt dig. Om du inte kan få en tid hos din läkare så finns det andra ställen som du kan gå. Försök ringa föreningen Familjeplanering, eller motsvarande i ditt land, ska detaljerna vara ganska lätt att få tag på på internet.
 3. 3
  Ta reda på vad som finns tillgängligt på ditt universitet eller högskola. Vid de flesta högskolor finns en vårdcentral med en läkare eller sjuksköterska, och det finns oftast någon tillgång till akuta preventivmedel. Om du är osäker på hur eller när det är tillgängligt sedan be en medlem av personalen, leta efter en affisch eller broschyr med information eller bara be att få prata med sjuksköterskan.
 4. 4
  Det är möjligt att helt enkelt samla akut p-piller från ditt lokala apotek. Men om du väljer att göra detta, det finns en avgift på minst £ 22 ofta mer. Apotekaren måste prata med dig privat att ta reda på om det är säkert för dig att ta p-piller och att se till att du förstår det. Om du vill göra detta så är det nog bäst att ringa apoteket först ta reda på om de kan ordinera det för dig.

Tips

 • Prata med din partner, eller framtida partner om preventivmedel val, och se till att eventuella nya partners är definitivt fri från infektion om du väljer att inte använda kondom.
 • Se till att du vet biverkningar av morgonen efter-piller.
 • Se till att få screenas för könssjukdomar, kan de orsaka stora problem om den inte behandlas, och många har inga symptom.
 • Få morgonen efter-piller så snart du kan, desto snabbare får du det, desto effektivare blir det.
 • Investera i en säkrare preventivmetod som passar din livsstil och relationer.

Varningar

 • Det finns möjliga biverkningar och dessa inkluderar: Sjukdom eller illamående (ungefär en av sextio kvinnor faktiskt kasta upp, men mer får en sjuk känsla), huvudvärk, magen Cche, känsliga bröst, observation av blod, yrsel. Läs bipacksedeln med din morgonen efter piller för mer information.
 • Bör inte tas av personer med dåliga leverproblem, men det är bra för nästan alla andra.
 • Om det är ineffektivt, det är okänt om den orsakar skada på det ofödda barnet.
 • Det är inte 100% effektiv, använd ett graviditetstest om du råkar missa din nästa period.
 • Använd inte på morgonen efter-piller som en regelbunden preventivmetod. För det första kommer din läkare inte upprepat ordinera det till dig gratis, och som kommer att resultera i att du spenderar en förmögenhet på det. Det andra, det är inte en mycket beroende form av preventivmedel, det är bara ca 90% effektivt, jämfört med 99% om man använde en kondom, eller 98% om du tar p-piller. Det är dumt att chansa. Samt att, är p-piller gratis på många ställen, så du behöver inte ta några chanser bara pop med din läkare. Kondomer är ofta gratis på universitet, högskolor och familj kliniker planering.
 • Tänk på att morgonen efter-piller inte bli av med någon STI (sexuellt överförbara infektioner), vilket kan orsaka massor av långsiktiga skador om man inte behandlar dem. Av denna anledning är det i ditt bästa intrest att ta reda på var du kan gå för att få screenas för könssjukdomar. Det kan vara en svår uppgift, men det är väl värt det för din sinnesfrid. Det enda sättet att helt skydda från STI är att använda en kondom.