Wke

Hur du använder tvättsprit

Använd tvättsprit för första hjälpen för mindre skärsår och skrubbsår. Om du upprätthålla en liten klippa eller nötning kan gnugga alkohol vara en billig och effektiv antiseptisk. För djupa eller allvarliga sår ska du få snabb läkarvård, men alkohol är effektiv för mindre sår.

Steg

Hur du använder tvättsprit. Använd 70% tvättsprit (isopropyl).
Hur du använder tvättsprit. Använd 70% tvättsprit (isopropyl).
 1. 1
  Använd 70% tvättsprit (isopropyl). Billigare, kan mindre koncentrerade lösningar också vara mindre effektiva. Gnugga alkohol är redan ganska billigt, så betala lite och få rätt grejer. Du kan också köpa den i bulk till billiga butiker om du behöver. Har en liten leverans av bomullstussar eller gasväv praktiskt för sådana situationer.
 2. 2
  Torka bort synlig smuts från såret med tvål och vatten. Använd en steril koksaltlösning skölja är också effektiv och ett alternativ om du har detta tillgängligt. Du behöver inte ta bort huden under rengöringen. Men om nötning har embedded signifikanta partiklar in i huden, kan en mer grundlig rengöring för att ta bort de flesta partiklar skapar en bra säng av intakt hud för bättre sårläkning.
 3. 3
  Häll tillräckligt isopropylalkohol på en ren bomullstuss eller en bit gasväv (objektet behöver inte vara steril, men bör vara ren). Applicera försiktigt ett tunt lager av alkohol till såret och låt lufttorka. Det är bäst att använda en koncentrisk cirkulär rörelse när sterilisera ett område, flyttar från centrum av såret utåt och inte upprepa med samma bomullstuss. Du kan göra detta två eller tre gånger med färska alkohol dränkta bollar tills övertygad om att huden har blivit väl förberedd. Lufttorka tar ca 10-15 sekunder. Inte blåsa på det som din saliv är inte steril och kommer sannolikt att förorena området, bara slappna av och vänta på att torka. Lufttorkning är mycket viktigt eftersom det är det steg som dödar bakterier - uttorkning av bakteriella väggar med alkohol dödar dem.
 4. 4
  Bandage med ett sterilt förband. Använd plåster för små nedskärningar. Sterila bandage och gasväv kommer att krävas för större områden.
 5. 5
  Ändra dressing dagliga, men du behöver inte använda alkohol igen. I själva verket använder alkohol på redan sterila sår kan torka ut huden och fördröja läkningen. Daglig applicering av trippel-antibiotisk salva, vaselin eller aloe vera för att hålla den fuktiga såret är alla bra alternativ. Kom ihåg att såret måste stanna fuktig och intakt hud behöver hålla sig torr för snabbast läkning. Lämnar såret öppet för luft kommer vanligtvis läka så bra, men du kanske inte får så bra resultat.

Tips

 • Klä steril såret dagligen med sår salva och sterila bandage.
 • Har 70% isopropylalkohol, sterila förband och sår salva på handen.
 • Använd en koncentrisk rörelse i tillämpningen alkohol till webbplatsen.
 • Ge tillräcklig tid för att lufttorka innan påklädning.

Varningar

 • Applicera inte på djupet sår.
 • Svälj inte isopropyl.