Wke

Hur du ger ett lavemang

Ett lavemang inför vätskor genom en slang in i tarmen. Lavemang används för att behandla svår förstoppning och att införa fluider till patienter som inte kan ta dem intravenöst, liksom för att administrera vissa läkemedel i flytande suspension. Görs på rätt sätt, är ett lavemang säker, effektiv och ett naturligt alternativ till laxermedel och laxermedel. Nedan följer stegen för att ge ett lavemang.

Steg

Hur du ger ett lavemang. Bestäm var lavemang ges.
Hur du ger ett lavemang. Bestäm var lavemang ges.

Förberedelser för lavemang

 1. 1
  Bestäm var lavemang ges. De tre vanligaste ställen för att ge ett lavemang är på en säng, på badrumsgolvet eller i ett badkar.
 2. 2
  Placera stödjande kroken i rätt höjd. Kroken bör vara 18 till 24 inches (45 till 60 centimeter) ovanför ytan där mottagaren av lavemang kommer att ligga, så att lavemang väska är upphängd 12 till 18 inches (30 till 45 centimeter) ovanför mottagarens anus. Detta är tillräckligt hög så att den lavemang lösningen gradvis kommer att strömma ut ur lavemang väska.
  • Att avbryta lavemang väska för högt kommer att öka det inkommande trycket och därmed lavemang mottagarens obehag. Suspendering påsen för lågt kommer att bringa fluiden att strömma tillbaka in i lavemang väska, vilket ger föga vätska att nå kolon
 3. 3
  Förbered för spill eller läckage. Om att ge ett lavemang i sovrummet eller badrummet golvet, placera en tjock absorberande dyna eller handduk där mottagaren ska ljuga. Om att ge lavemang i badkaret, är en absorberande handduk onödigt, men du kanske vill torka spill utanför mottagarens skinkor eller ben.

Förbereda lavemang lösningen

 1. 1
  Välj rätt vattentemperatur. De flesta lavemang bör ges till nära kroppstemperatur, eller mellan 98 och 105 grader Fahrenheit (37 till 40,5 grader Celsius). Lavemang kan ges med vatten så kallt som 86 grader Fahrenheit (30 grader Celsius) eller så varmt som 113 grader Fahrenheit (45 grader Celsius). Använda vatten kallare än 86 grader Fahrenheit kan orsaka kramper, medan du använder vatten varmare än 113 grader Fahrenheit kan skålla anus.
 2. 2
  Lägg nödvändig lösta för syftet med lavemang. Även kranvatten är tillräckligt för de flesta lavemang, kan det vara nödvändigt att lägga till något för att göra lavemang effektivare, eller om lavemang är avsedd för något annat än kolon rensningen.
  • Mild tvål tillsätts till lavemang lösningen när lavemang är avsett att lindra förstoppning. Lavemang tvål är speciellt framtagen för att vara mild nog för spädbarn men kan hantera den mest svår förstoppning. Lavemang tvål finns i paketen i de flesta medicinska utbudet butiker eller kan beställas från en lokal apotek. Ett paket är tillräcklig. (Flytande diskmedel bör inte ersättas, eftersom det kommer att irritera tjocktarmen och kan orsaka kolit.) Om lavemang tvål inte är tillgänglig, kan bakpulver bytas.
  • Salt tillsätts lavemang som är utformade för att mjuka upp avföring påverkade stället utlösa tarmen att utvisa dem. Generellt bör en tesked salt tillsättas per liter vatten (10 milliliter / kubikcentimeter salt per liter vatten). Mineralolja mjukar också avföring och smörjer tjocktarmen, men det kan sippra ut ur anus i upp till 24 timmar efter lavemang ges.
  • Natriumfosfat tillsätts till kommersiella lavemang lösningar för att rensa ut tjocktarmen innan en koloskopi eller sigmoidoskopi. Natriumfosfat drar vatten från blodet in i tjocktarmen, men ofta triggar intensiva kramper i processen.
  • Vissa läkemedel som penetrerar kroppen snabbare utan att gå igenom mag-tarmkanalen, såsom vissa cancer, artrit och fläckvisa denegeration mediciner, liksom några anti-illamående läkemedel, kan läggas till lavemang lösningen.
  • Barium lösning används i lavemang som ska behållas tillräckligt länge för att göra det möjligt för tjocktarmen som ska visas på en röntgenbild.
 3. 3
  Fyll lavemang väska eller spruta. Mängden lavemang lösning mottagaren kommer att kunna acceptera varierar beroende på storleken på mottagarens kolon och hur mycket avföring är inuti. Ett barn 11 år eller äldre har samma kolon kapacitet, i genomsnitt, som vuxen.
  • Om du använder en pre-uppmätt lavemang lösning, kan ett barn i åldrarna 5 till 10 år ges en fullständig flaska av ett barn-sized lavemang, medan ett barn i åldern 2 till 4 år behöver bara en halv flaska.
 4. 4
  Anslut påsen till slangen.

Administrera lavemang

 1. 1
  Coat slangen munstycket med ett smörjmedel.
 2. 2
  Låt nog lavemang lösning flöde genom slangen för att tvinga luften ur det. Detta kommer att minska kramp när lavemang administreras.
 3. 3
  Smörj anus och anus. Smörjmedlet bör tillämpas generöst på utsidan av anus och så långt upp i ändtarmen område som möjligt för både göra röret lättare att sätta in och skydda huden runt anus. Efteråt, torka av fingret med en vävnad. (Alternativt kan du sätta på gummi eller latex handskar innan smörjmedlet.)
 4. 4
  Få mottagaren i läge. Visserligen finns det flera positioner lavemang mottagaren kan vara i, de tre vanligaste positioner Sims 'ståndpunkt, knä-bröst position och ligger på rygg med böjda knän.
  • Sims läge kan användas om mottagande ett lavemang från någon annan eller ge ett lavemang till dig själv. Att anta Sims 'ställning, ligga på vänster sida med vänster ben rakt och höger ben böjt vid knät. Placera din vänstra arm bakom ryggen och din högra hand under kudden på huvudet. Om administrering av lavemang för dig själv, bör flödet reglerar klämman placeras där vänster hand kan nå den.
  • Knä-bröstet ställning kan vara mer bekvämt för någon som tar emot ett lavemang från någon annan, särskilt om mottagaren är gravid, och kan också kallas för i fall av svår förstoppning. I detta läge får mottagaren på händer och knän, platser 1 eller flera kuddar under bröstet och lutar på dem samtidigt som du vrider ansiktet åt sidan och vilar den på en annan kudde hans eller hennes armar lindas runt. Det lämpar sig inte att styra lavemang flöde om du ger det till dig själv, dock.
  • Använd liggande på rygg med böjda knän position om att ge dig själv ett lavemang liggande på badrumsgolvet eller i badkaret. Lägg en kudde under huvudet och se till att du kan nå flödesreglerande klämman innan du börjar.
 5. 5
  Sätt in röret in i ändtarmen. Vrid röret fram och tillbaka samtidigt som du sätter den för att göra det lättare att gå i. Röret bör införas högst 3 till 4 inches (7,5 till 10 centimeter) i ändtarmen utan att tvinga. Med lavemang mottagaren "bära ner" som om att ha en avföring kan hjälpa införandet processen.
 6. 6
  Låt lavemang vätskeflödet in i tjocktarmen långsamt. En föreslagen flöde är 4 till 8 ounces (118-236 ml) per minut. Har lavemang mottagaren ta långsamma, djupa andetag, mottagaren kan känna magen växa något under mottagning av lavemang, och magen och buken kan också blir fylligare. Stoppa flödet vid första tecken på kramper och har mottagaren ta snabba, ytliga andetag, sedan återuppta flödet när obehag passerar. Avbryta flödet så ofta som behövs för lavemang mottagarens komfort. Tillåt upp till 15 minuter för att administrera en stor volym lavemang.
 7. 7
  Massera buken långsamt och djupt i en moturs riktning. Detta fungerar lavemang lösningen högre upp i tjocktarmen och även hjälpa till att förflytta fekalt material från kolon väggarna. Starta från nedre vänstra sidan av kroppen, arbeta upp till bröstkorgen och sedan arbeta tillbaka ner på höger sida.
 8. 8
  Kläm av röret när lavemang stoppas. Detta kommer att förhindra återflöde in i påsen när det är dags att evakuera tarmarna.
 9. 9
  Ge lavemang tid att göra sitt jobb. I genomsnitt bör lavemang hållas mellan 5 till 15 minuter innan evakuera, med längre tider önskas för att lindra förstoppning. Om mottagaren känner lust att gå före denna tid, få honom eller henne att ta djupa andetag genom munnen för att slappna av.

Evakuera lavemang

 1. 1
  Komma till toaletten. Om mottagaren har problem håller lavemang in, antingen tryck skinkorna ihop eller tryck en hopvikt handduk mot dem för att hjälpa till att behålla den.
 2. 2
  Avlägsna lavemang röret.
 3. 3
  Har mottagaren huk över toaletten. Huk orsakar låren att trycka mot buken, hjälpa till att driva ut mer av lavemang lösning vid en given tidpunkt. Om huk är för svårt, låt mottagaren sitta på toaletten som för en normal avföring.
  • För att ytterligare stöd i utvisa lavemang lösningen, massera mottagarens buk i en medurs riktning.
 4. 4
  Utvisa lavemang. Den lavemang lösning, och allt avfall materia, ska komma ut inom några minuter. Om inte, har lavemang mottagaren ligga ner i Sims eller knä-bröst ställning, vänta tills lusten att evakuera avkastning, och försök igen. I varje fall kommer det att ta sannolikt flera evakueringar att rensa ut alla lavemang lösningen.

Tips

 • Om administrering av en serie av lavemang, endast den första bör ha något läggs till vattnet. Efterföljande lavemang bör vara kranvatten bara, att skölja ur någon tvål eller annan kemisk lösning som den första lavemang behandlades med och förhindrar irritation i tjocktarmen.

Varningar

 • Lavemang rekommenderas inte för personer i riskzonen för tarmperforering, eller för de med ulcerös kolit, divertikulit, Crohns sjukdom, inre hemorrojder eller rektal eller kolon tumörer.
 • En felaktigt gett lavemang kan leda till bristningar i tarmen eller ändtarmen, utlöser inre blödningar. Den som misstänker ett sådant brott bör omedelbart söka läkarvård.
 • Alltför många lavemang kan leda till elektrolytstörningar, överanvändning av lavemang natriumfosfat lösningar kan skada anal hål.

Saker du behöver

 • Lavemang påse eller burk
 • Colon tube
 • Slanghållare
 • Lavemang tvål, salt eller bakpulver (valfritt)
 • Skin smörjmedel (KY gelé, vaselin, vegetabilisk olja eller kall grädde)
 • Gummi-eller latexhandskar (valfritt)
 • Väskhängare (IV stativ), krok eller spik
 • Tung, absorberande dyna eller handduk
 • Destillerat vatten (i områden med frågor vattnets renhet)
 • Termometer