Wke

Hur bli av matförgiftning

Matförgiftning slår när du äter mat som är förorenat med bakterier eller annan toxin, eller som har naturliga giftiga egenskaper. De smärtsamma symptomen avtar oftast på egen hand efter några dagar, när källan till förgiftningen har lämnat kroppen, men det finns åtgärder du kan vidta under tiden att göra dig mer bekväm och påskynda återhämtningen. I svåra fall kan du behöva söka läkarvård.

Steg

Hur bli av matförgiftning. Räkna ut vad som orsakat matförgiftning.
Hur bli av matförgiftning. Räkna ut vad som orsakat matförgiftning.

Bestäm vilka åtgärder som ska vidtas

 1. 1
  Räkna ut vad som orsakat matförgiftning. Innan behandling av symtom på matförgiftning, är det viktigt att ta reda på vad som orsakade det. Tänk tillbaka till den mat du åt i de sista 4 till 36 timmar. Tyckte du prova något nytt? Gjorde något smakar lite off? Visste du dela mat med en vän eller familjemedlem som också upplever symtom? Här är de mest sannolika orsakerna till matförgiftning:
  • Livsmedel som har förorenats av e coli, salmonella, och andra typer av bakterier. Bakterier brukar dödas när maten tillagas och hanteras på rätt sätt, så denna typ av matförgiftning oftast resultat från dåligt tillagat kött eller mat som var kvar sitter utan kylning.
  • Giftiga fiskar, såsom blåsfisk, är också en vanlig källa till matförgiftning. Blåsfisk bör inte konsumeras om det inte har utarbetats av personal på en restaurang som är certifierad att göra så.
  • Giftig svamp, vilket kan se identiska till friska ätbara svampar, kan också orsaka matförgiftning.
 2. 2
  Bestäm om omedelbar medicinsk behandling krävs. Matförgiftning som orsakas av bakterier, speciellt när det slår en annars frisk person, är oftast behandlingsbara hemma. Men beroende på källan av matförgiftning och åldern på den person som har det, kan det vara nödvändigt att söka medicinsk hjälp omedelbart, innan man behandlar symptomen matförgiftning. Ring läkare om någon av följande situationer gäller dig:
  • Personen med matförgiftning åt giftig fisk eller svamp.
  • Personen med matförgiftning är ett spädbarn eller små barn.
  • Personen med matförgiftning är gravid.
  • Personen med matförgiftning är över 65 år.
  • Personen med matförgiftning upplever svåra symtom såsom andningssvårigheter, yrsel eller svimning, eller blodiga kräkningar.

Lindra symptomen av matförgiftning

 1. 1
  Begränsa fast föda. Matförgiftning orsakar kräkningar och diarré, naturliga kroppsliga funktioner som arbetar för att skingra giftet ur kroppen. Att äta mer fast föda kommer att orsaka mer kräkningar och diarré, så det är bäst att undvika att äta stora måltider tills du mår bättre.
  • Det borde vara självklart att du bör undvika att äta maten orsakat förgiftningen. Om du är osäker på vad som orsakade det, avstå äta någonting som inte har nylagad rätt innan du äter den.
  • Om du tröttnar på subsisting på buljong och soppa, äter vanlig mat som inte kommer att störa din mage, som bananer, vanligt kokt vitt ris eller rostat bröd.
 2. 2
  Drick mycket vätska. Kräkningar och diarré leda till vätskeförlust, så det är viktigt att dricka vatten och andra vätskor för att undvika uttorkning. Vuxna ska försöka dricka minst 16 koppar vatten om dagen.
  • Örtte, speciellt mint te, innehåller egenskaper som lugnar magen. Prova att dricka ett par koppar pepparmintste att stanna hydrerade och lugna ditt illamående.
  • Ginger ale och citron eller lime soda kan också hjälpa till med rehydrering, och kolsyran hjälper lösa ditt
  • Undvik kaffe, alkohol och andra vätskor som orsakar mer uttorkning.
 3. 3
  Byt elektrolyter. Om du förlorar en hel del näringsämnen genom uttorkning, kan du köpa en elektrolytlösning från ett apotek för att ersätta dem. Gatorade eller pedialite kommer att fungera bra också.
 4. 4
  Få massor av vila. Du kommer förmodligen känna sig svag och trött efter att ha gått igenom de symptom på matförgiftning. Sov så mycket du behöver för att hjälpa din kropp att återhämta sig snabbare.
 5. 5
  Undvik mediciner. Over-the-counter mediciner avsedda för att förhindra diarré och kräkningar kan faktiskt sakta återhämta sig genom att hindra de naturliga funktioner som eliminerar källan till matförgiftning.

Förhindra matförgiftning

 1. 1
  Tvätta dina händer, rätter och ytor kök. Matförgiftning orsakas ofta av bakterier som får överföras till livsmedel i form av otvättade händer, fat, skärbrädor, redskap eller arbetsytor. Vidta följande åtgärder för att förhindra att få matförgiftning på detta sätt:
  • Tvätta händerna med varmt vatten och diskmedel innan matlagning.
  • Tvätta dina rätter och redskap i varmt tvålvatten efter att de har använts.
  • Använd ett rengöringsmedel för att torka av dina diskar, bord, skärbrädor och andra ytor kök efter att förbereda en måltid, särskilt en som innehåller rått kött.
 2. 2
  Förvara livsmedel på rätt sätt. Se till att rå mat, exempelvis förpackningar med rå kyckling eller biff, hålls åtskild från livsmedel som inte behöver kokas, för att förhindra korskontaminering. Allt kött och mejeriprodukter bör kylas så fort du tar med den hem från marknaden.
 3. 3
  Koka köttet ordentligt. Cooking kött tills den når en inre temperatur som dödar bakterier kan förhindra bakteriell matförgiftning. Se till att du vet den temperatur som ditt kött ska kokas, och använda en stektermometer för att kontrollera temperaturen innan du är klar matlagning det.
  • Kyckling och andra fjäderfän bör kokas till 165 F (73,9 C).
  • Köttfärs bör kokas till 160 F (71,1 C).
  • Nötkött biffar och stekar bör kokas till 145 F (62,8 C).
  • Fläsk bör kokas till 160 F (71.1C).
  • Fisk bör tillagas till 145 F (62,8 C).
 4. 4
  Ät inte vild svamp. Födosök för vilda svampar har blivit en trend på senare år, men om du letar efter svamp under ledning av en expert, ska äta nyplockade svampar undvikas. Även forskare har svårt att skilja vissa ätliga och giftiga svamparter utan hjälp av biologiska tester.

Tips

 • Riskera inte äta mat som har suttit i kylskåpet ett tag. När du är osäker, kasta ut den!