Wke

Hur du handskas med ångest och depression

Depression och ångest brukar gå hand i hand. Everybody behandlar dessa tillstånd till en viss grad hela livet, men om dina symtom är hämma dig från att leva ditt liv, och verkar ha någon konkret orsak, då är det viktigt att du hittar en behandling. Läs den här artikeln för att lära sig hur man kan minska både svårighetsgraden och varaktigheten av dessa villkor.

Steg

Hur du handskas med ångest och depression. Motionera regelbundet.
Hur du handskas med ångest och depression. Motionera regelbundet.

Del ett: göra livsstilsförändringar

 1. 1
  Motionera regelbundet. Inte bara regelbunden motion minska sannolikheten för hjärtsjukdom och andra sjukdomar, har det också visats att behandla både depression och ångest. Det finns olika förklaringar till varför detta sker. Först, motion frigör endorfiner, en må-bra-kemikalier i hjärnan som förbättrar humör. Det minskar också vissa immunsystemet kemikalier som orsakar depression, och höjer kroppstemperaturen, som främjar avkoppling.
  • Regelbunden motion hjälper också dig komma i form och förbättra din allmänna utseende, vilket för många människor, är tillräckligt för att befria dem från deras självtvivel.
 2. 2
  Skär ner på alkohol. Människor som lider av ångest tenderar att vända sig till alkohol för att lindra deras spänning och nervositet. Även alkohol kan lindra symptomen tillfälligt, kommer det att göra dem faktiskt värre i längden. Även om du inte behöver klippa ut det helt, bör du minska definitivt ditt intag av alkohol.
 3. 3
  Byt till koffeinfritt. De höga halter av koffein som finns i kaffe kan förvärra ångest symptom på både kort och lång sikt. Överväga att byta till koffeinfritt, eller dricka te istället.
  • Grönt te innehåller fortfarande en del koffein, men kommer inte att ha samma extrema effekterna av kaffe.

Del två: flytta ditt perspektiv

 1. 1
  Lär dig att leva i nuet. Om du lider av ångest, är det för att du är orolig, osäker eller nervös om framtiden. Om du lider av depression, är det för att du är ständigt älta det förflutna, och projicera dina tidigare smärta på nuet. Att lära sig att uppskatta nuet kommer att ha en mycket positiv inverkan på ditt liv, men det är ingen lätt bedrift.
  • Ägna mer uppmärksamhet åt dina tankar. Det bästa sättet att stoppa älta det förflutna eller bekymrar dig över framtiden är att märka när dessa typer av tankar uppstår i ditt dagliga liv. När de gör det, då erkänna dem, märka dem "tankar," och låt dem tyna bort.
  • Börja meditera. Regelbunden meditation har visat sig lindra symptomen av stress och ångest. Överväg att gå en meditation center eller grupp i ditt område. De flesta center erbjuder gratis meditation instruktion och har veckovisa öppna hus.
  • Du behöver inte leva på ett kloster för att finna andlig upplysning. Ta en stund varje dag för att blunda, slappna av dina muskler, och fokusera all din uppmärksamhet på din andning. Om en tanke uppstår, då erkänna den och låt den försvinna. Ju mer du gör det, desto mer kommer du så småningom att kunna införliva det i ditt dagliga liv.
 2. 2
  Eliminera påtagliga negativitet från ditt liv. Även psykiska sjukdomar är oftast interna, kan de också hänföras till yttre omständigheter i våra liv. Eliminera dessa negativa förhållanden kan inte bota din sjukdom helt, men det kommer säkert att lindra dina symtom och hjälpa dig att ta reda på varför du känner hur du mår.
  • Om du är deprimerad eftersom du är missnöjd med hur du ser ut, och sedan komma i form, få en frisyr, köpa nya kläder, etc.
  • Om du är i ett missbruk eller olycklig relation, sedan avsluta det omedelbart.
  • Överväg att byta karriär om du är kroniskt missnöjd med ditt jobb.
  • Kom ihåg att du inte kan undvika negativa erfarenheter helt. Du måste göra både interna och externa förändringar för att se resultat.
 3. 3
  Cope med smärtsamma minnen. Många människor är deprimerade eftersom de håller på att en eller flera traumatiska upplevelser från det förflutna. Även om det är extremt svårt att radera dessa minnen, det finns saker du kan göra för att minska förekomsten i ditt dagliga liv. Om du är ständigt älta en eller flera negativa minnen, kan du prova följande övning:
  • Grieve minnet eller minnena. Om du känner behovet att gråta eller skrika, så gör det. Katharsis är en nödvändig del av läkningsprocessen.
  • Få dina tankar ut. Du kanske vill skriva ner dem om de är väldigt personlig, eller dela dem med någon du litar på. Vad du än gör, få dina känslor ute på något sätt. Beskriv vad som hände och hur det gjorde du känner.
  • Acceptera att det som hände har hänt, och ingenting kan göras för att ångra det. Istället för att önska och be för en tidsmaskin, vara tacksamma för att det verkligen är över, och att det alltid kunde ha varit värre. Alltid.
  • Tänk på vad du lärt dig från händelsen (s). Oavsett hur hemska saker kan ha varit, varje erfarenhet, både positiva och negativa, lär oss något. I själva verket, de smärtsamma erfarenheter är oftast de som lär oss mest och gör oss starkare. Ta en stund att vara tacksam för det du har vunnit.

Del tre: att söka professionell hjälp

 1. 1
  Hitta rätt terapeut för dig. Gör lite efterforskningar och träffa flera olika läkare innan du väljer en att hålla med. Under din första session, kommer din läkare att be dig beskriva dina symptom, hur länge de har funnits, och om ditt förflutna. Du kanske vill fundera på några av dessa frågor innan ditt första möte så att du kan organisera dina tankar och klargöra någon information om det behövs.
  • Psykiatriker är läkare som är licensierade att förskriva läkemedel. De kombinerar ofta samtalsterapi och medicinsk behandling, men inte alltid.
  • Psykologer fokuserar på samtal och kognitiv beteendeterapi. De är inte licensierad att förskriva läkemedel.
  • Om du är under arton år, prata med dina föräldrar om din sjukdom (om de inte redan är medveten om det) och be dem om hjälp med att hitta rätt läkare.
  • Vissa patienter är öppna för möjligheten av mediciner medan andra föredrar att ta den naturliga vägen. Du bör klargöra önskad metod för behandling med din terapeut på träffa honom eller henne så att du kan avgöra om det är en rätt passform. Kom ihåg att varje läkare har sin egen föredraget förfarande för behandling.
 2. 2
  Alltid få ett andra utlåtande. I sfären av psykiska sjukdomar, är det lätt att misdiagnose. Du bör se mer än en läkare för din sjukdom, åtminstone inledningsvis, särskilt om du har skrivit ett recept.
  • Kom ihåg att många psykiatriker har behandlar vissa läkemedelsföretag, vilket ger dem en bonus motiv att förskriva ett läkemedel som inte nödvändigtvis är i ditt bästa intresse.
  • Låt inte din läkare tvinga dig till att ta mediciner. Om du föredrar att gå på helt naturlig väg, då sång och låt din läkare veta. Om han eller hon fortsätter att insistera på att ordinera dig en medicin, kanske du vill överväga att träffa en annan läkare.
  • Om flera läkare insisterar på förskrivning du samma typ av läkemedel, bör du överväga att ge det ett försök. De flesta mediciner kan avbrytas efter ett år utan några skadliga biverkningar.
 3. 3
  Lägga kraft på din behandling. Du kan inte betala en terapeut för att fixa dina problem. Du måste aktivt engagera sig i dina terapisessioner, och vara ärlig och öppen med din läkare.
  • Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara den mest effektiva metoden för behandling av ångest och depression, men kräver mer engagemang och samarbete än samtalsterapi. Du måste vara öppen för att prova nya saker och driver förbi din komfortzon. Vissa läkare tilldelar sina patienter med "övningar" att gälla för deras vardag.
 4. 4
  Låt medicinering tid att arbeta. Om du har ordinerats en medicin för din sjukdom, så ge det tid att arbeta innan avbryta behandling. De flesta tar fyra till åtta veckor för att visa någon effekt, så ha tålamod.

Tips

 • När det är möjligt, försök att göra livsstilsförändringar innan de söker professionell hjälp. Inte bara kommer du spara tid och pengar, kommer du minska din risk för att vara fel diagnos och undvika eventuella biverkningar från mediciner.
 • Göra livsstilsförändringar först kommer också att hjälpa din läkare att diagnostisera dig, om du väljer att se en, genom att eliminera potentiella störfaktorer. Till exempel är många människors ångestsymtom tillskrivas ämnen som alkohol och koffein. Om du redan har eliminerat dessa ämnen, då läkaren kommer att ha en klarare bild av ditt tillstånd.

Varningar

 • Om du eller någon du känner överväger eller har en plan för att begå självmord, söka professionell hjälp omedelbart eller ring National Suicide Prevention Hotline: 1-800-273-8255.