Wke

Hur du kan hjälpa någon som har en panikattack


Här artikeln beskrivs det bästa gällande åtgärder att vidta för att lindra någon som lider en panikattack. Kom till stöd från vänner, familj och andra medlemmar av samhället när de drabbas av en oväntad panikattack.

Steg

Hur du kan hjälpa någon som har en panikattack. Förstå vad en panikattack är.
Hur du kan hjälpa någon som har en panikattack. Förstå vad en panikattack är.
 1. 1
  Förstå vad en panikattack är. En panikattack är en plötslig attack av extrem skräck, rädsla eller oro, även om det inte finns någon verklig fara föreligger. Det kan inträffa utan förvarning och utan någon uppenbar anledning. Symptomen är listade under tips avsnitt i denna artikel. I extrema fall kan symtomen åtföljs av en akut rädsla för att dö. Även om de är ganska beklämmande, panikattacker är vanligtvis inte livshotande och kan pågå 5-20 minuter. Det är viktigt att notera att de tecken och symptom på en panikattack kan vara liknande till de av en hjärtattack. Ha detta i åtanke. Även om de flesta panikattacker är inte dödlig, om en panikattack är på grund av en underliggande orsak såsom takykardi eller arytmi, eller astma, och / eller de fysiologiska processerna i det autonoma nervsystemet inte är i harmoni då döden kan inträffa. Okontrollerad takykardi kan leda till döden. Panikattacker väcka kroppen till en topp nivå av spänning som gör individen känner sig inte har kontroll över honom eller henne själv och detta beror på att sinnet förbereder sig för en falsk kamp eller flykt läge. I varje fall är kroppen i ett tillstånd av hög beredskap och kroppen tar över för att hjälpa offret ansiktet eller löpa från den upplevda faran verklig eller inte. Den hormonerna kortisol och adrenalin frigörs från binjurarna in i blodströmmen och processen börjar som är hjärtat av en panikattack. Kroppen kan reagera på en bråkdels sekund, tävlingarna sinnet och gör så ibland när individen inte är i någon fara, men sinnet inte kan skilja från en verklig fara än den som är i ens sinne. Om du tror det, då är det riktigt så långt som ditt sinne är berörda. Så återigen, panik så illa som det kan kännas eller synas kommer inte att döda en människa. Det har aldrig funnits ett registrerat fall av en person som dör av en panikattack i Europa eller någon annanstans för den delen, som ska lindra sinnet.
 2. 2
  Om detta är första gången den enskilde har haft något liknande, söka akut läkarvård. När du är osäker är det alltid bäst att omedelbart söka läkarvård. Om den enskilde har diabetes, astma eller andra medicinska problem, söka medicinsk hjälp.
 3. 3
  Ta reda på orsaken till attacken. Prata med den enskilde och avgöra om han eller hon har en panikattack och inte en annan typ av medicinsk nödsituation (t.ex. ett hjärta eller astmaanfall) som skulle kräva omedelbar läkarvård.
 4. 4
  Fastställa om det finns en orsak till rädsla och antingen försöka ta bort det eller överväga att ta individen från en källa till nöd till ett lugnt område. Ibland kan en person med panikångest kommer redan att ha tekniker eller läkemedel som de vet kommer att hjälpa dem att få igenom attacken, så fråga dem om det är något du kan göra.
 5. 5
  Prata med dem på ett betryggande men fast sätt. Var beredd på möjligheten för den enskilde att ha en intensiv önskan att fly. Försök och få dem att lugna ner sig (och för att göra detta, måste du behålla lugnet själv). Be den enskilde att vara stilla, men aldrig greppa, hålla, eller ens försiktigt tygla dem, om de vill flytta runt, tyder på att de stretch, gör jumping jacks, eller gå med dig för en rask promenad.
  • Om de är i deras hem, föreslår organisera garderoben eller annan kraftig städa upp som en aktivitet. Med sin kropp fastkilad för kamp eller flykt, rikta energin mot fysiska objekt och en ändlig, konstruktiv uppgift kan hjälpa dem att hantera de fysiologiska effekterna. Också den faktiska prestation kan ändra deras humör, medan en annan verksamhet för att fokusera på kan hjälpa till att bryta den ångest - speciellt om ångesten är över en social eller känslomässig situation där panik och spänning inte skulle hjälpa, och kan göra saker mycket värre.
 6. 6
  Avfärda inte deras rädsla på något sätt genom att säga saker som "det finns inget att oroa sig" eller "det är alla i ditt sinne" eller "du överreagerar". Rädslan är mycket verklig för dem just då, och det bästa du kan göra är att hjälpa dem att hantera - minimera eller avfärda rädslan på något sätt kan göra panikattack värre. Bara säga "det är OK" och gå vidare till andningen.
  • Känslomässiga hot är verklig som livet och döden hot mot kroppen. Det är därför det är viktigt att ta deras oro på allvar. Om sina rädslor inte är förankrade i verkligheten och de är reagerar det förflutna, ger vissa specifika verklighetskontroller kan hjälpa. "Det här är Don vi pratar om, blåser han aldrig upp i folks ansikten över misstag vägen Fred brukade. Han ska bara reagera som han alltid gör och förmodligen hjälpa. Det ska vara över snart och han kommer inte ser detta som en stor sak. "
  • Ställer frågan i ett lugnt och neutralt sätt "Är du reagerar på vad som händer just nu eller något i det förflutna?" kan hjälpa panikattack offret organisera sina tankar att erkänna tillbakablickar kontra omedelbar fara signaler. Lyssna och acceptera vad svar ges - ibland människor som har varit i kränkande situationer tidigare har mycket starka reaktioner på verkliga varningstecken. Ställa frågor och låta dem reda ut vad de ska svara på är det bästa sättet att stödja dem.
 7. 7
  Håll dig lugn och inte pressa den enskilde. Detta är inte tiden för att tvinga den enskilde att komma med svar eller att göra saker som gör deras ångest värre. Minimera stress genom att vara en lugnande inverkan och låta dem komma in i ett avslappnat tillstånd. Insistera inte de räkna ut vad som orsakade deras attack eftersom detta kommer bara göra det värre.
  • Lyssna stödjande om de spontant försöka reda ut vad det är de ska reagera på. Döm inte, bara lyssna och låta dem prata.
 8. 8
  Uppmuntra dem att försöka styra andningen. Återta kontrollen över sin andning hjälper till att eliminera symptomen och hjälper lugna ner dem. Många människor ta korta, snabba andetag när de drabbas av panik, och en del människor håller andan. Detta minskar syretillförseln som kommer att leda till att hjärtat rasen. Använd någon av följande metoder för att bidra till deras andning tillbaka till det normala:
  • Försök räkna andetag. Ett sätt att hjälpa dem att göra detta är att be den enskilde att andas in och ut på din räkning. Börja med att räkna högt, uppmuntra individen att andas in 2 och sedan ut för 2, gradvis öka räkna till 4 och sedan 6 om möjligt tills deras andning har mattats av och regleras.
  • Få dem att andas i en papperspåse. Om individen är mottaglig, erbjuda en papperspåse (se varningar), men tänk på att för vissa människor, kan den papperspåse sig vara en utlösande faktor av rädsla, särskilt om de har haft negativa erfarenheter med att knuffas in i den under tidigare panikattacker. Också, eftersom detta görs för att förhindra hyperventilering, kan det inte vara nödvändigt om du arbetar med någon som håller andan eller saktar deras andning när de panik. Om det är nödvändigt, emellertid, bör detta göras genom att växla omkring 10 andetag in i och ut ur påsen, följt genom att andas utan en väska för 15 sekunder. Det är viktigt att inte överdriva påsen andas ifall koldioxid stiger för högt och syrenivåer blir för låga, vilket orsakar andra allvarliga medicinska problem.
  • Få dem att andas in genom näsan och ut genom munnen, vilket gör utandning i en blåsning mode som att blåsa upp en ballong. Gör detta med dem.
 9. 9
  Förvara dem svalt. Många panikattacker kan åtföljas av värmekänsla, speciellt runt halsen och ansiktet. En kall objekt, helst en våt disktrasa kan ofta hjälpa till att minimera detta symptom och medhjälpare för att minska svårighetsgraden av attacken.
 10. 10
  Lämna dem inte ensamma. Stanna med dem tills de har återhämtat sig från attacken. Lämna aldrig någon som kämpar för att andas. En person med en panikattack kan verka som om de är ovänliga eller oförskämd, men förstår vad de går igenom och vänta tills de är tillbaka till det normala. Fråga dem vad som fungerat tidigare, och om och när de har tagit sin medicin.
 11. 11
  Kom ihåg att känslor är riktiga och att deras tankar kan racing. Försäkra dem om att du kommer att få dem att hjälpa, inte lämna dem ensamma, men tveka inte att omedelbart söka läkarvård inklusive en ambulans. Den enskilde kan agera på känslor, men de kan agera på ett sätt som sätter sig i omedelbar risk för allvarlig skada.
 12. 12
  Söka medicinsk hjälp. Om symptomen inte avtar inom 15 minuter, överväga att söka akut läkarvård. Gå inte att det ser ut som ett stort liv eller död situation, eftersom det oftast inte, men när du är osäker, ringa, även om det bara för att få råd. Kom också ihåg att ett besök till akuten bara kunde vara mer stressande. ER läkaren troligen kommer att ge patienten Valium eller Xanax och möjligen en betablockerare som Atenolol att lugna hjärtat och adrenalin i kroppen. Vissa panikattacker, men kan pågå i timmar, och föra den enskilde till ett sjukhus kan göra saker värre. Om detta är första gången han eller hon har haft en panikattack, kan de vill söka läkarvård eftersom de är rädda för vad som händer med dem. Om de har haft panikattacker i det förflutna, kan de dock veta att få akutvård kommer att förvärra deras tillstånd. Fråga dem. Detta beslut kommer i slutändan att bero på individens erfarenheter och dina interaktioner med honom eller henne.

Tips

 • Om de har ett husdjur närliggande forskning har visat att petting sin egen hund sänker blodtrycket.

Be dem att visualisera något vackert som havet eller en grön äng för att lugna sitt sinne.

 • Mindre vanliga symtom är:
  • Störande eller negativa tankar
  • Racing tankar
  • Känsla av overklighet
  • Känsla av hotande undergång
  • Känsla av förestående död
  • Blotchiness
 • Säg inte dem att lugna ner sig. Det kommer inte att fungera.
 • Om en papperspåse är inte tillgänglig, försök att ha en person använder sina händer kupade ihop. Andas in i det lilla hålet mellan tummen.
 • Panic-Attack-Symptoms.org-
 • Ta dem utanför om deras panikattack startade i ett trångt eller högljudd plats. De behöver koppla av och kanske få dem att sitta ner och gunga fram och fjärde att lugna ner sig.
 • Om någon nära dig har en panikångest och panikattacker är vanliga, kan det stam din relation. Hur du handskas med effekterna av panikångest på din relation är utanför ramen för denna artikel, men det bör behandlas med professionell hjälp.
 • Använd inte en papperspåse eller dina händer. Koldioxid tenderar att fastna, vilket gör det svårare att andas. Försök gnugga ett husdjur päls istället. Om det inte finns något husdjur i närheten, få dem att gnida sitt hår.. Om det inte finns något hår, prova Rogaine.
 • Symtomen omfattar:
  • Hjärtklappning eller bröstsmärta
  • Att påskynda hjärtat ränta
  • Snabb eller över-andning
  • Huvudvärk
  • Ryggsmärtor
  • Darrande
  • Stickningar i fingrar eller tår
  • Svettningar
  • Muntorrhet
  • Svårigheter att svälja
  • Yrsel / Lightheaded / Känsla som du ska svimma. (Detta är vanligtvis från hyperventilerar.)
  • Illamående
  • Bukkramper
  • Värmevallningar eller frossa

Varningar

 • Andning i en papperspåse orsakar i återandningskammaren av koldioxid, vilket kan resultera i respiratorisk acidos. Respiratorisk acidos är ett farligt tillstånd som stör bindningen av syre till hemoglobin (blod). Alla sådana försök att kontrollera panikattacker med en papperspåse bör övervakas noga, eller inte används alls.
 • Kontrollera att orsaken till dålig andning är inte astma, eftersom astma är en helt annan ställning och kräver olika behandlingar.
 • Om användning av metoden papperspåse, bör påsen endast placeras runt näsa och mun tillräckligt för att säkerställa att utandningsluften åter andades. Har aldrig placera påsen över huvudet och plastpåsar bör aldrig användas.
 • Panikattacker, särskilt till någon som aldrig har haft en tidigare, ofta kännas som hjärtattacker. Men hjärtinfarkter kan vara dödligt, och om det finns någon fråga om vilken det är, är det bäst att ringa räddningstjänsten.
 • Det bör noteras att många astmatiker har panikattacker. Det är viktigt att dessa människor återfå kontrollen över sin andning. Om en person inte att återställa sin andning till ett normalt mönster av andning och de inte söka akut läkarhjälp i tid, kan den resulterande astmaanfall få ödesdigra konsekvenser och i vissa fall kan leda till döden.
 • Täta panikattacker kan utlösas av kontinuerliga raserianfall varar flera timmar så det är viktigt att få behandling för raserianfall.
 • Under en panikattack, kan en astmatisk person som känner att de behöver sin inhalator grund av tryck över bröstet och andnöd. Se till att de verkligen har en panikattack och inte ett astmaanfall eftersom att ta en inhalator när den inte behövs kan förvärra en panikattack, eftersom läkemedlet är tänkt att påskynda hjärtfrekvens.
 • Tveka inte att ringa 911 för hjälp, detta är deras jobb!

Saker du behöver

 • Papperspåse (tillval)