Wke

Hur du handskas med tvångssyndrom

Är du ständigt kontrollera om dina läxor är gjort, är släckta och dörrar låsta? Eller är du trakasseras av olämpliga påträngande tankar som du måste ta itu med genom att utföra din speciella rutin? Denna artikel har skrivits för att hjälpa dig hantera Tvångssyndrom (OCD).

Steg

Hur du handskas med tvångssyndrom. Tvångssyndrom (OCD).
Hur du handskas med tvångssyndrom. Tvångssyndrom (OCD).
 1. 1
  Få ditt tillstånd diagnostiseras korrekt. Chansen finns, om du läser den här artikeln, så har du antingen redan fått diagnosen OCD eller allvarligt misstänka det. Se en psykolog och få ditt tillstånd diagnostiseras. Du kanske lider av OCD om du har något av följande symtom.
  • En vana att kontrollera allt flera gånger. Detta inkluderar saker som att kontrollera att du har låst din bildörr många gånger, aktivera belysningen på och av ett visst antal gånger för att se att de verkligen är avstängda, kontrollera att du har låst din bildörr, kontrollerar många gånger att dörren är låst, kontrollera att du har låst din bildörr, och upprepa saker om och om igen. Människor som lider av OCD inser oftast att deras tvångstankar är irrationella.
  • En besatthet med handtvätt eller smuts / föroreningar. Människor som lider av detta kommer att tvätta händerna efter vidrör något de anser "smittade".
  • Påträngande tankar. Vissa människor med OCD lider av påträngande tankar: tankar som är olämpligt och att orsaka stress till den sjuke. Dessa faller oftast in i de tre kategorierna av olämpliga våldsamma tankar, olämpliga sexuella tankar och hädiska religiösa tankar.
  • En kroppsliga besatthet. Vissa människor får tvångstankar över kroppsliga funktioner såsom att andas eller svälja. Detta är relaterat till påträngande tankar men fysiskt i naturen. Det är också sannolikt att vara relaterade till panikattacker och ångest och det kan också vara relaterat till ett fysiskt problem.
 2. 2
  Förstå besatthet / stressen / tvång mönster. Rutinen för OCD drabbade är oftast:
  1. Den besatthet. Den besatthet är tanken att du är förorenade, eller påträngande tankar, eller "behov" av att kontrollera allt flera gånger.
  2. Den stress. Fixeringen orsakar dig stor stress. Om din besatthet är det av "behovet" för att kontrollera att din dörr är låst tio gånger, är den stress som orsakas av den oro som du kanske bli rånad om dörren inte är faktiskt låst. Om du är besatt av att tvätta händerna flera gånger, kommer rädslan för smitta stressa dig. Slutligen, om du har olämpliga tankar t.ex. hädiska religiösa tankar, kan din stress kommer från en rädsla för straff.
  3. Tvånget. Tvånget är "rutin" du måste göra för att klara av den stress som orsakas av besatthet. Det skulle kunna kontrollera att lamporna är släckta fem gånger, säger några själv uppfunnit bön, eller tvätta händerna. Du kan hitta dig själv att hävda att den stress du lider som ett resultat av att behöva kontrollera låset flera gånger är mindre än den stress du kan gå igenom vid ett rån.
 3. 3
  Lär dig att klippa mönstret av. För att klara av tvångssyndrom, måste du lära dig att förhindra besatthet / stressen / tvång cykel från att gå vidare.
  1. Inse att dina tvångstankar är utanför din kontroll. Oavsett vad du gör, din besatthet, det är en kedja av påträngande tankar, upprepade gånger kontrollera något, eller lust att tvätta händerna igen kommer besatthet hända. Inget du kan göra här.
  2. Inse att den stress, å andra sidan, är i din kontroll. Din besatthet orsakar dig stress bara om du tror att den besatthet är rationell. Om du övertyga dig själv om att OCD är orsaken till din besatthet, har du ingen anledning att känna sig orolig. Säg din besatthet är påträngande hädiska religiösa tankar. Din stress kommer att orsakas av tanken att du kommer att straffas för dessa tankar. Om du övertyga dig själv om att dessa tankar är orsakade av din OCD, har du ingen anledning att betona. Gud (eller gudar, beroende på vad du tror) inte / inte bestraffa människor för tankarna till följd av psykiska sjukdomar av ens kontroll.
  3. Förstå att även om du misslyckas med att kontrollera stress, kan du hindra dig från att utföra tvång. Bara gör det inte. Säg din besatthet upprepade tvättar händerna. Om du tvingar dig själv att inte tvätta händerna i onödan, kommer du att kunna skära av cykeln i sista stadiet. Detta resulterar i en form av "exponering terapi" där du är "utsatt" för besatthet utan att tillåtas utföra tvång. Eftersom tiden går, kommer att hantera ditt problem blir lättare och lättare.
 4. 4
  Utsätta sig för rädsla. Detta är ett bra sätt att minska en viss rädsla eller fobi. Utsätta dig för en rädsla flera gånger kommer att bedöva dig till den. Anledningen till att vi har en rädsla är att vi förknippar det specifika objektet med en negativ känsla eller erfarenhet, om du ändrar det till en positiv upplevelse så kommer det inte längre att vara en rädsla!
 5. 5
  Låt inte OCD definierar vem du är. Du är mer än ditt tillstånd. Skriv en lista över alla de fantastiska egenskaper du besitter och läsa den igen varje gång du känner dig nere.
 6. 6
  Gratulera dig själv. Varje gång du uppnå något som du inte kunde uppnå innan komplimang själv och känna sig stolt. Även om det skulle vara en liten bedrift för en annan person, om du känner dig bra om det, så låt dig vet!
 7. 7
  Se en psykolog eller terapeut. Om du inte kan kontrollera ditt problem, och det börjar störa ditt sociala liv eller dagliga aktiviteter, se en expert. Du kan få behandling eller medicinering för att lindra dina symtom. När du letar efter behandling, se till att få förebyggande Exponering Response. Detta är den mest effektiva behandlingen tillgänglig nu.
 8. 8
  Om din OCD får dig att öva tvångsmässiga beteenden, lära sig att kontrollera dem. Vissa tvångsmässiga beteenden kan styras av dig själv. Om du har svårt att kontrollera dem, söka hjälp från en psykolog eller läkare.

Tips

 • Anförtro en vän om din OCD och dina ansträngningar för att ta itu med det. Det hjälper att ha lite stöd.

Varningar

 • Om din OCD blir ett stort problem och börjar störa ditt liv, omedelbart se en psykolog.