Wke

Hur du kan trösta en manet sting

Som ett bi stinger, kan maneter gaddar förbli inbäddad i offret. Behandla maneter svider involverar två steg. Det första steget är att stänga alla gaddar. Det andra steget är att ta bort Stingers från offrets hud. Om du inte kan komma till en läkare omedelbart, kan dessa steg ge lindring från maneten giftet.

Steg

Hur du kan trösta en manet sting. Ta bort Stingers genom att raklödder till sting området.
Hur du kan trösta en manet sting. Ta bort Stingers genom att raklödder till sting området.
 1. 1
  Behåll lugnet! Det finns bara ett fåtal jelly fisk vars sting är dödlig eller potentiellt dödliga. Panik skulle vara gagnlöst.
 2. 2
  Ut ur vattnet! Maneter svider kan vara mycket smärtsamt och du kan förlora din förmåga att simma.
 3. 3
  Ta bort Stingers genom att raklödder till sting området. Skrapa huden noga med ett rakblad, knivblad, eller kreditkort. Om du inte har ett plastkort, gnugga sand över den för att lösgöra Stingers och skölj bort det i salt vatten.
 4. 4
  Inaktivera återstående Stingers. I fallet med en vanlig gammal manet sting, blot eller häll 3-10% procent ättiksyra lösning (vit vinäger) på sticket med en ren trasa. Om ingen ättika är tillgänglig kan du använda salt vatten eller någon typ av till kött som har papain (papaya enzym) för att neutralisera giftet (Adolph s är en av val). Se varningar om behandlingen till kött. Om du inte kan använda till kött eller vinäger än prova följande:
 5. 5
  Ta något gift i huden genom att tillämpa en pasta av bakpulver och vatten och med en trasa täcker. Om möjligt, återanvända klistra var 15-20 minuter. Is kan appliceras för att stoppa spridningen av giftet tills någon av dessa är tillgängliga.
 6. 6
  Ta en mycket varm dusch. En 15-20 minuters varm dusch kan avaktivera giftet från vissa maneter, särskilt Hawaiian rutan maneter, carybdea alata.
 7. 7
  Lugna eventuella kvarvarande hudirritationer med over-the-counter antihistamin piller eller krämer som innehåller difenhydramin. Ett exempel är Benadryl (tm).
 8. 8
  Sök medicinsk vård om offret upplever några symptom värre än hudirritation eller har svårt att andas.
 9. 9
  Svåra svider måste lindas efter behandling för att hålla dem från att bli smittade.

Tips

 • Urinating på det hjälper inte. Det är en myt!
 • Om sting inträffade i salt vatten, med hjälp av vätskor som är mestadels sötvatten kan orsaka Stingers att injicera mer gift, inte mindre.
 • Hjälp finns på livräddare stativ / stationer.
 • Många gånger offret inte kommer att se vad varelse gjorde sveda. Alltid se en läkare så snart som möjligt efter att bli stucken av någon marin varelse.

Varningar

 • Detta är skrivet av egen erfarenhet och kunskap. Om symtomen kvarstår och förvärras, uppsök läkare omedelbart.
 • Använd skyddskläder och handskar för att ta bort maneter tentakler från en sting offer.
 • Ättika rekommenderas inte för portugisiska Man O 'War (en dödlig manet) svider).
 • Gäller inte någon av dessa lösningar i eller runt ögonen. Doppa en ren handduk eller trasa i lösningen och dab runt ögonen.
 • Vissa dödliga rutan maneter finns i havet runt Australien och vissa delar av Hawaii. Du har nästan ingen chans att överleva sin giftig gadd, inte behandlas omedelbart. Smärtan är olidlig och överväldigande. Efter neutralisering och avlägsnande Stingers, får konstgjord andning och hjärtmassage krävas. Där antivenin är otillgänglig, kan tryck-immobilisering användas på armar och ben efter inaktivering av stickande celler, medan patienten transporteras till närmaste vårdcentral. Inte alla box gelé är dödliga dock.
 • Applicera inte alkohol, sprit, ammoniak eller urin (se nedan) till sting platsen. Dessa åtgärder är myter och kan göra problemet värre.
 • Lämna inte till kött på huden i mer än 15 minuter.
 • När det till kött och behandlingar urin, ger litteraturen motstridiga rapporter om effektiviteten av dessa två behandlingar. Sunt förnuft säger att de endast användas som sista orterna. Om de används, börja med att behandla ett litet område. Om smärtan förvärras, avbryta behandlingen och kontakta läkare. Varierande grad av effektivitet till kött kan bero på de olika enzymer i olika märken. Den mest effektiva enzymet är papain, (papaya enzym.) Enzymet bryter ner de proteiner som bygger upp nematocysts som injicerar gift, göra dem till ofarliga aminosyror.