Wke

Hur får man den bästa servicen på apoteket

Medan grundläggande regler för att få en god service tillämpas (det vill säga vara artig med säljare), finns ytterligare några sätt att se till att du får den bästa (och säkraste) av tjänsten när på apoteket. Dessa instruktioner gäller för både over-the-counter läkemedel (som vem som helst fritt kan köpa utan att rådfråga en läkare, t.ex. acetylsalicylsyra, ibuprofen, Coldrex) och receptbelagda läkemedel (som inte kan köpas utan recept, t.ex. Diazepam och barbiturater). Så här gör du för att hjälpa ditt apotek hjälpa dig.

Steg

Hur får man den bästa servicen på apoteket. Innan du köper drogen, berättar farmaceut om alla andra läkemedel du kan använda, oavsett hur ofarliga det kan vara.
Hur får man den bästa servicen på apoteket. Innan du köper drogen, berättar farmaceut om alla andra läkemedel du kan använda, oavsett hur ofarliga det kan vara.
 1. 1
  Innan du köper drogen, berättar farmaceut om alla andra läkemedel du kan använda, oavsett hur ofarliga det kan vara. Detta gäller p-piller också.
 2. 2
  Vet vad apotekspersonal behöver veta:
  • Nämn några Matallergier du kan ha, speciellt om du är laktosintolerant, även om apoteket inte uttryckligen frågar.
  • Alla lever och njurbesvär bör också alltid tas upp.
  • Vissa milda antibiotika är OTC. När du köper någon av dessa, är det mycket viktigt att informera apotekspersonal om du har en historia av överkänslighet eller onormala reaktioner mot något antibiotikum.
  • Informera farmaceut om en ålder av någon annan du köper medicin för. Det finns i princip fyra åldersgrupper: Spädbarn - 0 och 4, Barn - 4 till 14, Vuxen - den 14 till 60 och gamla (eller Geriatric) - 60 +. Men alltid nämna den exakta åldern på personen.
 3. 3
  Vet den så kallade "generiska namn" av drogerna du ofta använder. Till exempel kan ett läkemedel med ett generiskt namn "acetylsalicylsyra" säljas under varumärkena Aspirin, Asperan, Acetisal, eller många fler. Det bästa sättet att göra detta är att skriva ner det generiska namnet på en lapp kortet så många mediciner har mycket likartade namn. Detta kommer att säkerställa att du inte tar fel medicin. Genom att nämna det generiska namnet på ett läkemedel, kommer du att hjälpa till apoteket föreslå en lämplig ersättare.
 4. 4
  Vet den "aktiva ingrediensen" av dina önskade mediciner. Till exempel består Coldrex (en populär anti-influensa förberedelser i Europa) av paracetamol (paracetamol i USA), koffein, askorbinsyra (det är den kemiska termen för vitamin C), och andra ingredienser. Här den aktiva ingrediensen är paracetamol, och de andra är blandade med den för att förbättra dess absorption av systemet, eller för att lindra symptomen medan paracetamol arbetar på orsaken.
  • Om apoteket erbjuder en specifik medicin för din sjukdom, be om alternativ med samma aktiva substans. Ofta finns det billigare substitut för dyra läkemedel, deras enda nackdelen är deras mindre kända tillverkare.
  • Om ditt lokala apotek har slut på en drog man använder, kanske du kan få med den aktiva beståndsdelen ensam. Detta är endast lämpligt med receptfria läkemedel, dock. I alla multi-ingrediens preparat, är den andel av ingredienserna och den totala mängden av blandningen noggrant beräknad och uppmätt att försäkra att de kompletterar varandras effekter. För OTC-preparat (som Coldrex exemplet ovan) kan du nöja det huvudsakliga aktiva ingrediensen ensam. För någon receptbelagd medicin, ta inte någon av de aktiva ingredienserna ensamma oavsett dosen.
 5. 5
  Verifiera doseringen. När du köper receptbelagda läkemedel, be apotekaren att skriva den lämpliga doseringen för varje dem på förpackningen. Detta sätt att apoteket kommer att kunna rätta till eventuella misstag som gjorts av din läkare när du fyller i. Detta kommer också att hålla dig från att överdosera på en potentiellt dödlig drog du kan ha misstagit för ofarliga.
  • Varje läkemedel har en maximal dagpenning dos, som anges i bipacksedeln. För att beräkna din dagliga dos, multiplicera den angivna aktiva ingrediensen för en enda tablett (t.ex. 500 mg paracetamol) med antalet förskrivna förvaltningar (t.ex. 3). Detta ger dig en daglig dos 1,5 gr. (1500 mg). Rådfråga din farmaceut och / eller din läkare om den beräknade föreskrivna dagliga dosen överskrider den dos som anges i bipacksedeln. Fast ibland en läkare skulle avsiktligt förskriva en överstigande dos, är det oftast ett misstag i recept som kan kosta dig dyrt!
  • Aldrig ändra (öka eller minska) den dos som din läkare eller apotekspersonal.

Tips

 • Gör en snabb beräkning av hur länge paketet du just köpt kommer att pågå, och be din lokala apoteket för att beställa en leverans av drogen tre dagar tidigare. Detta kommer att spara en hel del frustration, eftersom vissa receptbelagda mediciner är inte i en stor efterfrågan, och ditt lokala apotek kan inte hålla det i stora lager.
 • Fråga apotekspersonalen att dubbelklicka räkna dina mediciner, särskilt om de mediciner packades av ett annat företag eller genom en fyllning anläggning. Brist är ganska vanligt.
 • Ge ditt apotek feedback på något nytt läkemedel du har tagit. Det kommer att hjälpa dem i deras arbete.
 • Innan du köper en ny drog, eller en ersättning som du inte har använt tidigare, se till att läsa bipacksedeln bifogas för dig. Kolla efter möjliga kontraindikationer, och se till att de uppgifter som matchar dina symptom eller tillstånd.

Varningar

 • Ge aldrig eller rekommendera de mediciner som ordinerats till dig till någon annan, även om de uppvisar symtom precis som din.
 • Ge aldrig läkemedel avsedda för vuxna till barn. Även om det är relativt lätt att räkna om de enkla och dagliga doser av en vuxen version att matcha vad som ordinerats till ditt barn, gör inte det, såvida du inte har något annat alternativ. En 30 minuters bilresa till nästa apotek som eventuellt har barnens form av läkemedlet är alltid mycket billigare än vård och - möjligen - livet för ditt barn!
 • Rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du avbryter någon medicin som du har biverkningar.