Wke

Hur kan man kontrollera ett sår för infektion

Att få skärsår och skrubbsår är en del av vardagen. De flesta av dessa är sår läker utan svårighet. Men ibland inträder bakterier skadan och orsakar infektioner som kan vara farliga. Att lära sig att kontrollera ett sår för infektion är en viktig del för att hålla dig frisk.

Steg

Hur kan man kontrollera ett sår för infektion. Ta bort alla bandage från såret du inspekterar.
Hur kan man kontrollera ett sår för infektion. Ta bort alla bandage från såret du inspekterar.
 1. 1
  Ta bort alla bandage från såret du inspekterar. Kasta nedsmutsade bandage i soporna.
 2. 2
  Titta på din skada för rodnad eller. Huden kan också kännas varm vid skada området. Kontakta en läkare om något av dessa symptom är närvarande.
  • Observera såret för gulaktiga eller gröna pus. Denna urladdning kan också ha en obehaglig lukt. Du bör få vård så fort som möjligt.
 3. 3
  Känsla ny eller ökad smärta är ett symptom på en infekterad snitt. Smärta i sig själv eller med andra tecken kan tyda på en infektion är närvarande. Konsultera en läkare om du märker växande smärta på platsen.
 4. 4
  Undersök huden runt såret för röda linjer. Du kan märka dessa linjer som rör sig längs huden från skador. Detta tyder på en infektion har spridit sig in i ditt lymfsystemet.
 5. 5
  Leta lymfkörtlar (körtlar) närmast din skada. Bakterier är fångade i dessa körtlar under en immunrespons.
  • De närmaste lymfkörtlarna för armarna är armhålorna, för benen, skulle det vara din ljumskarna. På andra ställen på kroppen, skulle de närmast att söka vara noderna på vardera sidan av halsen.
  • Känn de utvalda lymfkörtlar för svullnad eller ömhet. Detta kan vara ett tecken på en spridning infektion, även om ränder linjer inte är närvarande. Du måste söka akut medicinsk vård på en gång.
 6. 6
  Byt ut den gamla bandage med en ny steril ena efter inspektion av skadan. Om det inte finns några tecken på infektion, kommer detta att skydda såret. Om det finns tecken på infektion, kommer ett sterilt bandage skydda såret från ytterligare föroreningar tills du kan se en läkare.

Tips

 • Skaffa tillräcklig belysning. Du kommer att se tecken på infektion snabbare i ett väl upplyst rum.
 • Viss dränering av ett sår är normalt, så länge som vätskan är tunn och tydlig. Vissa bakterier producerar pus som inte är grön eller gul. Du bör få medicinsk behandling om såret dränerar onormal färg.
 • Om du inte kan se några tecken på det helande, som en sårskorpa, då det kan vara ett tecken på infektion. Träffa en läkare.
 • Förutom symptom i såret, kan du också köra en feber, som är temperaturen över 98,6 F (37 C) muntligen eller en rektal temperatur på 99 F (37,2 C). Du bör söka läkarvård då en feber medföljer en eller flera av infektionen tecken som anges ovan.