Wke

Hur kan man undvika en aneurysm

Ett aneurysm är en utbuktning i väggen av ett blodkärl som orsakas av en försvagning av kärlväggen. Aneurysm kan förekomma i vilken blodkärlet, men de farligaste aneurysm är de som bildas i aorta eller artärerna i hjärnan, eftersom brister kan leda till döden upp till hälften av tiden de inträffar. Aneurysm är ofta svåra att upptäcka förrän de spricka och lika svårt att undvika, men det finns åtgärder du kan vidta för att hjälpa dig att undvika en aneurysm eller hindra en från brister om den upptäcks.

Steg

Hur kan man undvika en aneurysm. Måttlig ditt drickande.
Hur kan man undvika en aneurysm. Måttlig ditt drickande.
 1. 1
  Sluta röka. Förutom att öka risken för att utveckla emfysem och lungcancer ökar rökning också dina chanser att utveckla ett aneurysm. Du kan behöva din läkare om hjälp att hitta rätt program för att hjälpa dig att sluta.
  • Undvik också att utsätta dig själv för passiv rökning.
 2. 2
  Måttlig ditt drickande. Dricka för mycket alkohol kan också försvaga blodkärlens väggar, vilket ökar möjligheten att utveckla ett aneurysm. Om du har andra problem relaterade till överdriven alkoholkonsumtion, kan du behöva ge upp helt och hållet.
 3. 3
  Droger korrekt. Missbrukar droger, receptbelagda eller på annat sätt, kan leda till inflammation i blodkärl och bildandet av aneurysm. Habitual kokainmissbrukare är särskilt känsliga för utvecklingen av hjärnan aneurysm.
 4. 4
  Anta en hälsosam kost. Välj en diet med en mängd olika frukter, grönsaker, fullkornsprodukter, magert kött och icke-kött proteinkällor. Undvik överskott fett, kolesterol, natrium och socker.
 5. 5
  Motionera regelbundet. Motion minst 30 minuter varje dag kommer att hjälpa dig att undvika en aneurysm eller hindra någon från att brista. Din läkare kan rekommendera lämpliga övningar för dig.
 6. 6
  Övervaka din hälsa. Viktiga faktorer för att undvika ett aneurysm eller hindra en från att brista inkluderar övervaka din vikt, kolesterol, blodsocker och blodtryck.
  • Om minst två andra medlemmar i din familj har haft aneurysm, bör du undersökas för möjligheten att utveckla ett aneurysm själv. Läkare rekommenderar normalt sådana rastreringar vart 5 år.
 7. 7
  Hantera din stress nivå. Vidtar åtgärder för att hantera din stress nivå kan hjälpa dig att undvika att utveckla ett aneurysm eller, bokstavligen, "poppar ett blodkärl."

Tips

 • Vissa läkare rekommenderar att patienter som löper risk att utveckla aneurysm eller deras bristning ta acetylsalicylsyra i lågdos för att förhindra uppbyggnad av arteriell plack som kan försvaga blodkärlens väggar. Rådgör med din läkare för att avgöra om denna behandling är rätt för dig.

Varningar

 • Stora spruckit hjärnan aneurysm kan orsaka smärta bakom ena ögat, en dilaterad elev eller nedhängande ögonlock, dubbelseende eller dimsyn, eller domning eller förlamning på ena sidan av ansiktet.
 • Det vanligaste symtomet på en brusten hjärna aneurysm är en svår huvudvärk. Andra symtom är kramper, illamående, kräkningar, ljuskänslighet, synproblem, förvirring eller medvetslöshet. (I vissa fall är bristning föregås av ett läckage av blod, vilket ger en plötslig, svår huvudvärk.) Summon akut hjälp omedelbart om du eller någon annan upplever svår huvudvärk, kramper eller medvetslöshet.