Wke

Hur man börjar preventivmedel

Många kvinnor väljer att ta preventivmedel för att förhindra graviditet eller för att hålla sina menstruationscykler konsekvent. När en kvinna och hennes läkare besluta att det är bäst att börja ta preventivmedel, har kvinnan att fatta ett beslut, tillsammans med sin läkare, om vilken typ av preventivmedel är bäst för henne och hennes livsstil. När du väljer det preventivmedel som är rätt för dig och din kropp, måste du följa några enkla steg för att börja ta preventivmedel korrekt.

Steg

Hur man börjar preventivmedel. Skapa ett schema för att ta dina piller.
Hur man börjar preventivmedel. Skapa ett schema för att ta dina piller.

Steg för att starta alla typer av p-piller

När du har fastställt att p-piller är den vanligaste formen av preventivmedel för dig, finns det några enkla steg att följa när du börjar ta piller.

 1. 1
  Börja ta piller. Du kan starta någon typ av p-piller när som helst under din cykel. Människor ofta felaktigt tror att kvinnor måste börja sina piller vid en viss punkt i sin menstruationscykel, såsom den första dagen som de börjar sin tid. Lyckligtvis är detta inte fallet. Men om du börjar ta din första p-piller under fem dagars tid efter att du startar din tid kommer du att skyddas mot att bli gravid direkt och kommer inte att behöva använda någon extra back-up preventivmetoder. Starta någon annan tid är också okej, men du kommer att behöva använda en annan form av preventivmedel i ungefär en vecka.
 2. 2
  Skapa ett schema för att ta dina piller. Det är mycket viktigt att ta dina piller vid samma tidpunkt varje dag. Detta kommer att hålla dem som arbetar konsekvent genom att upprätthålla en stadig ström av hormoner och hålla dem ordentligt balanserad vid alla tidpunkter. En konsekvent schema kommer också att hjälpa dig att komma ihåg när du ska ta dem. De flesta kvinnor tycker att det är bäst att ta sitt piller runt frukost tid eller strax innan de går till sängs.
 3. 3
  Vet hur man starta om preventivmedel när du har en baby. Tiderna varierar beroende på p-piller och amning:
  • Om du tar ett piller som har både östrogen och gestagen, måste du vänta tre veckor efter att du föder.
  • Kvinnor som ammar sitt barn ska behöva vänta sex veckor innan dessa piller.
  • Om p-piller du tar bara innehåller gestagen, kan du börja ta dem när som helst efter att du har fött barn, och du kan ta dem omedelbart även om du ammar.

Andra metoder för födelsekontroll förutom p-piller

Om du har beslutat att p-piller inte längre är rätt för dig, måste du bestämma om en alternativ metod för födelsekontroll. Det finns gott om alternativ för kvinnor, alla med olika steg som måste följas för att börja ta varje typ.

 1. 1
  Få ett recept från din läkare om du vill börja ta plåstret preventivmedel. Plåstret är en typ av hormonellt preventivmedel liknar piller. I stället för en daglig tablett, är ett plåster placeras på huden och bäras under en vecka. I slutet av veckan det ersätts därefter med ett nytt plåster. Du kan sätta plåstret på olika delar av din kropp och du kommer att behöva ändra den på samma dag under tre veckor.
 2. 2
  Läs om hur du använder skottet preventivmedel om du väljer denna metod för födelsekontroll. Du kommer också att behöva ett recept från din läkare för denna typ av preventivmedel. De flesta kvinnor tycker att preventivmedel skott för att vara en mycket enkel metod för födelsekontroll. Du behöver inte komma ihåg att ta ett piller varje dag och behöver bara få skottet var tredje månad. Du kommer att behöva gå till läkaren för att få ditt skott varje gång, och en del kvinnor tycker att det är lite obekvämt. Det är också mycket viktigt att få skottet under tre månaders span. Om du väntar längre än tre månader för att få ditt skott, dina chanser att bli gravid ökar kraftigt.
 3. 3
  Om du är villig att spendera lite extra pengar, kan du få en form av preventivmedel som du bara kommer att behöva byta vart tredje år. Det finns en mängd implantationsställen stavar som används som en inre form av hormonella preventivmedel. Det är en mycket liten stav som läkaren infogar i din arm. Din läkare kommer att bedöva området i armen där staven ska sättas in och det tar bara några minuter att sätta staven.
  • Om du bestämmer dig för att en implantation enhet är inte rätt för dig, kan det tas bort när som helst av din läkare. Denna process tar lite längre tid än implantation, men det kan göras mycket lätt.
 4. 4
  Börja använda vaginala ringar preventivmedel på en dag som du och din läkare bestämmer är bäst för dig. Liksom piller, om du börjar med ringen under de fem dagar efter mensen börjar, kommer du att skyddas omedelbart. Du måste sätta in ringen själv i slidan och lämnar den på plats i tre veckor i följd. Efter de tre veckorna, kommer du ta bort den för en vecka och sedan börja om igen för de kommande tre veckorna. Ringen behöver inte tas bort vid samlag och ska stanna på plats lätt för hela tre veckor.
 5. 5
  Tänk spiralen för födelsekontroll. Den största skillnaden mellan en spiral (spiral) och en vaginal ring är att spiralen måste infogas av din läkare. En spiral kan pågå i upp till tolv år och är mycket billigt eftersom du bara måste få det införas en gång under denna period. Däremot har spiralen varit kända för att orsaka en del obehag för kvinnor när man har det insatt. En del läkare kommer att ge dig smärtstillande medicin att ta när den sätts in.
  • Var medveten om att när du går till har spiralen insatt, kanske du vill ta med någon att köra dig till ditt besök. Det kan också vara en bra idé att rensa ditt schema för dagen så att du kan vila tills obehaget försvinner.

Tips

 • Det är viktigt att förstå att även om ett preventivmedel är rätt för en kvinna, kan det inte vara rätt för nästa kvinna. Varje kvinnas kropp är annorlunda, vilket gör det mycket viktigt att diskutera olika typer av preventivmedel med din läkare. Alltid vara väldigt ärlig med din läkare om ditt sexliv och din kropp.
 • Var noga med att diskutera med din läkare eventuella biverkningar de olika typerna av preventivmedel kan ha.

Varningar

 • Det är alltid klokt att ha en hälsokontroll med din läkare innan du tar preventivmedel.
 • Läs varningarna åtföljer varje preventivmedel. Om du har några frågor eller oklarheter, fråga din läkare eller sjukvårdspersonal för ytterligare råd. Detta är särskilt viktigt om varningarna diskutera eventuella villkor som du kan ha eller att du är medveten om att vara i din familj.