Wke

Hur man behandlar ett munsår eller feber blåsor

Herpes simplex, även känd som munsår eller feber blåsor är smärtsamma förändringar som vanligtvis bildar på läpparna, haka, kinder, eller näsborrar. Blåsorna vänder vanligtvis i gul-Crusted sår och sedan försvinner inom ett par veckor. Tyvärr, människor som får munsår, som orsakas av herpes simplex-virus (oftast typ 1), i allmänhet få utbrott om och om igen, och de är mycket smittsam. Medan det finns inget botemedel eller vaccin vid denna tid, det finns saker du kan göra för att lindra smärtan av munsår, påskynda läkning och stoppa dem från att sprida sig.

Steg

Hur man behandlar ett munsår eller feber blåsor. Kontrollera att du har ett munsår.
Hur man behandlar ett munsår eller feber blåsor. Kontrollera att du har ett munsår.
 1. 1
  Kontrollera att du har ett munsår. Ett munsår är detsamma som en feber blister, men det är inte samma sak som en kräfta öm. Cankerskav är som sker inne i munnen. Även munsår kan ibland utvecklas inne i munnen, de är oftast mindre än kräfta sår, och de börjar som blåsor. Cankerskav är inte smittsam, och de är inte orsakas av ett virus, skiljer så behandling från det för munsår. Kontrollera med din, kan vem bestämmer vilka problem du har antingen genom att titta på den eller utför ett test.
 2. 2
  Känna igen tecken på en förestående utbrott. Innan du kan faktiskt se ett munsår, kommer du förmodligen att kunna känna en lätt stickande eller brännande någonstans runt munnen där munsår kommer att bryta ut. Du kanske också kunna känna en liten bula eller hårdhet i huden vid denna punkt. Ju tidigare du kan upptäcka ett utbrott, desto snabbare kan du vidta åtgärder för att påskynda ditt tillfrisknande. Andra tidiga symtom är:
  • Klåda i läpparna eller huden runt munnen
  • Halsont, svullna körtlar, och smärta vid sväljning
  • Feber
 3. 3
  Karantän din ömma vid första tecken på ett utbrott. Herpes simplex-virus är mycket smittsam, så undvika eller andra mun-till-kroppen aktiviteter när som helst under ett utbrott. Också undvika att dela bestick, koppar, eller strån med andra människor, och diska och redskap noggrant med desinfektionsmedel tvål. Försiktigt tvätta blåsor med tvål och vatten kan också bidra till att förhindra spridningen av sjukdomen.
  • Tvätta händerna ofta, och försöka undvika att beröra såret. Om du rör vid munsår, kan du sedan sprida det till andra människor eller till andra platser på din egen kropp, såsom och könsorganen.
 4. 4
  Ta ett oralt antiviralt läkemedel. Några receptbelagda antivirala läkemedel, såsom Penciclovir, Acyclovir, och Famciclovir, har godkänts för behandling av herpes utbrott. Dessa mediciner inte bota herpes, och de har inte visat sig vara effektivt för att förhindra utbrott, men de kan påskynda läkningen och minska svårighetsgraden av ett utbrott. De är i allmänhet mest effektiv om du börjar ta dem så fort du märker de första tecknen på en förestående utbrott.
  • Om du har mycket frekventa utbrott, kan din förskriva dessa läkemedel tas dagligen, även i frånvaro av symtom, att undertrycka framtida utbrott. Undertryckande terapi kan vara effektiv för vissa människor, men kliniska studier har inte visat utbredd framgång.
  • Antivirala läkemedel för herpesvirus arbete genom att störa virusets replikering takt. Ju mer DNA-replikation av viruset störs, desto mer tid ditt immunförsvar kommer att ha bekämpa utbrottet.
 5. 5
  Ta en aktuell antiviral medicinering. Utvärtes läkemedel, såsom dokosanol och Tromantadine kan vidtas för att begränsa utbrottet. Även om läkarna inte vet exakt hur Docosanol slagsmål herpes simplex, vet de att det in i cellers cytoplasma. Tromantadine fungerar genom att ändra ytan sammansättningen av hudceller.
  • Tea tree olja kan också användas som en effektiv topisk antiviral. Lös lite tea tree olja i två eller tre gånger så mycket vatten och tillämpa det periodvis i området innan munsåret har bildats i flera timmar. Detta kan bidra till att förhindra skada från att bildas.
 6. 6
  Behandla. Som namnet feber blåsor antyder, är munsår ibland åtföljs av en feber, särskilt hos yngre barn. Om feber förekommer, använda febernedsättande läkemedel såsom paracetamol och övervaka febern noggrant.
  • Kämpa feber med ljummet bad, kalla kompresser på inre lår, fötter, armar och nacke, varmt te, popsicles, och tillräcklig sömn.
 7. 7
  Lindra smärtan. Over-the-counter munsår krämer kan hjälpa till att lindra smärtan av munsår, vilket kan smärtstillande medel såsom acetylsalicylsyra, paracetamol och ibuprofen. Det är viktigt att notera, eftersom munsår ofta drabbar unga, bör att aspirin allmänhet inte ges till små barn på grund av risken för Reyes syndrom, en sällsynt men potentiellt dödlig sjukdom.
  • Ice såret för en effektiv temporär smärtstillande. Använd en kylklamp, snarare än att röra isen direkt på såret, och hålla sig i rörelse isen runt. Gör inte is i mer än 10-15 minuter åt gången. Tillämpa värme till såret kan också ge lindring.
  • Om munsår är inne i munnen, gurgla med kallt vatten. En annan strategi för effektiv smärtlindring skulle vara att gurgla med saltvatten.
 8. 8
  Ha tålamod. Om den lämnas obehandlad, kan ett munsår pågå från åtta till 10 dagar. Fram till dess är det inte mycket du kan göra. Undvik att klämma eller plocka på en öm, eftersom detta kommer bara att sakta läka.
 9. 9
  Kontakta läkare om du har ett nedsatt immunförsvar eller om du upplever en särskilt svår utbrott, en feber som inte går ner, ett utbrott som varar mer än två veckor, eller irritation i ögonen. Vissa utbrott kan vara allvarliga.
  • Personer med redan försvagad-löper särskild risk för långsiktiga komplikationer eller dödsfall från ett herpesutbrott.
  • Herpes infektioner i ögonen är en av de främsta orsakerna till blindhet i många länder, så var mycket noga med att inte sprida smittan till dina ögon, och om du har någon irritation i ögonen, se din läkare omedelbart.
 10. 10
  Förhindra munsår utbrott med ett antal olika metoder. Även herpes simplex är fortfarande obotlig, kan du förhindra utbrott innan de inträffar efter:
  • Bära solkräm på läpparna och andra utsatta områden. Zinkoxid kan hjälpa förhindra utbrott hos människor vars utbrott utlöses av solexponering.
  • Tvätt handdukar, dukar och sängkläder i kokande vatten efter varje användning.
  • Inte ha oralsex om du har munherpes. Detta kan sprida herpes könsorganen, även om blåsor eller lesioner inte är närvarande.

Tips

 • Man tror också att stress kan orsaka utbrott i vissa människor, och så öva avslappning tekniker till nivåer kan avvärja utbrott för dessa människor.
 • Vissa kvinnor upplever kallt öm utbrott under eller strax före menstruation.
 • Så fort du känner den brännande, stickande känsla som berättar om en förestående utbrott, doppa en tops i tvättsprit eller tea tree olja och tillämpa det till stickningar plats känns "varm". Gör detta 2-3 gånger per dag eller mer kan dämpa eller förhindra att breakout. (Om såret är direkt på läpparna, vara mycket försiktig med att inte få alkohol i munnen - det smakar hemskt.) Dessutom gör allt du kan för att undvika irriterande eller vidrör platsen för att förhindra försämring av breakout, bromsa läkningsprocessen, eller spridning av viruset.
 • Ett försvagat immunförsvar troligen låter utbrott i allmänhet, så det är en bra idé att försöka hålla sig så frisk som möjligt genom att äta rätt, motionera och undvika allergener, droger och överdriven alkoholkonsumtion.
 • Viss forskning har kopplat herpesutbrott med aminosyran arginin, som finns i livsmedel som choklad, cola, ärtor, spannmål, jordnötter, gelatin, cashewnötter och öl. Bevisen är inte entydiga på denna punkt, men om du har täta utbrott, kanske du vill prova att begränsa din konsumtion av dessa livsmedel och eliminera förbrukningen under utbrott.
 • Du kan också ha framgång med aktuella salvor, såsom Abreva och Denavir. Båda är utformade för att behandla virusinfektion lokalt och främja snabb läkning. Abreva är receptfritt och finns tillgängliga över disk.
 • För att tillfälligt dölja ett munsår, applicera ett skikt av flytande bandage för att täcka hela öm och låt torka helt. Applicera ytterligare ett lager och låt torka igen. Vad detta innebär är täcka såret och ger en slät yta för applicering av läppfärg eller läppstift, och även skyddar såret från ytterligare infektion. När den är helt torr, använd en läpp pensel (detta kan steriliseras genom blötläggning i kokande vatten och blekmedel) och tillämpa en tillräckligt mörk nyans av läppstift som täcker munsåret, och sterilisera penseln igen efter användning.
  • Bara se till munsår är helt täckt med flytande bandage innan läpp-färg för om inte, kunde lip-color/lipstick irritera / förvärra ont.
  • Se till att använda en tillräckligt mörk nyans av läppstift för att dölja öm.
  • För att ta bort, tvätta noga och se till att torka munsår så mycket som möjligt med alkohol.
  • Använd inte denna eller någon metod som "tätar" munsåret alltför ofta, eftersom det kommer att störa läkningen och torkningsprocessen.
 • En billig lösning för att lindra smärtan är användningen av muntliga bedövningsmedel som Chloraseptic. Det kan appliceras flera gånger om dagen med hjälp av en tops.
 • Om öm utbrott på dina läppar, tillämpa lib balsam flera gånger om dagen. Om tillämpas från början av utbrottet detta kan stoppa blister från formning till en sårskorpa och därmed minska längden på utbrottet. Var försiktig - om du trycker för hårt på den ömma du kan bryta den och få den att skorv. För att förhindra att viruset sprids, är det viktigt att du använder fingertoppen eller en bomullspinne för att applicera läppbalsam, och låt inte fingret eller bomullspinne röra läppbalsam efter att det rört din ömma. Tvätta händerna efter applicering av läppbalsam.
 • Det är möjligt att aminosyran L-lysin (en essentiell aminosyra för frisk vävnad i munnen) kan hjälpa till att förhindra utbrott. Om du ofta får utbrott kanske du vill prova att ta en lysin tillskott dagligen. Medan de vetenskapliga tester är fortfarande ofullständiga, verkar det att fungera för vissa människor. Titta efter etiketten L-lysin på hyllorna, och det är oftast finns i en 500mg tablett. Ofta sådana kosttillskott innehåller zink, också tänkt att hjälpa.
 • Hormonella förändringar kan ibland föranleda ett utbrott. Bli inte förvånad om vissa former av preventivmedel (t.ex. på morgonen efter-piller) orsaka ett utbrott.
 • Vissa människor ansöka gel antiperspirant eller cologne till munsår på natten för att torka ut. Den antiperspirant / Alkoholkomponenten kan hjälpa torka ut såret.
 • Vissa tycker att den receptbelagda medicinen Valtrex är det bästa sättet att bli av med ett munsår, se en läkare om du vill fortsätta denna behandling riktning.
 • Ibland, om mycket lätt skrapas med en nål, kommer oljan inuti munsåret komma ut, minska smärtan och läkningstiden. Även om detta kan vara sant, feber blister kommer skorv upp för ett par dagar tills det slutligen faller av.
 • En lera-mask produkt är utmärkt för en sipprande munsår. Använd den till ont på natten för att torka upp. Om såret är på dina läppar, kan du dölja leran under dagen med hjälp av en borste läppenna (som du slänger eller desinficera efter utbrottet) och blanda lite läppstift med leran. Det kommer att täcka din ömma och hålla den från sipprar under dagen, ofta en av de mest obehagliga aspekterna av att ha ett munsår.

Varningar

 • Använda alkohol eller nagellack remover (som rekommenderas på platser hem avhjälpa) på ett sår som redan har brutit ytan, eller ens på något som inte har, kan orsaka (ibland riktigt fula) ärr på eller runt munnen, eftersom de är ganska hårda ämnen.
 • Ett utbrott kan vara smittsam även efter alla sår har läkt. efter en vecka Herpes kan överföras utan några tecken på ett utbrott är närvarande.
 • Denna artikel är en allmän vägledning och är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning. Herpes simplex 1 kan vara ett mycket allvarligt tillstånd, och det är viktigt att rådgöra med din läkare om behandlingsalternativ.
 • En sökning på Internet för munsår eller feber blåsor kommer att dyka upp en mängd huskurer, från vitamintillskott för Poison Ivy! Som med alla tillstånd, kan naturläkemedel rättsmedel verkligen vara effektiv för vissa människor, men de kan också ibland vara farligt. Använd ditt sunda förnuft, och rådfråga din läkare om du är osäker.
 • Herpes simplex typ 1 orsakar de flesta fall av munsår, men herpes simplex typ 2 (genital herpes) kan också orsaka dem ibland.