Wke

Hur tar man bort en inåtväxta hår

En inåtväxta hår är faktiskt ett hår som lockar tillbaka på sig själv och börjar växa tillbaka in i hårsäcken, eller ett hår som inte växa ur follikeln och stannar inbäddade i huden. Inåtväxta hårstrån kan påverka ansiktet, halsen, benen, eller någon del av kroppen. De är oftast bara mindre irritationer, men kan vara smärtsamma eller fula. Dessutom, om de lämnas obehandlade, inåtväxta hårstrån kan bli infekterade. Tyvärr, medan inåtväxta hår är vanligare med människor som har lockigt hår, kommer nästan alla att få en någon gång, och om du rakar regelbundet, kanske du måste ta itu med inåtväxta hårstrån ganska ofta. Fick ett nu? Följ dessa anvisningarna för att bli av med det, och hålla den från att komma tillbaka.

Steg

Hur tar man bort en inåtväxta hår. Applicera en klick akne medicin.
Hur tar man bort en inåtväxta hår. Applicera en klick akne medicin.

Exfolierande metod

 1. 1
  Exfolierar området. Två gånger om dagen, skrubba inåtväxande hår försiktigt. Detta kommer att bidra till att avlägsna alla döda hudceller, smuts och oljor som kan fångstmetoder inåtväxande hår. Det kan också fysiskt knuffa spetsen på håret ur huden. Försök att träffa inåtväxta hår från en mängd olika riktningar. Använd en peeling handske, eller prova någon av följande exfolierande metoder:
 2. 2
  Var försiktig. Du måste exfoliera tillräckligt för att uppnå denna effekt, men inte så mycket att det inåtväxande hår börjar blöda.
  • När du är osäker, exfolierar mer försiktigt men under en längre tid.
  • Obs! Det är väldigt svårt att ta bort en inåtväxta hår från under en sårskorpa. I detta fall kan det vara bäst att använda en annan metod.

Acne medicinering metod

 1. 1
  Applicera en klick akne medicin. Inåtväxta hårstrån är ganska lik, speciellt när inåtväxta hår åtföljs av pus. Applicera bensoylperoxid eller salicylsyra flera gånger om dagen för ett par dagar. Detta, i kombination med daglig peeling, är ofta tillräckligt för att ta bort inåtväxande hår, eftersom svullnad reduceras, vilket ger håret mer utrymme att växa ut (snarare än i). Om du inte har akne medicin till hands, kan du prova att använda aspirin metoden eller lägga en klick tandkräm.

Komprimera metod

 1. 1
  Applicera en varm, fuktig kompress till området i några minuter. Detta kommer att mjuka upp huden.
  • Bara blöta en tvättlapp med varmt vatten, vrid ur den och trycker den mot inåtväxande hår. När tvättlapp svalnar, spola den under varmt vatten igen.
  • Om du kan se inåtväxande hår inbäddade i huden, kommer denna behandling mjuka upp håret och föra det närmare ytan. Om du inte kan börja se håret, lämna varm kompress på tills det stiger till hudens yta.
  • Om du använder komprimera i tio minuter och du fortfarande inte kan se några tecken på hår, du kommer inte att kunna ta bort det själv, eller det kan vara något helt annat. Och medan du otålig över din hud, kan detta vara ett bra tillfälle att Kontrollera för hudcancer.

Sharp enhet metod

 1. 1
  Använd en steril nål, pincett eller en roterbar medicinsk anordning för inåtväxta hårstrån att försiktigt retas håret ur huden. Använd varm kompress först - detta borde föra håret till ytan - inte gräva för håret om du inte enkelt kan få tag på den. Plocka inte håret ut helt om du kan undvika att göra så, bara se till att den inåtväxande änden är ur huden. Det kan ta lite tid att lirka bort håret, så framhärda och och inte skära in i huden.
  • Ibland ser du en slinga av håret nära ytan av huden. Detta innebär att spetsen på håret har börjat växa ner i huden. Om du får en nål i en slinga och bogserbåt lätt kommer i slutet kommer ofta löst.
  • Om du väljer att använda, kom ihåg att pincett kan köpas antingen spetsiga eller plattändat. En spetsig spets paret kan orsaka mindre skador på huden runt håret om de används försiktigt. Ett annat val kan vara att använda en roterbar medicinteknisk produkt för inåtväxande hårstrån som inte skadar hårsäcken eller den omgivande huden.

Att hålla huden fri från inåtväxta hårstrån

 1. 1
  Tvätta området runt (tidigare) inåtväxta hår med varmt vatten och ett återfuktande tvål. Applicera en antiseptisk att ge extra skydd mot infektion. Undvik att bära åtsittande kläder på det området, och exfoliera regelbundet för att förhindra nya inåtväxta hårstrån. Du kanske vill använda en daglig aktuell lösning för att förhindra ytterligare inåtväxta hårstrån från att utvecklas.
  • Ibland kan de inåtväxta hårstrån ur fläcken inte alls på grund av det faktum att de kan placeras i mycket djup. Om dessa metoder inte fungerar, tala med din läkare eller hudläkare för att få ett receptbelagt läkemedel.

Tips

 • Om du inte kan se håret initialt, lämna den varma, fuktiga kompresser på plats ett tag till.
 • Du kan (nästan) sterilisera dina verktyg genom kokning i vatten eller genom rengöring med alkohol (tvärtemot vad många tror, ​​inte alkohol inte döda allt under solen, men är bättre än att låta verktyget obehandlade).
 • Använd en icke-komedogent fuktighetskräm på något område benägna att inåtväxta hårstrån. Icke-komedogent produkter inte täppa inte porer.
 • Se alltid till att rakhyveln är ren före användning. Investera i en bra kvalitet rakkräm också, som vissa typer ens säga de förhindrar inåtväxta hårstrån.
 • Om det brinner eller har rödaktiga knölar efter, använd en fuktgivande kräm för att upptäcka bort rodnad. Vaselin fungerar mycket bra till.
 • Ju längre hår, desto mindre sannolikt är det att krypa tillbaka in i huden, så försök rakning mindre noga med att använda ett enda blad rakhyvel eller rakapparat i stället för en multi-blad rakkniv.
 • Se alltid till att du håller det område du är på väg att raka våt eller fuktig, aldrig aply tvål eller skum till ett torrt område.
 • Använd alltid ett nytt blad när du rakar de mycket känsliga områden, som bikinilinjen.
 • Ett företag som heter "Razoraid" gör ett verktyg som ser ut som en nål med en lätt böjd ände (inte riktigt en krok, men nästan). Detta verktyg kan komma under, och lyft, inåtväxta hårstrån lätt. Naturligtvis kan du göra din egen genom att böja spetsen på en synål eller hatt pin om du var sparsamma.
 • Försök att inte pressa den inåtväxande hår eftersom detta kan antingen skada huden, vilket gör den rå eller bryta igenom huden, vilket kan få den infekterade och / eller svårare att läka.
 • Raka inte i onödan. Om du rakar vardagliga mesta av håret växer snabbare, men inte alla av det en som är där inåtväxta hår kommer ifrån.

Varningar

 • Om inflammationen sträcker sig utanför närområdet av hårsäcken eller kvarstår i mer än ett par dagar efter att håret har befriats, överväga att besöka en hudläkare eller din primärvårdsläkare.

Saker du behöver

 • Ren disktrasa och varmt vatten
 • Steril nål-näsa pincett eller en liten nål
 • Topisk antiseptisk
 • Fuktkräm eller återfuktande lotion