Wke

Hur man botar en ont i magen

När du känner ont i magen kommer på, är det svårt att ta dig bort från smärtan och gå vidare med din dag. Oavsett vad som orsakar problemet, vill du att det ska gå bort snabbt. Lägg allt på is ett tag och ta hand om dig själv. Om magen stör dig, prova några av dessa steg för att få lite lindring.

Steg

Hur man botar en ont i magen. Sluta äta för ett par timmar för att se om ditt magont går bort.
Hur man botar en ont i magen. Sluta äta för ett par timmar för att se om ditt magont går bort.

Del 1: När du märker först ditt magont

 1. 1
  Sluta äta för ett par timmar för att se om ditt magont går bort. Ligg ner på sängen eller i soffan, och lägga en kudde under dina fötter så att dina fötter är större än ditt huvud. Blunda och försök att slappna av.
 2. 2
  Långsamt börja dricka klara vätskor för att se om din mage kan hantera dem.
  • Sug på några isbitar eller ta små klunkar vatten. Om vattnet gör magen ont värre, så sluta dricka det.
  • Gör några örtte med pepparmynta extrakt. Peppermint lugnar musklerna i magen så att din kropp att enkelt och smärtfritt smälta maten. Men vissa människor tycker att pepparmynta gör det värre (speciellt om du är allergisk mot det!) Så se till att du kan hantera det.
  • Smutta några tydliga hönsbuljong. Om du har det till hands, dricka buljong som har låg natriumhalt. Du vill att vätskan vara så intetsägande som möjligt så att det inte sluta göra saker värre.
 3. 3
  Försök ingefära för att minska illamående. Flera studier har visat ingefära kan hjälpa lugna illamående.
  • Ta några kapslar ingefära, som du kan köpa på ett apotek eller i snabbköpet. Dosen är 2 ingefära kapslar (1 gram) tre gånger dagligen.
  • Slipa lite färsk ingefära i hett vatten och blanda det med honung för att göra ingefära te. Rekommenderad dosering är 2-4 gram färsk ingefära, men endast 1 gram för gravida kvinnor.
 4. 4
  Ta antacida. Något liknande Tums eller mjölk av magnesia kan gå en lång väg mot att göra din mage mår bättre.
 5. 5
  Få massor av vila. Det är okej att sätta andra områden i ditt liv på is när du inte mår bra. Du behöver speciellt att vila om du hamnar kräkningar eller diarré tillsammans med ditt magont.

Del 2: om du börjar med magkramper

 1. 1
  Lägg en värmedyna över magen så att värmen kan koppla bort smärtan. Om du inte har en värmedyna, sedan ta ett varmt bad för att försöka slappna av magen.
 2. 2
  Undvik att äta eller dricka mjölkprodukter ett tag. Om du märker en stor förbättring i magen kramper, så du kan vara allergisk mot mjölk, eller du kan vara laktosintolerant.
 3. 3
  Hoppa grönsaker som broccoli, blomkål eller bönor om du känner trånga och uppsvälld. Också hoppa salt, vilket kan göra dig behålla vatten.
 4. 4
  Leta efter en over-the-counter gas rättsmedel som innehåller ingrediensen simetikon. Om du upplever gas, rapningar eller uppblåsthet, kan en medicin som detta bidrar till att göra dina symptom försvinna.

Del 3: om du har halsbränna eller matsmältningsbesvär regelbundet

 1. 1
  Undvik att äta sent på kvällen. När du äter sent på kvällen, kan matsmältningssafterna flyta upp från magen till matstrupen när du lägger dig för att sova.
 2. 2
  Drick ett glas mjölk om du är okej med mejeriprodukter. Mjölk hjälper till att neutralisera överskott av magsyra som kan leda till att du upplever halsbränna och reflux.
 3. 3
  Fråga din läkare om H-2 receptorantagonister (h2ras) eller protonpumpshämmare (PPI). Många av dessa läkemedel, som Prilosec och Prevacid, finns tillgängliga över disk. De neutraliserar inte ont i magen så fort antacida gör, men de tenderar att arbeta längre när de sparka i.

Del 4: förhindra framtida magsmärtor

 1. 1
  Hantera din stress. Du kan få ont i magen oftare om du är under mycket stress.
  • Sträck långsamt och fokusera på din andning. Denna enkla avslappningsteknik kommer att minska dina odds för framtida magont.
  • Försök att hantera din stress genom motion eller meditation.
  • Lyssna på musik som gör dig lugn, eller hitta något att göra som ger dig en bättre sinnesstämning.
 2. 2
  Ändra det sätt som du äter och dricker.
  • Ät mindre måltider och äta oftare. Prova intetsägande mat som saltines eller livsmedel som innehåller mycket vatten som selleri eller morötter. Du kan också prova BRAT diet: bananer, ris, äppelmos och rostat bröd.
  • Undvik mat som kan utlösa en ont i magen. Till exempel, hoppa livsmedel som är kryddig eller livsmedel som innehåller mycket fett. Koffein, alkohol och kolsyrade drycker kan också förvärra magen.
  • Om du inte är säker på vilka livsmedel som är upprörande magen, försök skära ut en mat på en gång. Till exempel gå en vecka utan mejeriprodukter och se om ditt magont går bort. Vid skärning att livsmedel inte fungerar, sedan klippa något annat tills du hittar den skyldige.
  • Håll en matdagbok och skriva ner allt du äter på ett tag. I din matdagbok, skriv ner de dagar som du får ont i magen. Efter ett tag, kan du märka ett mönster, och du vet vilken mat att undvika.
 3. 3
  Hantera din vikt. När du bär extra pounds runt mitten-delen blir din mage trycks uppåt och syran backar upp i matstrupen. För att, få lite regelbunden motion, och laga hälsosamt.
 4. 4
  Hoppa acetylsalicylsyra och ibuprofen när du har huvudvärk eller muskelvärk. Båda dessa läkemedel kan irritera magen. Ta något mjukare som paracetamol istället.

Tips

 • Om du känner gas behöver komma ut, inte hålla det i!.
 • Vila på din säng med en varmvattenflaska eller pad på magen, slappna av och fokusera på din andning.
 • Ibland sätta på löst sittande kläder som baggy jeans och en lös t-shirt kan undvika tryck på magen.
 • Ät hälsosam mat inte äter skräpmat kommer att behöva mycket socker i det och kan orsaka magont.
 • Det kan hjälpa att ligga i ett läge för en stund. Försök att hitta en bekväm ställning och distrahera dig genom att titta på TV.
 • Drick mycket vatten, men inte så mycket som att få ett värre ont i magen.
 • Re-hydrering är viktig för någon som har kräkningar förutom ont i magen. Försök Pedialyte eller Gatorade.
 • Om det finns illamående eller kräkningar med smärta, är ginger ale ett bra substitut för ingefära te. Men gå för te om möjligt eftersom värmen kan hjälpa.
 • Fokusera på andningen och försöka att inte tänka på smärtan. Djupa andetag i och djupa andetag ute fokus är den viktigaste nyckeln.
 • Försök att lägga på magen ett tag, eftersom detta kan hjälpa till att lindra en del av smärtan. Detta är lättare om du är regelbundet en magläge.
 • Försök kanel och honung på toast. De hjälper lugna en orolig mage samt en hosta!
 • Om du inte har en varmvattenflaska eller ris väska att värma upp för magen, kan du köpa disponibla handvärmare på någon dollar store. Dessa fungerar lika bra.
 • Flytta in i en position som du tycker är mest bekvämt om du känner att du måste kräkas, inte hålla i. Detta kommer bara att göra känslan mycket värre.
 • Försök tio minuter av trevliga och lätta pilates eller yoga. Efter, lägg en värmedyna på magen och gnugga den försiktigt. Försök smuttar kolsyrade drycker eller vatten, men inte dricka det svårt. Tänk på att magen värker inte varar för evigt, och de kommer att försvinna förr eller senare. Lycka till och tala med din läkare om det blir värre.
 • Om du tror att värken orsakas av förstoppning, kan äta fibrer hjälper ganska lite. Om du äter en fiberbaserad spannmål på morgonen regelbundet du kommer att ha mer regelbundna tarm och förstoppning kommer att vara mycket mer ovanligt.
 • Försök varm dricka något och ta ett bad på samma gång. Detta kommer verkligen slappna av magmusklerna! Kaffe rekommenderas inte.
 • Försök lägga på din sida med en kudde eller filt mellan benen. Med benet upphöjd över den andra hjälpa till att flytta gas lättare.
 • För perioden kramper, ta ibuprofen 12 till 24 timmar innan din period. Ditt system kan gå över styr runt tidpunkten för din tid, vilket gör att du kan få inte bara mensvärk utan även orolig mage och diarré.

Varningar

 • Många människor får ont i magen när de reser utomlands. Var noga med att bara dricka vatten på flaska, för att bara borsta tänderna med buteljerat vatten, och för att undvika isen som kunde göras med förorenat vatten. Hoppa råa livsmedel som skalad frukt och sallad som andra människor röra med sina händer.
 • Se till att du äter kött och fisk som är helt kokta. Om du inte laga det till en tillräckligt hög intern temperatur, då du inte kommer att döda skadliga organismer som kan leva i köttet. Att äta dåligt tillagat mat kan ge dig en otäck fall av matförgiftning.
 • Omedelbart ringa 911 om ditt magont är associerad med en nyligen skada eller om du känner smärta och tryck i bröstet.
 • Dricka en läsk som Sprite eller ginger ale har länge ansetts vara ett hem botemedel mot ont i magen. Tyvärr finns det inga medicinska bevis att det hjälper lindra smärtan. I själva verket, läsk saknar elektrolyter du förlorar kan förlora på magsjuka. Därför, om du ska välja en söt dryck, prova en sportdryck eller en re-hydration formel.
 • Har någon ta dig till en akutmottagning om du är i så mycket smärta att du antingen inte kan sitta still, eller du måste krypa in i en boll för lättnad. Också, gå till akuten om du magen är svullen eller öm, om din hud är gul, om du har blodiga uppkastningar eller avföring eller om ditt illamående och kräkningar fortsätter i flera dagar.