Wke

Hur man gör en kip up (sparka upp)

Någonsin se en Jackie Chan film och undrar hur han går från att ligga platt på rygg för att stå upp i en blixt? Det ser ut som han hoppar upp från golvet utan ansträngning, men du kan göra det också med lite övning! Här är hur.

Steg

Hur man gör en kip up (sparka upp). Dra benen upp mot bröstet.
Hur man gör en kip up (sparka upp). Dra benen upp mot bröstet.

Face-up-metoden

 1. 1
  Ligg platt på rygg.
 2. 2
  Dra benen upp mot bröstet. De kan böjas vid knäna, eller (om du verkligen flexibel) hålls rak.
 3. 3
  Sätt händerna platt på marken, bredvid dina öron. Håll fingrarna pekade mot topparna på dina axlar.
 4. 4
  Rulla tillbaka så att all din vikt är på dina axlar. Din ryggrad under dina axlar och din bak ska vara i luften.
 5. 5
  Sparka benen upp direkt i luften. Den viktigaste delen är att sparka uppåt så hårt du kan, inte i vinkel.
  • Din kropp ska flyga i luften från kraft du sparka benen.
 6. 6
  Tryck hårt med händerna så fort du känner att din fart förskjutning uppåt. Bild som du gör en baklänges push-up, och skjut så hårt du kan.
  • Försök att göra denna rörelse så explosivt som möjligt.
  • Det finns ingen återvändo på denna punkt - du antingen fylla i kick-up eller landa platt på rygg. Dags att ge er alla!
 7. 7
  Tomt i en knäböj. När du känner att känslan av tyngdlöshet precis innan du är på väg att falla ned, dra benen nedåt så snabbt du kan. Snap ner dem hårt, och den dynamik kommer att orsaka resten av kroppen för att virvla uppåt (landa på tårna först). Du kommer plötsligt, nästan magiskt, på fötterna.

Nedåtvända metod

 1. 1
  Ligg nedåt på golvet.
 2. 2
  Böj benen vid knäna och krypa upp dem. Dina klackar ska röra på baksidan av låren.
 3. 3
  Sätt händerna platt på marken, bredvid dina öron. För en nedåtvända kip-up, kan du använda platta handflator eller nävar - vilket som fungerar bäst för dig.
 4. 4
  Sparka tillbaka hårt med benen, samtidigt som du trycker upp med händerna. Flytta armarna som du gör en pushup, samtidigt flippa benen tillbaka hårt. Mellan fart i benen och de små uppåt tryck från dina händer, bör du kunna vända in i en hukande ställning.

Tips

 • Om du fortfarande faller på rygg, måste du sparka hårdare, eller du måste vänta tills du känner dig viktlös innan han tryckte ner. Många människor känner sig obekväma och hjälplös när sparka upp så att de instinktivt drar benen ner. Detta kommer att göra dig oförmögen att göra en kip-up, måste du verkligen gå för det.
 • Den vanligaste frågan med kip-ups är människor faller på sin rygg. Detta eftersom du tvekar när du sparkar uppåt. I det ögonblick du når din fulla back rulle du behöver för att sparka upp. Det bör vara en mjuk rörelse.
 • Vid valsning, inte dra benen så långt över huvudet som möjligt. Om du gör det gör du over-spole, och det hindrar dig från att räta ut ordentligt i luften vid landning.
 • Du kommer att få det om du försöker hårt och hålla på det. Ge inte upp!
 • Du kanske upptäcker att trycka med händerna och sparkar samtidigt att vara lättare för dig att rensa marken. Försök en variation av kip-up metoder för att avgöra vilken som är enklast för dig, personligen.
 • Du behöver mycket starka triceps. Ge inte upp. Gör detta på en mjuk matta så att du inte skadar dig själv.
 • Benen ska vara i nivå med ögonen när rullande tillbaka, och nybörjare kan dra nytta av att bilda en diamant form med sina ben, med fötterna möte på toppen.
 • Om du fortfarande falla på ryggen, du driver inte ut med händerna hårt nog. Du behöver starka triceps att göra detta, men gör ditt bästa och du får den.
 • Öva. Vissa kan göra detta drag automatiskt, andra tar månader att få det. Bli inte avskräckt om du inte kan göra det först, det tar praxis. Ett bra sätt att träna är att göra 20-40 normala rullar, 3 set med 20 andra broar, och har en partner som du kan nå ut till om du börjar falla baklänges. Försök försöka en kip upp 35 gånger per dag eller åtminstone en vecka. Öva gör allt lättare.

Varningar

 • Använd en träning matta eller annat mjukt underlag. Detta gör gör en kip-up betydligt hårdare än på en hård yta, men kommer att skydda din rygg från skador bör du falla när han försökte.
 • Detta kan vara farligt eftersom det innebär att falla ryggen om du gör ett misstag. Var noga med att inte falla på något vasst eller trubbigt.
 • Du kan skadas om du försöker en kip upp på en soffa eftersom (a) du inte har mycket utrymme, och (b) du kan landa på toppen av soffan och få ont ganska dåligt.