Wke

Hur man kan minska kronisk smärta

Dessa förslag kan minska smärta och förbättra kvaliteten på ditt liv. Dessa är allmänna, förnuftiga förslag, inte en ersättning för professionell medicinsk vård.

Steg

Hur man kan minska kronisk smärta. Absorbera dig i vad du tycker (hobbies, filmer, internet).
Hur man kan minska kronisk smärta. Absorbera dig i vad du tycker (hobbies, filmer, internet).
 1. 1
  Koppla av. 50% av smärta kan minskas genom avkoppling. Spänningar och stress ökar smärtan. Öva avslappning - det är en lärd färdighet för de flesta människor.
 2. 2
  Andas. Lång, hjälper långsam och fokuserad andning avkoppling och tar bort uppmärksamheten från smärtan.
 3. 3
  Distrahera dig. Använd intensiv stimulering (t.ex. hög musik) för tillfällig lindring från smärta.
 4. 4
  Absorbera dig i vad du tycker (hobbies, filmer, internet). Behåll kontakten med njutbara människor. Tillbringa tid att interagera med husdjur (hund eller katt). Låt inte ditt liv att bli ett monotont daglig rutin, göra nya och annorlunda saker varje dag. Gör saker för andra människor. Lär dig något nytt varje dag.
 5. 5
  Använd guidade bildspråk / meditation / hypnos / biofeedback. Läs om dessa metoder. Få träning i självhypnos. Öva intensiv dagdrömmer. Gå till en biofeedback terapeut, få utbildning, och köpa din egen utrustning.
 6. 6
  Förstå medicinering. Ta tillräckligt med läkemedel, tillräckligt ofta för att kontrollera din smärta. Läs om analgetika (smärtstillande medel). Antidepressiva läkemedel skall anses av de flesta patienter med kronisk smärta. Var försiktig med att använda lugnande medel - de är vanebildande och bli mindre effektiv med tiden.
 7. 7
  Utreda tekniker nervstimulering. Akupunktur, massage, och elektrisk stimulering via en TENS-apparat är ofta hjälpsamma. Konsultera yrkesmänniskor som arbetar i dessa förfaranden.
 8. 8
  Ansök is till ett fokuserat område av kroppen som är i smärta. Is kan minska smärta i timmar. Du kan även använda is på kontralaterala sidan av kroppen - det vill säga, den motsatta sidan av kroppen där smärta upplevs (is vänster hand, om du har intensiv smärta i höger hand).
 9. 9
  Få socialt stöd. Lider inte ensam. Gå till sociala händelser som du tycker om (musik, kyrka, politiska möten), hålla kontakt med familj och vänner (skicka alla en positiv post varje dag).
 10. 10
  Bry dig om din mentala och andliga hälsa. Håll ditt liv positivt: omge dig med positiva idéer och människor. Engagera dig i din religion om att det är viktigt för dig. Studera psykologi och lära sig om hur sinnet kan användas för att styra känslor och uppfattningar.
 11. 11
  Utbilda dig själv om din fysiska och medicinska hälsa. Träna dig på att vara den bästa experten om din hälsa. Läs om någon sjukdom som du har och hålla dig uppdaterad om behandling utvecklingen.
 12. 12
  Ät regelbundna hälsosamma måltider, motion, få tillräckligt med sömn. Unnar i överdrifter såsom tobak, för mycket alkohol eller över-ätande.
 13. 13
  Hitta lämpliga vårdgivare. Det kan vara till stor hjälp för att rådgöra med en läkare som specialiserat sig på smärtlindring. Om en sådan specialist är inte tillgänglig i ditt samhälle, rådgöra med en narkosläkare. Också rådgöra med en sjukgymnast, en hälso psykolog eller en sjuksköterska som specialiserat sig på behandling av smärta. Har du funderat på en akupunktör eller en utövare av kinesisk medicin? Stödjande psykoterapi med en hälso-psykolog är ibland användbart.
 14. 14
  Undvik människor som gör dig att må dåligt. Inte bo med samma läkare om du känner att de är modfälld och ointresserade av att hjälpa dig. Vårdgivare är bara människa, har varje sina egna personliga begränsningar. Tveka inte att be om remisser till andra experter. Vissa utövare fungerar inte bra med patienter med kronisk smärta - låt inte din läkare få dig i ett negativt tänkande.
 15. 15
  Undvik modenycker och undergörare.

Varningar

 • Återigen, det är sunt förnuft förslag, inte en ersättning för professionell medicinsk vård.