Wke

Hur man kör reläet i spåret

Där din lagkamrat kommer runt hörnet. Detta är det. Du förbereder att ta av för att hjälpa ditt lag vinna reläet. Medan du kommer förmodligen lära dig hur man gör det i praktiken, här är några saker som kan hjälpa:

Steg

Hur man kör reläet i spåret. Innan tävlingsdagen, träna med din stafettlag.
Hur man kör reläet i spåret. Innan tävlingsdagen, träna med din stafettlag.
 1. 1
  Innan tävlingsdagen, träna med din stafettlag. Öva hand-offs och träna tillsammans på en regelbunden basis. Mer än någon annan händelse i spåret, kommer relälag gynnas av en känsla av lagarbete och kamratskap.
 2. 2
  Räkna ut vem som kör under varje del av reläet. Din coach kommer förmodligen ge er alla till en del av det ändå, men bara se till att detta händer någon gång innan loppet så att du kan fokusera på din sida när det är nära till race tid.
 3. 3
  Värm upp och stretcha om du inte redan har.
 4. 4
  Gå till den delen av banan där du kommer att börja benet av reläet.
 5. 5
  Om du startar reläet, bara slappna av och vänta på att pistolen ska gå bort. Om du kör ett annat ben, vänta, men stanna lös och avslappnad.
 6. 6
  När det blir dags att lämna av reläet, om du är den som lämnar bort det, lägg din arm ut i 90 graders vinkel från kroppen med armen utsträckt och handflatan nedåt. Titta mot den annalkande löpare och börja löpa när han eller hon närmar sig. Låt den annalkande löparen föra stafettpinnen upp i din hand mellan tummen och pekfingret. Ta tag i taktpinnen och dra den från den annalkande runner hand. Det bästa är om alla löpare överens i förväg vilken hand de kommer att bära stafettpinnen i. Till exempel, är det bäst om alla löpare kör med batong i sin högra hand, och alla de mottagande löpare får det med sin vänstra hand. Löparna överför sedan över stafettpinnen från sin vänstra hand till sin rätt när de kör sina ben av reläet. Håll inte på för hårt på denna punkt ändå.
 7. 7
  Om du tar emot stafettpinnen, börja köra lite precis innan du får det, medan de bor i hand-off zonen och ser tillbaka för att se när du får den. Ha din arm utsträckt mot den annalkande löparen med din förlängda fingrarna och handflatan nedåt. När du känner den i handen, greppa den ordentligt och ta bort. Om det är en kort sträcka, kanske du inte kan se tillbaka under hand-off. Hand-offs är särskilt viktigt i sprint reläer, där bråkdelar av en sekund kommer att vinna eller förlora ett lopp, och "blinda hand-offs" kan vara mycket svårt utan praktiken, så se till att du vet vad du gör!
 8. 8
  Den person som tar emot hand-off ska ta över stafettpinnen i handen mittemot hand där deras lagkamrat bär det. Med andra ord, om din lagkamrat bär den i sin högra hand, bör du ta det i vänster, och sedan ändra till höger om du föredrar att bära den i handen. En högerstyrd till höger hand eller vänster-till-vänster-off kan leda till att få anklarna klev på med din inkommande lagkamrat.
 9. 9
  Vet händelsen. Hur snabbt du kör beror på reläet du kör. Om du kör 1600 meter benet av avståndet medley, du kommer att vilja hålla ett tempo, men om du är på 200 meter benet av sprint medley, inte hålla tillbaka!
 10. 10
  När det verkar som om det hela, och det andra laget är definitivt kommer att vinna, hålla pressa sig själv. Du vet aldrig de kan bli diskvalificerad eller tappa stafettpinnen. Och det kommer att hjälpa dig köra en bättre tid.

Tips

 • Din relälag måste samarbeta så felfritt som möjligt. Om det finns någon oenighet mellan gruppmedlemmarna, lösa det. Laget måste vara ett team.
 • Heja på dina lagkamrater när de kommer runt banan. Det kan hjälpa dem en hel del.
 • Om du behöver justera positionen av stafettpinnen medan du kör, är det bra. Det är bättre att du har ett bra grepp än att riskera att tappa den.
 • Var inte arg på den person du lämna det till om du tappar den. Det kommer att orsaka ännu mer av en scen. Annars kommer du att göra fint.
 • Oroa dig inte för att tappa den. Kör bara.

Varningar

 • Lär dig hur man gör reläet genom praktiken. Helt enkelt läsa den här artikeln inte kommer att göra dig kunna behärska reläet. Bara gå ut och köra!
 • Du kan känna dig mycket besviken efter stafetten om ditt lag förlorar, eller du får en riktigt dålig tid. Ge inte upp, använda det som motivation för nästa gång!

Saker du behöver

 • Spikes, eller bra löparskor.
 • Bestämning
 • En stafett lag!