Wke

Hur man överlever en hjärtinfarkt

Varje år cirka 1,5 miljoner människor drabbas av hjärtinfarkt i USA dessa, närmare 500.000 dör, vilket gör hjärtattacker den ledande dödsorsaken bland européerna. Faktum är att om du bor i den utvecklade världen, oddsen är mycket goda att du kommer att få en hjärtattack någon gång i ditt liv. Om den tiden kommer, är det viktigt att agera snabbt för att maximera dina chanser att överleva. Om du tror att du kan lida av en hjärtattack, nu, söka akut läkarvård omedelbart. Annars, läs vidare för att lära sig hur man överlever en hjärtinfarkt.

Steg

Hur man överlever en hjärtinfarkt. Know tecken på en hjärtinfarkt.
Hur man överlever en hjärtinfarkt. Know tecken på en hjärtinfarkt.
 1. 1
  Know tecken på en hjärtinfarkt. De typiska hjärtinfarkt symtom är andfåddhet, trånghet eller fullhet i bröstet, och intensiv smärta som strålar ut från bröstet. Även dessa är bestämda varningstecken, dock en stor andel av hjärtinfarkter inte åtföljs av dessa symtom. Istället offret kan känna något av följande symtom, antingen ensamt eller i kombination med andra symtom:
  • Tryck eller smärta i bröstet som verkar utlösas av ansträngning och som kan försvinna när du vilar.
  • Hjärtklappning eller snabba hjärtslag.
  • Smärta i övre delen av buken under flera minuter, ofta liknar känslan av halsbränna.
  • Smärta eller obehag i armar, nacke, käke, eller tänder.
  • Yrsel, yrsel, svimning
  • Kraftig svettning
  • Illamående (särskilt hos kvinnor).
  • En plötslig allmän sjukdomskänsla.
 2. 2
  Var förberedd. Om du har en historia av angina eller andra hjärt-relaterade problem och har ordinerats nitrater, såsom nitroglycerin, bär din medicin med dig hela tiden. Om du använder en syre tank, även om det bara sporadiskt, bär det med dig också. Alla bör också bära ett kort i plånboken som listar mediciner de är på och mediciner som de är allergiska. Detta kan hjälpa sjukvårdspersonal effektivt och säkert behandla dig för hjärtinfarkt och en rad andra villkor. Om du är i en högriskgrupp, överväga att få en mobiltelefon att bära med dig överallt, och tala med din läkare om huruvida du bör också hålla en aspirin med dig hela tiden.
 3. 3
  Uppsök läkare omedelbart. Omkring 90% av dem som drabbas av en hjärtinfarkt överlever om de kommer till sjukhuset vid liv. Det höga antalet omkomna hjärtinfarkt är oftast resultatet av människor som inte gör det till läkarvård och deras underlåtenhet att göra detta är ofta orsakas av deras egna tveka att agera. Om du känner något av ovanstående symptom, försök inte att vänta ut dem. Call 9-1-1 (eller ditt lands motsvarighet larmnummer) för att få hjälp omedelbart. Även om det är förvisso sant att symtomen kan vara ofarliga, om du verkligen lider av en hjärtattack, beror ditt liv på att få läkarvård så snabbt som möjligt. Var inte rädd för att bli generad eller slösa läkarnas eller ambulanspersonal "tid - de kommer att förstå.
  • Om det kommer att ta lång tid för ambulanspersonal att nå dig, få någon att köra dig till sjukhuset. Försök inte att köra själv, så du kan plötsligt bli medvetslös när som helst under en hjärtattack. Om du är på väg, stanna bilen och flagga ner en passerande bilist eller ring 9-1-1 och vänta om du är någonstans där ambulanspersonal kan snabbt nå dig.
  • Gör folk medvetna om att du kan få en hjärtattack. Om du är runt familjen eller ut offentligt när du tror att du kanske lider av en hjärtattack, låt folk veta. Om din situation förvärras, kan ditt liv beror på någon som ger dig HLR, och du är mer sannolikt att få effektiv hjälp om folk vet vad som händer. När du kommer till sjukhuset, berättar personalen akuten som du tror att du har en hjärtattack. Detta hjälper dig att undvika att slösa dyrbar tid i väntrummet.
  • Om du är på ett flygplan, anmäla en flygvärdinna omedelbart. Kommersiella flygbolag bär medicin ombord som kan vara till hjälp, och flygvärdinna kan också ta reda på om det finns en läkare på planet och utföra HLR vid behov. Piloter måste också avstickare till närmaste flygplats om en passagerare har en hjärtattack.
 4. 4
  Ta en aspirin eller nitroglycerin vid behov. Många människor kan dra nytta av att ta en aspirin vid uppkomsten av en hjärtattack. Läkemedlet är snabbare absorberas om man tuggar den upp, snarare än att svälja det hela. Aspirin kan förvärra vissa villkor, dock så be din läkare idag om detta är ett lämpligt handlingssätt. Om du har ordinerats nitrater, ta dem (om inte din läkare har rekommenderat dig att inte) i början av en hjärtattack.
 5. 5
  Minimera aktivitet. Om du inte kan komma till läkarvård snabbt, försöka behålla lugnet och göra så lite som möjligt. Ansträngning kommer sannolikt att förvärra skadan av en hjärtattack.
 6. 6
  Följ professionell medicinsk rådgivning efter hjärtinfarkt. Om du överlever en hjärtinfarkt, är det viktigt att följa din läkares råd för återvinning, både under dagarna omedelbart efter händelsen och på lång sikt. Korttidsvård är viktigt att minimera skadorna, och långsiktiga livsstilsförändringar kan hjälpa dig att minska din risk för ytterligare komplikationer eller en andra hjärtattack.

Tips

 • Var särskilt vaksam om du är i en högriskgrupp, till exempel om du är äldre, överviktiga, har okontrollerad diabetes, har högt kolesterol, är rökare eller om du dricker mycket, eller om du har en historia av hjärtsjukdomar. Tala med din läkare i dag om olika sätt att minska risken för hjärtinfarkt.
 • Det är alltid en bra idé att hålla dig beredd för en hjärtinfarkt även om du själv inte har några hjärtproblem. En enda (80 mg) acetylsalicylsyra kan betyda skillnaden mellan liv och död för många människor och en aspirin tar mycket liten plats i din plånbok eller handväska. Se också till att bära en medicinsk kort på dig som säger din allergi, aktuella mediciner och eventuella hälsofrågor du kan ha.
 • Ibland hjärtinfarkter inte åtföljs av några symptom alls. Dessa fortfarande kan vara skadligt eller dödligt, men framför allt eftersom du får inte mycket varning.
 • Om du är närvarande när någon drabbas av en hjärtattack, ring räddningstjänsten omedelbart. Dessutom är det en bra idé för alla att veta hur man ska behandla en hjärtattack.
 • Försök att hålla lugn och cool. Använd en fuktig trasa eller något slags kall kompress på din ljumsken eller i armhålorna för att kyla din kroppstemperatur. Det har visats att sänkning kroppstemperatur och med något ökar överlevnaden i många fall.
 • Håll ett namn nödsituationer och nummer med din medicinska kortet.

Varningar

 • En stor spridning email föreslår att du ska göra "hosta CPR" om du har en hjärtattack. Denna metod rekommenderas inte. Även om det kan vara till hjälp i vissa situationer om det utförs under några sekunder medan offret är under medicinsk övervakning, kan det vara skadligt.
 • Denna artikel är en allmän vägledning och är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning.