Wke

Hur man stoppar tungan blödning

Såvida de inte är allvarliga, tunga skador brukar läka snabbt. Blödning tungor orsakas ofta av våra egna tänder, när vi biter våra tungor. De kan också vara resultatet av att någon slår eller slå oss i ansiktet, oavsiktligt eller avsiktligt. Kraftig blödning kan också uppstå om en tunga piercing går fel eller blir infekterad. Du kan stoppa tungan blödning genom tryck snabbt, och hålla munnen ren och blöt.

Steg

Hur man stoppar tungan blödning. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du vidrör tungan.
Hur man stoppar tungan blödning. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du vidrör tungan.
 1. 1
  Tvätta händerna med tvål och vatten innan du vidrör tungan. Torka dem på en handduk. Använd gummihandskar, om de är tillgängliga.
 2. 2
  Sitt upp och tippa huvudet framåt. Om tungan skadan är allvarlig nog för att skapa dränering blod, tippning av huvudet framåt kommer att säkerställa att blodet flödar ut ur munnen, i stället för ner i halsen.
 3. 3
  Ta bort alla lösa föremål från munnen. Kassera tuggummi, tobak och skräp, och ta ut alla tunga piercingar.
 4. 4
  Sätt press på området på tungan som blöder. Använd en bit gasväv eller en ren handduk för att täcka såret. Tryck nedåt på tungan där blödningen har börjat.
 5. 5
  Tryck nedåt på blödande området i minst 15 minuter. Fortsätta att utöva påtryckningar, och använder färska gasväv eller nya handdukar om de blir alltför blodiga medan inuti munnen. Inte ständigt lyfta gasväv eller handduk för att se om det har slutat blöda. Håll trycket i 15 hela minuter innan avveckling.
 6. 6
  Skölj munnen med kallt vatten när blödningen har avtagit. Gör detta flera gånger för att tvätta den kvarvarande blod ur munnen och hålla tungan sval och fuktig. När blödningen har slutat, skölj med en antiseptisk munvatten för att eliminera eventuella bakterier eller bakterier.
 7. 7
  Applicera is på tungan om ömhet fortsätter efter blödningen upphör. Isen kommer att minska svullnad och bedöva tungan för att förebygga smärta. Ta några aspirin eller ibuprofen enligt doseringsanvisningarna om smärtan fortsätter.

Tips

 • Träna inte direkt efter en tunga har blödningar. Motion kan höja en persons blodtryck och starta om blödning i munnen.
 • Se en tandläkare om det finns några lösa eller ömma tänder i munnen, speciellt om blödningen tungan beror på en olycka, eller att träffas i munnen eller huvudet.
 • Se en läkare om tungan inte stoppa blödning, om skärsår i tungan är stora eller kan flyttas runt, eller om käken inte kan röra sig fritt. Varje svullnad av tunga eller mun kan indikera en infektion, och bör kontrolleras av en fackman.

Varningar

 • Var noga med att inte svälja gasbinda kuddar eller handdukar som används för att applicera tryck på det blödande tungan.

Saker du behöver

 • Tvål
 • Handduk
 • Gauze pads
 • Antiseptisk munvatten
 • Is